15.5.17

Καλά και κακά μνημόνια...


Διά «πυρός και σιδήρου» πέρασαν και από τα περισσότερα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα μνημόνια, τα σκληρά μέτρα πριν από...
κάθε δόση, οι αξιολογήσεις και οι ψηφοφορίες στη Βουλή.

Άλλοτε τα καλωσόριζαν ως αναγκαία για τη σωτηρία, άλλοτε ως χρήσιμα για την οικονομία, άλλοτε σαν επιταγή της τρόικας και του ΔΝΤ, άλλοτε για να μη βγούμε από το ευρώ και σήμερα πλέον αποκλειστικά ως επακόλουθα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

Το βέβαιο είναι φυσικά ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι σκληρά, έχουν βαριές επιπτώσεις στους πολίτες, οι ευθύνες για τα «πάρτι» και τα χρέη έχουν ονοματεπώνυμα, ενώ παραμένει ζητούμενο αν και πότε θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για τη χρεωμένη χώρα και τους ταλαιπωρημένους πολίτες της. 

Στο πρώτο μνημόνιο του 2010 επί Γ. Παπανδρέου προβάλλονται με μικρότερα γράμματα οι περικοπές, με μεγαλύτερα οι επιβαλλόμενες για τη σωτηρία της χώρας θυσίες, ο πόλεμος έναντι στη διαπλοκή (!) και η φωτογραφία ενός σκεπτικού αλλά αποφασισμένου πρωθυπουργού.




Την επομένη με ακόμα μικρότερα γράμματα τα μέτρα, με μεγάλα γράμματα το αντίδoτο στη χρεοκοπία και μια φωτογραφία ενός στεναχωρημένου πρωθυπουργού. Τίτλος του κύριου άρθρου «Το καθήκον».



Στο δεύτερο μνημόνιο του 2012 επί Παπαδήμου - Σαμαρά - Παπανδρέου - Καρατζαφέρη το πρωτοσέλιδο θεωρεί ότι προ των πυλών είναι το κρισιμότερο 48ωρο για την παραμονή ή την έξοδο από την ευρωζώνη.



Την επομένη τής μετά δακρύων ψήφισης του μνημονίου το πρωτοσέλιδο μιλάει για το οργανωμένο σχέδιο των κουκουλοφόρων που έκαψαν την Αθήνα. Το κύριο άρθρο έχει τίτλο «Κοιτάμε μπροστά».




Την επομένη της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 (πριν από τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες) το πρωτοσέλιδο εμφανίζει αποφασισμένο τον πρωθυπουργό να ψηφίσει τη συμφωνία αποφεύγοντας τις τρικλοποδιές.



Χθες το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αναφέρεται στη βαριά λιτότητα Τσίπρα, χωρίς την ιδιότητα του πρωθυπουργού! Το μόνο που δεν αναφέρει είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός επινόησε τα συγκεκριμένα μέτρα ενώ οι θεσμοί και το ΔΝΤ ζητούσαν άρση της λιτότητας.



Όσο για την ίδια την εφημερίδα, μόνη της μας ανακοίνωνε ήδη σε πρωτοσέλιδο του 2010 ότι θα ζούμε τουλάχιστον μέχρι το 2020 με μνημόνιο αλλά μάλλον το... ξέχασε!...



Α.Ψ. (efsyn)

Δεν υπάρχουν σχόλια: