9.6.15

«Eγγραφολογία» και απαισιοδοξία...

Δεν βλέπουν συμφωνία οι Financial Times...

Η Ελλάδα υπέβαλε ακόμα ένα έγγραφο της τελευταίας στιγμής με προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στους πιστωτές της, αλλά...
εκείνοι ακόμα μία φορά το απέρριψαν ως ελλιπές, μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο Peter Spiegel των Financial Times, το βράδυ της Τρίτης και διαπιστώνει πως οι εκπρόσωποι των δανειστών πλέον βλέπουν ως πιο πιθανό το ενδεχόμενο μη ύπαρξης συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα ο Spiegel αναφέρει πως το «πήγαινε-έλα» προτάσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών έχει καθιερωθεί να ονομάζεται... «εγγραφολογία» στους κύκλους της Κομισιόν.

Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως, διαφέρουν ως προς αυτό το σημείο, μεταδίδουν οι FT: Η διάθεση αισιοδοξίας που φαινόταν πως περιέβαλε τις συνομιλίες για την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται πλέον πως δίνει ραγδαία τη θέση της σε φόβο και καχυποψία. Αξιωματούχοι που μετέχουν στους θεσμούς, «τώρα ανησυχούν πως η ακροαριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας υπολογίζει με λανθασμένο τρόπο και επικίνδυνα την κατάσταση», αναφέρει ο Spiegel στο ρεπορτάζ του: «Η Αθήνα, πιστεύουν, επιμηκύνει σκοπίμως της διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, θεωρώντας ότι οι πιστωτές της τελικά θα υποχωρήσουν και θα συμφωνήσουν σε μια γενναία ελάφρυνση του χρέους και σε νέο πακέτο διάσωσης χωρίς μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλουν συμφωνία μαζί μας, θέλουν απλώς ελάφρυνση του χρέους» δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος στον Peter Spiegel. «Δεν νομίζω ότι θα μετακινηθούν. Νομίζω ότι περιμένουν από εμάς να υποχωρήσουμε, και δεν θα το κάνουμε» προσθέτει ο ίδιος και συνεχίζει: «Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε στο 2012, όταν οι Ευρωπαίοι απλώς ήθελαν να ρίξουν λεφτά στο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Peter Spiegel, είναι η διάθεση της Κομισιόν που έχει πλήρως αλλάξει πλέον απέναντι στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, ο ίδιος ο Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, μιλώντας στη συνάντηση των Επιτρόπων την Τρίτη στο Στρασβούργο, είπε πως η Αθήνα «έχει χάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Απέτυχαν να δουν πως ο καλύτερος φίλων μεσαίων και μικρών χωρών - μελών είναι η Κομισιόν», λέει άλλος αξιωματούχος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: