13.12.16

Ο εφιάλτης του Συμβουλίου (Αν)ασφαλείας...

Ο «τραμπισμός» σφυροκοπάει την Ευρώπη από Δύση και Ανατολή. Το ερώτημα πια είναι αν οι κεντρώοι πολιτικοί της Ευρώπης θα επιβιώσουν από τη συντονισμένη έφοδο των ακροδεξιών λαϊκιστών. Πριν από...
μόλις 12 μήνες οι ενδείξεις για ένα τέτοιο φαινόμενο παγκοσμίων διαστάσεων ήταν περιορισμένες.

Η Βρετανία όδευε προς τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά πολύ λίγοι πίστευαν ότι η πλειοψηφία θα επέλεγε το Brexit και ο Τραμπ ήταν η εκκεντρική υποψηφιότητα - παρωδία για το κόμμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ. Ελάχιστοι θα στοιχημάτιζαν ότι το 2016 η Βρετανία θα ψήφιζε να αποχωρήσει από την Ένωση, κυρίως χάρη στην ψευδή καμπάνια του Φάρατζ, και ο Τραμπ θα γινόταν ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η νίκη αυτή δεν επιτρέπει πια σε κανέναν να φαντάζεται ότι ο εθνικός απομονωτισμός απλώς θα εξαφανιστεί με κάποιον μαγικό τρόπο. Ο θρίαμβός του αποτέλεσε σοκ από πολλές απόψεις, όμως ένα από τα πιο θλιβερά χαρακτηριστικά του είναι η συμπάθεια που δείχνει προς αυταρχικούς ηγέτες και ξένους πολιτικούς με ακραίες θέσεις. Οι αντίστοιχοι «Τραμπ» της Ευρώπης, που επί μακρόν βρίσκονταν στο περιθώριο της πολιτικής, ενθουσιάστηκαν με την εκλογή του, που τον καθιστά το ισχυρότερο πρόσωπο του πλανήτη.

Πεντάδα... εφιάλτης
Ένα από τα πιο εφιαλτικά – για τις μέχρι σήμερα ηγεσίες της Ευρώπης – σενάρια ενδεχομένως να μην το έχουμε δει ακόμα. Σε περίπτωση που κερδίσει η Λεπέν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, τον Μάιο, θα γίνουμε μάρτυρες ενός ακόμη... ανήκουστου έως τώρα σκηνικού.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα είναι:
Ο Τραμπ για τις ΗΠΑ.
Ο Πούτιν για τη Ρωσία.
Η Λεπέν για τη Γαλλία.
Ο Σι Τζινπίνγκ για την Κίνα.
Και η Τερέζα Μέι για τη Βρετανία.

Με εξαίρεση ίσως τη Μέι, σε όλους τους υπόλοιπους δεν αρέσει καθόλου η ισχύουσα τάξη πραγμάτων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το εκρηκτικό κοκτέιλ από τη συνύπαρξη των συγκεκριμένων πολιτικών μπορεί να δημιουργήσει πρωτοφανή απρόοπτα για την παγκόσμια σταθερότητα, αν σκεφτούμε τις βασικές εξουσίες και λειτουργίες που έχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας:
1. Τη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και ειρήνης.
2. Την επιβολή οικονομικών κυρώσεων ως μέσο για να καμφθούν επιθετικές συμπεριφορές.
3. Τη λήψη αποφάσεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως τα πέντε μόνιμα μέλη διαθέτουν και την εξουσία που τους δίνει το δικαίωμα «βέτο». Ας σημειωθεί ότι πέρυσι η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραιτηθούν εθελοντικά του δικαιώματος βέτο, λόγω κυρίως της ελλιπούς διαχείρισης της τεράστιας προσφυγικής κρίσης.
Μια σύνθεση όπως αυτή, που μπορεί να προκύψει εφόσον οι Γάλλοι ψηφίσουν Λεπέν, θα είναι πρωτοφανής για το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και τα ερωτήματα πολλά για την παγκόσμια σταθερότητα: Η «παρέα» των πέντε μόνιμων μελών τι χρήση ή και κατάχρηση θα κάνει στο δικαίωμα άσκησης βέτο; Προς ποια κατεύθυνση; Και πώς θα δράσουν μαζί σε μείζονα θέματα όπως το προσφυγικό - μεταναστευτικό; Ποια συμφέροντα θα προτάσσουν;..

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: