7.5.17

Αισιοδοξία Παπαδημητρίου-Σταθάκη για την ποσοτική χαλάρωση...

Δημήτρης Παπαδημητρίου - Γιώργος Σταθάκης
Πεπεισμένος ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ανάλογη...
άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τόνισε ότι μια θετική απόφαση για το χρέος, θα συντείνει στην ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι στο Eurogroup της 22ης Μαΐου θα επιτευχθεί η τελική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας και ότι, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα δεν είναι μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα, το 2017 θα είναι χρόνος πραγματικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η πραγματική οικονομία δείχνει μερικά θετικά σημεία.

Ανέφερε ότι «υπάρχει μια αύξηση της απασχόλησης, όχι όσο περιμέναμε, αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτό έγινε παρόλο που δεν είχε κλείσει η αξιολόγηση και υπήρχε ακόμα αβεβαιότητα».

Ωστόσο, τόνισε, «τώρα που υπάρχει συμφωνία, η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα, μπαίνει στην ποσοτική χαλάρωση, τα δάνεια θα είναι πιο προσιτά, γιατί τα επιτόκια πιστεύουμε ότι θα είναι μικρότερα, μιας και τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα δώσουν την ώθηση που χρειαζόμαστε στην επέκταση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, καθώς και στις επενδύσεις που έρχονται από το εξωτερικό».

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το επενδυτικό κοινό, τουλάχιστον από τις συναντήσεις που έχω μέχρι τώρα, και είναι πάρα πολλές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό», ανέφερε.

Σε ερώτηση, πότε αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είπε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο ότι «στις 22 του μηνός θα υπάρχει απόφαση στο Εurogroup -μην ξεχνάτε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία για διευθέτηση και ελάφρυνση του χρέους- και πιστεύουμε ότι στις 22 του Μαΐου θα έχουμε μία τελική συμφωνία. Αυτό θα επιτρέψει αμέσως, μία εβδομάδα μετά ή σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Η απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση αναμένεται στις αρχές του Ιουνίου».

Σε ερώτηση για το τι προβλέπεται σε σχέση με τη ΔΕΗ, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είπε ότι «η κυβέρνηση ποτέ δεν ήθελε να πουληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ», αλλά η τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν άφησε πολλά περιθώρια.

Ο Γιώργος Σταθάκης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Έθνος της Κυριακής», είπε πως μετά την επίτευξη της συμφωνίας στην Αθήνα, «στις 22 Μαΐου θα έχουμε μια κατ' αρχήν συμφωνία και για το χρέος, η οποία θα προσδιορίζει με σχετική σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος».

Όπως επισήμανε, η ΕΚΤ, παίρνοντας ως δεδομένο μια θετική απόφαση για το χρέος και την αντιμετώπιση των αγορών, που μείωσαν το επιτόκιο από 8% σε 6%, θα μπορέσει, σχετικά σύντομα, να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τα ελληνικά ομόλογα.

Όσον αφορά τη έξοδο στις αγορές, είπε πως «πρέπει να περιμένουμε βήμα προς βήμα αυτά που επιδιώκουμε, και θα παραμείνει στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις, το πότε θα θεωρήσει ότι είναι πιο κατάλληλη στιγμή να βγει στις αγορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: