26.12.16

Τα σενάρια της αεροπορικής τραγωδίας στη Μαύρη Θάλασσα...

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η επιχείρηση ανέλκυσης της ατράκτου του Τουπόλεφ που χάθηκε κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, λίγα λεπτά μετά την...
απογείωση του από το αεροδρόμιο του Σότσι. 

Στόχος της γιγάντιας επιχείρησης είναι να ανασυρθούν όλες οι σωροί των 92 επιβαινόντων στο αεροσκάφος, καθώς και ο εντοπισμός των δύο «μαύρων» κουτιών που θα φωτίσουν τα αίτια της τραγωδίας. Το πρώτο αεροπλάνο που θα μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων θα προσγειωθεί σήμερα στη Μόσχα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Νικολάι Πανκόφ.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Συγκεχυμένες είναι ακόμα οι  πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής. Οπως ανέφερε αργά το βράδυ της Κυριακής πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας στο RIA Novosti, η τρομοκρατική επίθεση δεν θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο για την πτώση του αεροσκάφους. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας και ούτε οι υπηρεσίες ασφαλείας ούτε οι ερευνητές το θεωρούν ως το επικρατέστερο» τόνισε η πηγή.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, είχε δηλώσει ότι οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για την πτώση του αεροσκάφους, ακόμη και αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η πολεμική αεροπορία χρησιμοποιούσε το αεροσκάφος τα τελευταία 33 χρόνια και είχε κάνει 6.689 ώρες πτήσεις από το 1983. 

Τελευταία φορά πέρασε από μεγάλο τεχνικό έλεγχο τον Δεκέμβριο του 2014 και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, αναφέρει πως μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας σημειώνει ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις, το δυστύχημα ενδέχεται να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε λάθος του κυβερνήτη. 

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε τονίσει ότι ο πιλότος Ρομάν Βολκόφ ήταν πολύ έμπειρος και είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης.

Ωστόσο, αξιωματούχος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας υποστηρίζει ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.

Το χρονικό της αεροπορικής τραγωδίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το Τουπόλεφ Tu-154 χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 04.27 ώρα Ελλάδας, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι, στην κοινότητα Αντλέρ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Κατευθυνόταν προς την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, κοντά στην Λαττάκεια της Συρίας.

Συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ιγκόρ Κοναντσένκοφ.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, 32 πλοία, 80 δύτες, όπως και 5 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Προς το παρόν, 10 σοροί έχουν περισυλλεχθεί και η ταυτοποίηση των θυμάτων θα γίνει στη Μόσχα.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσαλόφσκι, κοντά στη Μόσχα. Έκανε στάση στο Σότσι για ανεφοδιασμό καυσίμων. 

Σε αυτό επέβαιναν 84 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Η λίστα των θυμάτων

Στον κατάλογο των επιβατών βρίσκονται 64 μέλη του μουσικού συνόλου Αλεξαντρόφ, φημισμένου για τις περιοδείες του στο εξωτερικό ως η χορωδία του Κόκκινου Στρατού και 8 στρατιωτικοί.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν, επίσης, 9 δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών δικτύων Pervy Kanal, NTV και Zvezda, δύο πολιτικοί αξιωματούχοι και η επικεφαλής μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Ρωσία, η Ελιζαβέτα Γκλίνκα. Γνωστή στο ευρύ κοινό ως η «Γιατρός Λίζα» μετέφερε φάρμακα για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λαττάκειας, σύμφωνα με το Συμβουλευτικό Συμβούλιο για τα ανθρώπινα Δικαιώματα του Κρεμλίνου.

Εθνικό πένθος κήρυξε ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη Δεύτερα ημέρα εθνικού πένθους «στο σύνολο της ρωσικής επικράτειας» και υποσχέθηκε τη διεξαγωγή μιας «ενδελεχούς έρευνας προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια της τραγωδίας»...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: