5.5.17

«Να εξετάσει το Ευρωκοινοβούλιο καταγγελίες για τραπεζικές αυθαιρεσίες»...

Κωνσταντίνα Κούνεβα Σε παρέμβαση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Κωνσταντίνα Κούνεβα ζήτησε να...
τη διερεύνηση και τη συγκροτημένη προβολή των αναφορών που έχουν υποβληθεί από πολίτες Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Βουλγαρίας και άλλων χωρών για τις τραπεζικές αυθαιρεσίες σε βάρος δανειοληπτών.

Με αφορμή τις καταγγελίες για την επιβολή αυθαίρετα υψηλών επιτοκίων και αθέμιτων πρακτικών απέναντι στους πολίτες η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συγκεκριμένα τα εξής:

• Να αποσταλεί επιστολή της Επιτροπής του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

• Να αναληφθεί πρωτοβουλία από την Επιτροπή, έτσι ώστε να υπάρξει συγκροτημένη προβολή του θέματος, μέσα από ειδική Ακρόαση για το θέμα και

• Να μείνουν ανοικτές οι συγκριμένες Αναφορές για το τραπεζικό που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της 3ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ευρωβουλευτού, η πρώτη αναφορά που εξετάστηκε υποβλήθηκε από Ιταλό υπήκοο ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις πρακτικές που αναπτύσσουν οι ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του ανατοκισμού και των υψηλών επιτοκίων.

Η δεύτερη υποβλήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΑΚ.ΕΛ., Τ. Χατζηγεωργίου, που έθεσε το ζήτημα των  υψηλών επιτοκίων που επιβάλλονται στα ενυπόθηκα δάνεια χωρίς προειδοποίηση, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ιδιαίτερη αίσθηση και επικριτικά σχόλια των ευρωβουλευτών προκάλεσε η σχετική απάντηση της Κομισιόν, η οποία υπενθυμίζοντας την Οδηγία 93/13/ΕΟΚ (άρθρο 4, παράγραφος 2) σημείωσε πως «το ύψος του επιτοκίου μπορεί να θεωρηθεί ως αμοιβή και, κατά συνέπεια, το ανάλογο ή μη των υπηρεσιών ή των αγαθών που θα παρασχεθούν ως αντάλλαγμα μπορεί να εξαιρείται από τη δικαστική αξιολόγηση»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: