2.5.17

«Το ευρωπαϊκό όνειρο της Τουρκίας έχει τελειώσει»...

Από τα πλέον επίσημα χείλη ακούστηκαν οι σημαντικές επιφυλάξεις της ΕΕ για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, καθώς ο...
αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, τόνισε ότι «Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη».

Ο Γιοχάνες Χαν, μιλώντας στο Reuters μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στη Μάλτα, δήλωσε ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η Τουρκία υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν έχει γυρίσει την πλάτη της στην ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όλοι είναι ξεκάθαροι για το γεγονός ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική», τόνισε ο Χαν αντιπροτείνοντας, σε συμφωνία με τα όσα ζητούν Γαλλία-Γερμανία, μια συμφωνία με βασικούς άξονες το εμπόριο και την ασφάλεια.

«Πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, να δούμε αν μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέου είδους συνεργασία», επεσήμανε το Σάββατο ο Χαν, εξηγώντας ότι δεν είχε καμία συνάντηση για θέματα οικονομίας με την Τουρκία από πέρυσι τον Ιανουάριο.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν επισήμως παγώσει, ωστόσο υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις, ιδιαίτερα μετά τα όσα έχουν συμβεί στη χώρα με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι θα παρουσιάσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μια έκθεση στις αρχές του επόμενου χρόνου για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς της Τουρκίας. Η απουσία βιασύνης δείχνει την επιφυλακτικότητα των κρατών μελών της ΕΕ να εξοργίσουν την Άγκυρα, με δεδομένο ότι βασίζονται στην Τουρκία για να κρατά τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ μακριά από το ευρωπαϊκό έδαφος.

Παράλληλα, ο Γιοχάνες Χαν επισήμανε ότι οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου, οι μαζικές συλλήψεις και ο περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων καθιστούν σχεδόν αδύνατο προς το παρόν η Τουρκία να πληροί τα κριτήρια για ένταξή της στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, οι ευρωπαϊκοί κανόνες «δεν είναι διαπραγματεύσιμοι» και το μπλοκ «δεν θα ξεχωρίσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τις συζητήσεις.

«Δεν υπάρχει τουρκική εκδοχή της δημοκρατίας. Υπάρχει μόνο δημοκρατία. Ο τουρκικός λαός έχει τα ίδια δικαιώματα να ζει ελεύθερα όπως και οι Ευρωπαίοι», τόνισε...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: