21.5.17

«Οι θέσεις Τσαβούσογλου εξηγούν γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό»...

ΤσαβούσογλουΟι θέσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, όπως εκφράζονται στη συνέντευξή του στην...
εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», εξηγούν γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής το Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι αν υιοθετηθεί η πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας δυνατό να δημιουργηθούν προοπτικές για θετικό αποτέλεσμα και να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο.

Η συνέντευξη, επεσήμανε, «και όσα αναφέρονται εξηγούν επίσης και την αμηχανία της τουρκικής πλευράς στην πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι και η μοναδική που, αν υιοθετηθεί, μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα και να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο».

Στη συνέντευξή του ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι θα συνεχιστεί η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των Τ/κ δεν θα δεχθεί μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και ισχυρίζεται ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι διατεθειμένοι να πάνε το επιπλέον μίλι. Υποστήριξε ακόμα ότι «η ισότιμη μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων πολιτών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εξωτερικής ισορροπίας μεταξύ των δύο μητέρων πατρίδων».
ΟΗΕ: Ελπίζουμε στην υποστήριξη των εγγυητριών δυνάμεων

Τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια συνολική λύση στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στη Λευκωσία Αλίμ Σιντίκ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, θα συναντηθούν εκ νέου νωρίς την προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

«Όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν ένα σημαντικό ρόλο στο να υποστηρίζουν μια συνολική λύση στο Κυπριακό,» είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σιντίκ, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος.» Ο αξιωματούχος των ΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συνεχίσουν να το πράττουν σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι στις συνομιλίες».

Όπως ανέφερε, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε «παραμένει σε στενή επαφή με τις δύο πλευρές και εργάζεται σκληρά, προετοιμάζοντας τις συναντήσεις του με τους ηγέτες νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα».
Αυτή τη βδομάδα κρίνεται η τύχη των συνομιλιών

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα κριθεί η παραπέρα πορεία της προσπάθειας στο Κυπριακό. Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος τύπου της Ουνφικύπ Αλεμ Σιντίκουε, ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε συνεχίζει τη διπλωματία του πήγαινε- έλα και βρίσκεται σε επαφή με τους δύο ηγέτες, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Ως προς την ουσία των όσων συζητούνται στο παρασκήνιο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εκείνο το οποίο αναμένεται είναι κατά πόσον ο κ. Έιντε θα κομίσει κάτι από πλευράς της Τουρκίας.

Σε σχέση με τις δημόσιες αντιδράσεις του Μουσταφά Ακιντζί, κυβερνητικές πηγές τις αποδίδουν στην αποδοχή της οποίας τυγχάνει η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει: Συζήτηση και  συμφωνία στο κεφάλαιο της ασφάλειας, στη συνέχεια συζήτηση και συμφωνία στο εδαφικό και ακολούθως, συζήτηση  των άλλων τεσσάρων κεφαλαίων, με στόχο την τελική κατάληξη. Στις 10 το πρωί της Δευτέρας, συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο και αμέσως μετά ο πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται να ενημερώσει τους πολίτες...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: