1.3.17

Επιχείρηση γεφύρωσης διαφορών...

Έφη ΑχτσιόγλουΜε όλα τα κρίσιμα θέματα «ανοιχτά» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διεξάγονται οι επαφές των αξιωματούχων της...
ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το «παρών» στη συνάντηση που ξεκίνησε το απόγευμα δίνουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Προηγήθηκε συνάντηση των θεσμών με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, για τα θέματα των «κόκκινων» δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό παράγοντα, η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει γρήγορα, καθώς έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο εφέτος, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί.

Για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη: «Η δουλειά συνεχίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα και όντως συμφωνούμε ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας καθορίστηκαν ήδη στο προηγούμενο Eurogroup».
Μεγάλες διαφορές

Οι συναντήσεις της Τρίτης αποδείχθηκαν σύντομες, κατά τις οποίες επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η μεγάλη διαφορά κυβέρνησης-δανειστών σε βασικά ζητήματα. Στο επίκεντρο μέτρα και αντίμετρα 2% του ΑΕΠ με την Αθήνα να αισιοδοξεί για εξεύρεση κοινού τόπου άμεσα. Η χθεσινοβραδινή συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των θεσμών ήταν πολύ πιο σύντομη απ΄ ότι αναμενόταν, ενώ οι υπουργοί αποχώρησαν από το «Χίλτον» χωρίς δηλώσεις στα μέσα.  Πηγή της κυβέρνησης, πάντως, σημείωνε χθες το βράδυ ότι το σημείο εκκίνησης για τις επόμενες κινήσεις έχει οριστεί το 2% του ΑΕΠ τόσο για τα μέτρα όσο και για τα αντίμετρα. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί στη συνέχεια, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η ατζέντα των συζητήσεων παραμένει βαριά, καθώς στο επίκεντρο βρίσκονται το υπερταμείο, τα δημοσιονομικά και η αγορά ενέργειας, ενώ τα πλέον ακανθώδη ζητήματα είναι η μείωση στο αφορολόγητο, οι παρεμβάσεις στις συντάξεις και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ο δρόμος αναμένεται μακρύς, ωστόσο, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο σημερινό της ρεπορτάζ, η πρώτη ημέρα των τεχνικών διαπραγματεύσεων έφερε μικρά βήματα διαδικαστικού χαρακτήρα.
Ζητούν κατάργηση προσωπικής διαφοράς και μείωση αφορολογήτου

Στο μέτωπο των συντάξεων οι δανειστές έδειξαν το σκληρό τους πρόσωπο εμμένοντας στην απαίτηση για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που ήδη καταβάλλονται, αλλά και σε σημαντική μείωση του αφορολογήτου. Τα μέτρα που ζήτησαν φθάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) προσδιορίζοντας στο 1% του ΑΕΠ την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και την μείωση του αφορολογήτου περίπου στα 5.500 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% στο 19%.

Αναφορικά με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς οι θεσμοί αφήνουν ένα παράθυρο ανοικτό για το πότε θα εφαρμοστεί με το κυρίαρχο σενάριο να κάνει λόγο για το 2020.
Παζάρι για τον «κόφτη» του 2018 και 2019

Το απόγευμα της Τρίτης κυβερνητικός παράγοντας, με γνώστη των διαπραγματεύσεων, σημείωνε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να περιμένει έως τον Απρίλη του 2019 για να μάθει εάν θα υπάρξει τήρηση ή υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητείται ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να το γνωρίζουν νωρίτερα, μέσω μιας προβολής των δεδομένων για το πώς θα κλείσει το έτος.

Ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε ότι ο «κόφτης» θα τελειώσει από το 2019 και εάν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ενώ εάν είναι ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα.

Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, επισήμανε ότι «εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα».

Αναφορικά με το ζήτημα του «κόφτη», πάντως, οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν την ενεργοποίησή του μέσα στο 2018.
Ενέργεια και ΔΕΗ

Ένα από τα κομβικά σημεία των νέων συζητήσεων είναι η αγορά ενέργειας με τους εκπροσώπους των θεσμών να επιθυμούν οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ. Οι δανειστές φέρονται αποφασισμένοι να πιέσουν ασφυκτικά προς αυτή την κατεύθυνση με τη σμίκρυνση του μεριδίου της ΔΕΗ να αποτελεί μάλλον θέμα χρόνου (αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί).
«Η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στο QE»

Στο περιθώριο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης, τραπεζικοί κύκλοι, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμούσαν ότι το QE είναι ένα εργαλείο νομισματικής πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι λόγοι είναι η ανάγκη ενίσχυσης της νομισματικής πολιτικής, η εποπτεία των τραπεζών και η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.
Παρέμβαση Μέρκελ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η ισχυρή κυρία της Γερμανίας θέτει ως προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει, «στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου, ύψους 2% του ΑΕΠ περίπου».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η κ. Μέρκελ, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων του Βερολίνου, συναντήθηκε για το σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίον και διαμήνυσε τη βούλησή της να δοθεί στην Ελλάδα το κίνητρο του QE. Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται, κατά τις πληροφορίες, να κινηθεί αψηφώντας τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να υπάρξει κάποια σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: