26.5.17

Σημείο τριβής οι αμερικανικές διαρροές...

Τρομοκρατική επίθεση στο ΜάντσεστερΣοβαρούς κλυδωνισμούς στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο έχει προκαλέσει η...
συνεχής διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, που στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων.

Έρευνα για τις διαρροές πληροφοριών από Αμερικανούς αξιωματούχους στα μέσα ενημέρωσης διέταξε Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιώντας ότι θέλει να προσάγει στη δικαιοσύνη όσους διέρρευσαν πληροφορίες που αφορούσαν την τρομοκρατική επίθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει άλλη σχέση που να εκτιμούμε περισσότερο από την “ειδική σχέση” μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας». «Ζητώ από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν μια πλήρη έρευνα» και αν κριθεί απαραίτητο «οι υπαίτιοι θα διωχθούν" εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη νομοθεσία» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Με αυτόν τον τρόπο ο Τραμπ απάντησε στην οργή της Βρετανίας για τις «ευαίσθητες» πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Αμερικανούς ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη η έρευνα των βρετανικών αρχών.

Αφορμή ήταν οι συνεχόμενη διαρροή πληροφοριών και φωτογραφιών σε μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ, όπως οι New York Times. Η τελευταία εφημερίδα δημοσίευσε την Τετάρτη φωτογραφίες της βρετανικής αστυνομίας που δείχνουν τμήματα της βόμβας που εξερράγη.

Χθες η Τερέζα Μέι ζήτησε την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε ότι «ότι οι πληροφορίες που μοιράζονται μεταξύ τους οι υπηρεσίες των δύο χωρών θα πρέπει να παραμένουν απόρρητες».

Στη συνέχεια κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πιο στενός εταίρος της Βρετανίας στην άμυνα και την ασφάλεια και η σχέση ανταλλαγής πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών βασίζεται στην εμπιστοσύνη.

«Στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχουμε μια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ. Είναι ο πιο στενός εταίρος μας στην άμυνα και στην ασφάλεια», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πλέον υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ στη Βρετανία καταδίκασε τις διαρροές λέγοντας πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αναλάβει δράση προκειμένου να ταυτοποιήσει τους υπευθύνους. «Αυτές οι διαρροές είναι κατακριτέες, πολύ θλιβερές. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα», είπε ο Λιούις Λάκενς στο ραδιόφωνο του BBC. «Είμαστε αποφασισμένοι να ταυτοποιήσουμε αυτές τις διαρροές και να τις σταματήσουμε», είπε.

Οι αξιωματούχοι των βρετανικών υπηρεσιών ασφάλειας επανέφεραν την κοινή διαχείριση πληροφοριών ασφάλειας με Αμερικανούς συναδέλφους τους, μετά τις σχετικές διαβεβαιώσεις για την μη αποκάλυψη στοιχείων στον Τύπο, που έδωσε η αμερικανική πλευρά.
Συνεχίζονται οι έρευνες, απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Στο μεταξύ το επίπεδο της κατάστασης ασφάλειας στην Βρετανία εξακολουθεί να παραμένει «κρίσιμο» με δυνάμεις του στρατού να έχουν αναλάβει τα μέτρα ασφάλειας γύρω από πιθανούς στόχους.

Η αστυνομία στην Βρετανία, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο συνεργοί του Σαλμάν Αμπέντι να έχουν διαφύγει την σύλληψη, έχοντας στην διάθεσή τους, εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Πάντως, απορίας άξιον είναι , , το γιατί η βρετανική αστυνομία αγνοούσε επιδεικτικά τις επί πενταετία προειδοποιήσεις από τον στενό κύκλο του δράστη για τη ριζοσπαστικοποίησή του.

Στην διάρκεια των χθεσινών αστυνομικών επιχειρήσεων εντοπίστηκαν ύποπτα υλικά, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της βόμβας που προκάλεσε την αιματηρή έκρηξη στο στάδιο του Μάντσεστερ.

Δέκα ύποπτοι συνελήφθησαν από τους οποίους οκτώ κρατούνται, καθώς μία γυναίκα κι ένας άντρας που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι, αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ένας από τους συλληφθέντες θεωρείται ότι είναι ο 23χρονος Ισμαήλ Αμπέντι, αδερφός του Σαλμάν Αμπέντι.

Η αστυνομία του Λονδίνου απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις άντρες από το ανατολικό τμήμα του Λονδίνου, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα πριν επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ που σκότωσε 22 άτομα...

Πηγή: The Guardian, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: