31.12.14

Η Λιθουανία μπαίνει στο ευρώ...


Η Λιθουανία γίνεται την 1η Ιανουαρίου 2015 ο 19ο μέλος της Ευρωζώνης. Την ώρα που μόλις το 50% των πολιτών εγκρίνει το ενιαίο νόμισμα, ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών Ριμάντας Σάτζιους διαφημίζει τα...
πλεονεκτήματά του.

Ο Λιθουανός ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, «οι άνθρωποι συζητούν εδώ και αρκετό διάστημα για την ευρωκρίση, αλλά το ευρώ έχει δείξει ότι είναι ανθεκτικό έναντι εξωτερικών σοκ αλλά και εσωτερικών εντάσεων. Θεωρώ ότι η Ευρωζώνη έχει φτάσει τώρα σε σημείο να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις χωρίς να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια. Η Λιθουανία συνέδεσε το νόμισμά της, το Λίτας, με το ευρώ ήδη το 2002. Περάσαμε κι εμείς όλες τις αναταράξεις που υπέστη η ευρωζώνη μετά την χρηματοοικονομική κρίση: εσωτερική υποτίμηση και μεγάλες περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών έως και 30%. Αλλά δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε στις αποφάσεις και να εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα πλεονεκτήματα του ευρωπαϊκού νομίσματος».

«Δεν θα πληρώνουν στο εξής τέλη ανταλλαγής συναλλάγματος. Τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν, όχι μόνο για το κράτος αλλά και για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Για τους επενδυτές, που χρειαζόμαστε επειγόντως, η Λιθουανία θα γίνει ελκυστικότερη, καθώς δεν θα πρέπει να καταβάλλουν πρόσθετα κεφάλαια ως ασφάλιστρα κινδύνου. Ο νομισματικός κίνδυνος δεν θα υφίσταται. Έτσι, μπορεί να αυξηθεί το κέρδος των ξένων επενδυτών», υπογραμμίζει ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών.

Το 50% των Λιθουανών δεν θέλει το ευρώ

Γεγονός είναι ότι το 50% των Λιθουανών έχει επιφυλάξεις για την ορθότητα της υιοθέτησης του κοινού νομίσματος. Ο Ριμάντας Σάτζιους αισιοδοξεί πάντως ότι η δυσπιστία των πολιτών έναντι του ευρώ δεν θα αργήσει να καμφθεί: «Μόλις το μισό του πληθυσμού στη Λιθουανία πιστεύει αυτή τη στιγμή ότι το ευρώ φέρνει πλεονεκτήματα. Αλλά είδαμε ότι στη γειτονική μας Εσθονία χρειάστηκαν δύο χρόνια για να επιδοκιμάσει το ευρώ το 85% του πληθυσμού. Πιστεύω ότι και εμείς θα χρειαστούμε δύο χρόνια μέχρι να αυξηθεί εξίσου το ποσοστό επιδοκιμασίας του ευρώ».

Οι επιφυλάξεις πολλών Λιθουανών έναντι του νέου νομίσματος πηγάζουν μεταξύ άλλων και από την ανησυχία για άνοδο των τιμών. Εξάλλου, οι πολίτες πολλών χωρών της Ευρωζώνης είχαν ή εξακολουθούν να έχουν την αίσθηση ότι το ευρώ αύξησε το κόστος διαβίωσής τους.

«Παρατηρούμε με ακρίβεια την εξέλιξη των τιμών. Οι τιμές κινούνται ανοδικά ειδικά στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Αυτό όμως εξηγείται με οικονομικούς όρους, καθώς οι αμοιβές στον συγκεκριμένο τομέα αυξάνονται κατά 4-5% ετησίως. Αυτό δεν σχετίζεται απαραίτητα με το ευρώ. Στο υπόλοιπο φάσμα της οικονομίας οι τιμές διατηρούνται σταθερές ή και πέφτουν, επειδή το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων μειώνεται διεθνώς. Και πέρα από τους ελέγχους που πραγματοποιούμε, λειτουργεί βεβαίως και ο ανταγωνισμός» αντιλέγει ο υπ. Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: