20.5.17

Στα ίδια με πέρσι παρά το «Survivor»...


Σαν να μην πέρασε μια μέρα... Σχεδόν τον ίδιο χρόνο περνάμε μπροστά από τις μικρές μας οθόνες όπως και πέρσι. Κι αυτό παρά τη...
λαίλαπα του «Survivor», που συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό τηλεθεατών και τα στελέχη του ΣΚΑΪ το... προσφέρουν σε μεγάλες, εξαντλητικές θα έλεγε κανείς, δόσεις καθημερινά και από σχεδόν όλες τις ζώνες του.

Εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι αν δεν υπήρχε αυτό το κόνσεπτ το τελευταίο τρίμηνο, ο χρόνος που αφιερώνουμε στα χαζοκούτια θα είχε μειωθεί αισθητά. Ακόμα και με αυτό το ριαλιτοπαίχνιδο και σε δόσεις υπερβολικές, καταγράφεται για την περίοδο Σεπτέμβριος 2016 – Απρίλιος 2017 μείωση κατά ένα λεπτό σε σύγκριση με την περίοδο Σεπτέμβριος 2015 – Απρίλιος 2016 στον μέσο ημερήσιο χρόνο που καθηλωνόμαστε μπροστά από τις μικρές μας οθόνες.

Σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen για το συγκεκριμένο διάστημα που προαναφέραμε, οι τηλεθεατές περνούν καθημερινά κατά μέσον όρο τέσσερις ώρες και 38 λεπτά παρέα με τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Δηλαδή, πλησιάζουμε να την έχουμε μόνιμη... συντροφιά σχεδόν ένα πεντάωρο τη μέρα!

Ανάλογα βέβαια με την ηλικιακή ομάδα, υπάρχουν και οι σχετικές αυξομειώσεις. Κι όπως φαίνεται, την παρόμοια με την περσινή τηλεοπτική σεζόν ισορροπία την προσφέρουν κατά κύριο λόγο οι άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αύξησε σε σύγκριση με την περσινή τηλεοπτική σεζόν τον χρόνο που περνά μπροστά από τις μικρές οθόνες κατά 25 λεπτά. Φτάνουν πλέον να αφιερώνουν σε τηλεοπτικά προγράμματα επτά ώρες και 18 λεπτά ημερησίως! Κοντεύουν δηλαδή να... ξοδεύουν ένα κανονικό οκτάωρο στην τηλεόραση! Και δίχως να αμείβονται! Αλλά όπως φαίνεται, δυστυχώς δεν τους έχει μείνει κάποια άλλη επιλογή για διασκέδαση...

Αύξηση εμφανίζουν και οι γυναίκες ίδιας ηλικίας, αλλά μόλις κατά έξι λεπτά κατά μέσον όρο σε σύγκριση με την περσινή τηλεοπτική σεζόν. Αλλά περνάνε περισσότερο χρόνο αγκαλιά με τις τηλεοράσεις τους καθώς φτάνουν πλέον τις επτά ώρες και 33 λεπτά ημερησίως! Βρίσκονται δηλαδή πιο κοντά στο να συμπληρώσουν οκτάωρο...

Την ίδια αύξηση, κατά έξι λεπτά ημερησίως, εμφανίζουν και τα παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών που, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, βλέπουν καθημερινά δύο ώρες και 23 λεπτά τηλεοπτικές παραγωγές.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες παρουσιάζουν μείωση στον χρόνο που αφιερώνουν στη μικρή οθόνη σε σύγκριση με την περσινή τηλεοπτική σεζόν. Τη μεγαλύτερη μείωση στον μέσο ημερήσιο χρόνο τηλεθέασης εμφανίζουν οι γυναίκες ηλικίας 15-24 χρόνων. Βλέπουν πλέον 13 λεπτά λιγότερα από πέρσι και έπεσαν από τις δύο ώρες και τρία λεπτά ημερησίως στη μία ώρα και 50 λεπτά φέτος.

Ρίχνοντας μια ματιά και στους μέσους όρους ανά μήνα το χρονικό διάστημα που εξετάζουμε φαίνεται ότι τις περισσότερες ώρες μπροστά από τα χαζοκούτια μας τις περνάγαμε αυτόν τον Ιανουάριο. Αφιερώναμε σε τηλεοπτικές παραγωγές κατά μέσον όρο τρεις ώρες και 55 λεπτά λεπτά.

Παρά πέντε λεπτά δηλαδή θα συμπληρώναμε... τετράωρο. Πρόκειται πάντως για περίοδο που δεν είχε ξεκινήσει ακόμα το «Survivor», το οποίο έκανε πρεμιέρα στα μέσα Φλεβάρη, μήνας όμως από τον οποίο αρχίζει και πάλι να μειώνεται ο μέσος ημερήσιος χρόνος τηλεθέασης.

Τον Φλεβάρη έπεσε στις τέσσερις ώρες και 53 λεπτά, τον Μάρτιο άλλα τέσσερα λεπτά, ενώ τον Απρίλιο... κατρακύλησε, φτάνοντας τις τέσσερις ώρες και 24 λεπτά ημερησίως.

Προφανώς η μικρή μας οθόνη δεν διαθέτει πλέον τηλεοπτικές παραγωγές που προσελκύουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Οι φρέσκες και ενδιαφέρουσες παραγωγές είναι πια ελάχιστες. Ισως αυτός να είναι ένας ακόμα λόγος που εξηγεί το γιατί μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού καθηλώνεται επί ώρες για να δει ριάλιτι ή τάλεντ σόου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: