1.5.17

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων...

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές - Καθαρογράφουν τα νέα μέτρα, ενώ παραμένουν εκκρεμότητες με τους δανειστές... Καθαρογράφουν τα νέα μέτρα, ενώ παραμένουν εκκρεμότητες...

Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία με τους δανειστές είναι η κυβέρνηση, όπου το μεσημέρι η ελληνική πλευρά αναμένεται να...
έχει στα χέρια της τα καθαρογραμμένα κείμενα των θεσμών και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα «αγκάθια» που παραμένουν, αλλά και την ποσοτικοποίηση των νέων μέτρων.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 15:00 θα ακολουθήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα κείμενα στα οποία υπάρχουν διαφορές.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά τη χθεσινή μαραθώνια διαπραγμάτευση διευκρίνισε ότι με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών «τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Υπάρχουν 4-5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν 4 φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα, και 4-5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα». Πρόσθεσε δε ότι «σε κάθε μεγάλο τομέα, ένα θέμα είναι σημαντικό».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το ζήτημα με τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 μένει κενό, διότι θα γίνει πακέτο με το χρέος.

Νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε σχετικά με τις επαφές της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ότι «υπάρχουν δύο - τρία σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, για τα οποία θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω e-mails». Τα θέματα αυτά, αφορούν - όπως είπε - «στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κινητικότητα, στις αξιολογήσεις, στα πάντα».

Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε πως «υπάρχουν και σημεία που έχουν λίγο πολιτική χροιά και δημοσιονομικό αντίκτυπο».
Βαρύς ο λογαριασμός των νέων μέτρων

Υπενθυμίζεται πως για να κλείσει η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, μεταξύ άλλων η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει στα ακόλουθα:
 

Λήψη μέτρων, ύψους 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, καθώς και στήριξης οικογενειών.
«Ψαλίδι» στο επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ.
Κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, με το φορολογικό βάρος να υπολογίζεται στα 121 εκατ. ευρώ.
Μείωση συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα (από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019).
Νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα.
Νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Αντίμετρα μόνο με πλεόνασμα 3,7%, όπου το 0,2% θα δίνεται στους πολίτες.

Αισιοδοξία Σόιμπλε για το κλείσιμο της αξιολόγησης

«Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα τα συμφωνημένα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να κλείσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και να εκταμιευτεί εγκαίρως η επόμενη δόση. Όσο παρατείνονται (οι διαπραγματεύσεις), τόσο περισσότερο θα ανησυχούν οι αγορές και η οικονομία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε επαίνεσε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και χαρακτήρισε θετικά τα τελευταία στοιχεία (για το πρωτογενές πλεόνασμα), ενώ προσέθεσε πως γνωρίζει ότι ιδίως μια νέα αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι δύσκολη.

Παράλληλα, ανέφερε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα «αποφασίσει και επισήμως (τη συμμετοχή του) τις επόμενες εβδομάδες»...  


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: