21.5.17

Αντικατάσταση της φυλακισμένης συμπροέδρου του HDP...


Νέα συμπρόεδρο αναγκάστηκε να ορίσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) την Σερπίλ Κεμάλμπαϊ στη θέση της Φιτζέν Γιουκσεκντάγκ, η οποία έχει φυλακιστεί και...
εκπέσει του βουλευτικού της αξιώματος κατηγορούμενη από τις τουρκικές αρχές για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και σχέσεις με το PKK.

Η νέα συμπρόεδρος εξελέγη χθες από το έκτακτο συνέδριο του φιλοκουρδικού κόμματος, που συνήλθε στην Αγκυρα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Στην ομιλία της η Κεμάλμπαϊ δήλωσε ότι το κόμμα της «θα προωθήσει τον αγώνα για την δημοκρατία και την ειρήνη».

Η ίδια Φιτζέν Γιουκσεκντάγκ σημείωσε ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα του περασμένου μήνα για την ενίσχυση των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εισέρχεται σε μία νέα φάση, «ενός πιο αποφασιστικού αγώνα για την ειρήνη, τις πολιτικές ελευθερίες και την ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Μήνυμα προς τους συνέδρους του HDP κατάφερε να στείλει ο επίσης φυλακισμένος συμπρόεδρος του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο χαρισματικός πολιτικός κρατείται από τον Νοέμβριο και απειλείται με φυλάκιση έως 142 ετών για «διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης» και για «τρομοκρατική προπαγάνδα». 

Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία έχει πληγεί σκληρά από τις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου. 

Μετά τις συλλήψεις το Νοέμβριο, το HDP είχε καταγγείλει ότι οι διώξεις εναντίον του σηματοδοτούν «το τέλος της δημοκρατίας στην Τουρκία» και είχε απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα «να αντιδράσει στο πραξικόπημα του Ερντογάν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: