20.5.17

Κραυγές και ψίθυροι: Σε μαύρο φόντο...


Ποια Βουλή; Survivor έβλεπε ο κόσμος την ώρα  της κρίσιμης συζήτησης (και ψηφοφορίας) για την Συμφωνία…

Ποιο ποδόσφαιρο; Μάχες μέσα κι...
έξω από τα γήπεδα, αλητείες, τραυματίες και ανούσια φλυαρία για ευθύνες και εξυγίανση… Κάπως έτσι, για τα καθ ημάς, η εβδομάδα που φεύγει. Μια εβδομάδα σε μαύρο φόντο…

- Απαρέσκεια: Ο κόσμος δεν αδιαφορεί για την Συμφωνία. Όμως το «έργο» στη Βουλή το έχει ξαναδεί. Συγκρούσεις, μεγαληγορίες, αιχμές και κούφιες ρητορείες. Τι να περιμένει, λοιπόν; Γι αυτό και προτίμησε το ανώδυνο Survivor. Αλλά αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι η άρνηση για το «θέατρο» της Βουλής ισοδυναμεί με αδιαφορία για τα οδυνηρά τεκταινόμενα. Όχι! Ο κόσμος βλέπει, νιώθει, υφίσταται και συνεπώς ξέρει τι τον περιμένει. Και θα κρίνει αυστηρά, όταν έρθει η ώρα.

- Ιταλία : Περίπου 130 κάστρα διαθέτει προς ενοικίασιν η γειτονική χώρα, προκειμένου να ενισχύσει τον τουρισμό της. Τα κάστρα αυτά περιλαμβάνουν μεσαιωνικά σχολεία, μοναστήρια, παλάτια κ.α. και θα νοικιάζονται για 50 χρόνια. Οσοι τα νοικιάσουν, υποχρεώνονται να τα μετατρέψουν σε πρότυπες ξενοδοχειακές μονάδες χωρίς να αλλοιώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά τους… Αν αυτό γινόταν στη χώρα μας, θα χάλαγε ο κόσμος απο τις διαμαρτυρίες.

- Ελλάδα (1) : Στιγμιότυπα από την ωραία εκπομπή του Νίκου Μάνεση «60 λεπτά Ελλάδα», στον Alpha: Ζεύγος Βρετανών συνταξιούχων εγκαταστάθηκε και ζεί μονίμως στη Σίκινο. Ανακαίνισαν ένα παλιό σπίτι, έμαθαν ελληνικά, αγαπούν το νησί, τα πάνε θαυμάσια με τους ντόπιους  και θαυμάζουν την Ελλάδα. Το  ίδιο συμβαίνει με αρκετούς ευρωπαίους που εγκαθίστανται μονίμως στα νησιά μας.

-Στιγμιότυπο δεύτερο: Μια νεαρή καθηγήτρια από τα Γιάννενα ζητεί και παίρνει μετάθεση για την Σίκινο. Ηρεμη και χαμογελαστή λέει στον Μάνεση ότι ο λόγος που πήγε στο νησί ήταν ο Ελύτης! Αγαπούσε την ποίηση του και όταν έμαθε ότι χτίστηκε στη Σίκινο  ένα εκκλησάκι εις μνήμην του, αποφάσισε να εγκατασταθεί στο νησί… Το βρήκα υπέροχο. Και συγκινητικό.

-Ελλάδα (2) : Πυκνά τα υμνητικά δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ για τις ομορφιές της χώρας μας. Αναρωτιέμαι αν το καθ ύλην αρμόδιο υπουργείο έρχεται σε επαφή με τα Μέσα αυτά, αφενός για να τα ευχαριστήσει και αφετέρου να τεθεί στην διάθεσή τους για περαιτέρω πληροφορίες και διευκολύνσεις. Ας ελπίσουμε ότι συμβαίνει…

. Αγριότητες: Μετά τα θλιβερά γεγονότα στον  Βόλο, είχαμε την οικτρή εικόνα στην Λεωφόρο… Δεν ξέρω τι (μπορούν να) κάνουν οι ιθύνοντες, αλλά η κατάσταση βρίσκεται στο μη περαιτέρω. Η απόσυρση των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι μια κάποια λύση ,δοκιμασμένη επιτυχώς στην Αγγλία της Θάτσερ. Μόνο που εκεί την σχετική πρωτοβουλία είχαν οι σύλλογοι! Αντιθέτως, εδώ- απ΄ο,τι φαίνεται- η κακοδαιμονία έχει αφετηρία τους συλλόγους και τους ιδιοκτήτες τους.

. Βραζιλία: Για διαφθορά εγκαλείται ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τέμερ, με αποτέλεσμα να κλυδωνίζεται η κυβέρνηση του. Το ιλαροτραγικό είναι ότι ο Τεμέρ είχε προβληθεί ως αδιάφθορος, αντικαθιστώντας την πρώην πρόεδρο Βίλμα Ρούσεφ, η οποία διώκεται για διαφθορά!

. Επιμύθιον: Ο Τσίπρας ευελπιστεί ότι το κλίμα θα βελτιωθεί. Ποντάρει στην ποσοτική χαλάρωση, στην ρύθμιση τους χρέους και στην εν γένει εικόνα της χώρας μετά την Συμφωνία… Ο Μητσοτάκης επενδύει στον ρεαλισμό της πρότασής του και ποντάρει στην πειθώ των επιχειρημάτων του προς τους δανειστές, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί κρίσιμα σημεία της Συμφωνίας, όταν ανέλθει στην εξουσία… Φοβούμαι ότι αμφότεροι θα απογοητευτούν. Οι πιθανότητες να βελτιωθεί η οικονομία είναι ελάχιστες. Εξίσου μικρές είναι και οι πιθανότητες να υποχωρήσουν οι δανειστές…

Με δυό λόγια, μαύρο το φόντο της εβδομάδος, σκοτεινό το μέλλον της χώρας...

Γιάννης Τριάντης (newpost)

Δεν υπάρχουν σχόλια: