30.6.15

Παυλόπουλος: Είναι η ώρα για μια συμφωνία...

... που θα δίνει διέξοδο στην Ελλάδα...
"Αυτή την κρίσιμη στιγμή, τη σημερινή ημέρα, είναι ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα δώσει διέξοδο, όχι μόνο στην...
παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αλλά θα δώσει διέξοδο και στο ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι αλληλέγγυοι στο πρόβλημα του καθενός", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
"Η θέση της Ελλάδας, αδιαπραγμάτευτη, άλλωστε, είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη", δήλωσε και πρόσθεσε: "Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι, χωρίς να υπολογίζω ούτε ανθρώπινο κόπο και, πολύ περισσότερο, επιμέρους διατάξεις, γιατί ξέρω ότι το πνεύμα του Συντάγματος, αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι προς αυτή την κατεύθυνση".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συναντήθηκε με τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση εθνικής επιτροπής υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη και το ευρώ. Οι δύο δήμαρχοι συναντήθηκαν και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην επιτροπή μετέχουν προσωπικότητες από το χώρο της αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, του επιστημονικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Στόχος της επιτροπής θα είναι να εξηγήσει στους πολίτες τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για τη χώρα η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή.

«Είμαστε εμείς, οι οποίοι θέλουμε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Γιατί μη γελιόμαστε, το δημοψήφισμα ουσιαστικά αυτό το αντικείμενο έχει. Και δεν μπορεί να έχει άλλο, γιατί το έγγραφο για το οποίο υποτίθεται ότι συζητάμε και επί του οποίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Νομικώς δεν υφίσταται. Και βεβαίως μιλάμε για ένα δημοψήφισμα το οποίο είναι ντροπή για το δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι ντροπή. Ο λαός φυσικά και αποφαίνεται», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Το ζήτημα όμως είναι κάτω από ποιες συνθήκες. Υπό το κράτος ενός φόβου και ενός πανικού. Είναι δυνατόν να πάμε να αποφασίζουμε για τις επόμενες δεκαετίες της χώρας με τον κόσμο να τρέχει στα ΑΤΜ, στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα; Η κυβέρνηση, έχει εξηγήσει στον κόσμο τι σημαίνει το "όχι", το οποίο μας ζητάει να ψηφίζουμε; Αν πάμε στο "όχι", το οποίο σημαίνει ρήξη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα οι τράπεζες; Αυτό δεν το λέω για να μεγιστοποιήσουμε το φόβο των ανθρώπων αλλά είναι για να πούμε ότι πάμε σε ένα δημοψήφισμα κάτω από συνθήκες, που το επαναλαμβάνω, είναι ντροπή για τη δημοκρατία».

Είναι ο καιρός τώρα, δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει μια πραγματική πρωτοβουλία προς πάσα κατεύθυνση. Να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε κατ' ιδίαν, είτε όλους μαζί, και επιτέλους να μιλήσουν. Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σύμβολο της εθνικής ενότητας και ρυθμιστή του πολιτεύματος» και σημείωσε:

«Βρισκόμαστε εδώ με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, για να εκφράσουμε την ανησυχία μας, γιατί έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πολωτικό κλίμα στη χώρα και δεν θέλουμε να δούμε να διακυβεύεται η παραμονή της στην Ευρωζώνη, αλλά και κατ' επέκταση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Γι' αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να έρθουμε να σας επισκεφθούμε και να ακούσουμε τις δικές σας σκέψεις» συμπλήρωσε.

Τον έντονο προβληματισμό του για την παρούσα κατάσταση εξέφρασε και ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε ότι η μεγαλύτερη αγωνία του είναι ο διχασμός. «Διότι συνήθως τα δημοψηφίσματα φέρνουν διχασμό» τόνισε και επεσήμανε:  «Θα πρέπει να πιέσουμε και να συμπαρασταθούμε στην κυβέρνηση να έρθει σε μία συμφωνία». Όπως παρατήρησε «εάν δεν έρθει σε συμφωνία, κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Ή μάλλον, ξέρει αλλά δεν το φανταζόμαστε. Θα είναι μία πολύ μεγάλη ζημιά για τη χώρα. Και η δικιά μας η δουλειά είναι να αποφύγουμε τον διχασμό. Να λειτουργήσουμε έτσι, ώστε να αποφύγουμε τον διχασμό»...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: