22.10.11

Ο «άγνωστος» πατέρας του Steve Jobs ...


Η πόλη Χομς, στην Κεντρική Συρία, έχει υπάρξει ανά τους αιώνες αντικείμενο του πόθου για Σελευκίδες, Βυζαντινούς, σταυροφόρους, Οθωμανούς Τούρκους και σουνίτες μουσουλμάνους λόγω της στρατηγικής της θέσης κοντά στη... Μεσόγειο.



Τον τελευταίο καιρό, η Χομς βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα, όχι μόνο λόγω των βίαιων επεισοδίων μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων ασφαλείας του Άσαντ, αλλά και λόγω του θανάτου του Steve Jobs. Κι αυτό γιατί από 'δώ κατάγεται ο ιδρυτής της Apple, που γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο από σύρο πατέρα πριν από 56 χρόνια.



Ένα πατέρα που ο εφευρέτης του προσωπικού υπολογιστή επέλεξε να μη γνωρίσει, καθώς δεν του συγχώρεσε ποτέ το γεγονός ότι τον έδωσε για υιοθεσία όταν γεννήθηκε και στη συνέχεια δεν τον αναζήτησε για 50 χρόνια.



Όπως αναφέρει σήμερα δημοσίευμα των «Νέων», ο 1950 ο Αμπτουλφατά «Τζον» Τζανταλί, γόνος μιας ευκατάστατης οικογένειας στη Χομς, άφησε τη Συρία για να σπουδάσει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Δύο χρόνια αργότερα, ο Τζανταλί μετακομίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.



Εκεί γνωρίζει την Τζοάν Σίμπλε, την οποία ερωτεύεται και αφήνει έγκυο. Ο πατέρας της δεν δέχθηκε ποτέ τη σχέση τής κόρης του με έναν Αραβα κι έτσι η Τζοάν πήγε στο Σαν Φρανσίσκο για να κανονίσει την υιοθεσία του αγέννητου παιδιού τους. Εν τω μεταξύ, όμως, ο πατέρας της πέθανε και έτσι μπόρεσε να παντρευτεί τον Τζανταλί. Κανείς τους, ωστόσο, δεν ήθελε να κρατήσει το μωρό, το οποίο κατέληξε στην οικογένεια Τζομπς.



Αργότερα, το ζεύγος Τζανταλί έκανε κι ένα κορίτσι, τη Μόνα Σίμπσον, αδελφή του Τζομπς και πετυχημένη μυθιστοριογράφο στην Αμερική. Γρήγορα όμως το ζεύγος χώρισε και ο πατέρας εγκατέλειψε και το δεύτερο παιδί του. Εξαφανίστηκε χωρίς να κρατήσει ποτέ επαφή ούτε με τη Μόνα ούτε με τη γυναίκα του.



Πέρασαν 50 χρόνια από τη γέννηση του Steve μέχρι να ανακαλύψει, ότι ο γιος του ήταν ο πιο διάσημος κάτοικος της Σίλικον Βάλεϊ. Το έμαθε τυχαία, όπως λεει, και έστειλε ένα e-mail στον γιο του. Ήταν η εποχή που ο Jobs παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι είχε καρκίνο στο πάγκρεας. Ο πατέρας του έστειλε με ένα e-mail στο γιο το ιατρικό του ιστορικό, μήπως και τον βοηθήσει. Όμως ο Jobs δεν του απάντησε ποτέ.



«Όταν έμαθα ποιος είναι ο γιος μου, σοκαρίστηκα», λεει ο 80χρονος σήμερα Τζανταλί στη δημοσιογράφο της «Wall Street Journal». «Δεν του μίλησα ποτέ. Δεν θα ήξερα τι να του πω», αναφέρει ο ηλικιωμένος που διευθύνει ένα πετυχημένο καζίνο στο Ρίνο της Νεβάδα.



Ο πατέρας του Jobs συνέχισε να του στέλνει κάποια e-mails, κυρίως για ευχές στα γενέθλιά του και για να μάθει νέα για την υγεία του. Υποστηρίζει πως δεν επιδίωξε πιο άμεση επαφή για να μη θεωρηθεί ότι εποφθαλμιά την περιουσία του γιου του. Στενός φίλος του S.J. αναφέρει ότι ο διευθυντής της Apple δεν του απάντησε ποτέ.



Ο ίδιος ο πατέρας του ωστόσο ισχυρίζεται ότι ο γιος του τού απάντησε με ένα απλό «ευχαριστώ» μέσω e-mail, λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει. «Το περίμενα ότι θα πέθαινε, δεν σοκαρίστηκα. Αισθάνθηκα μια απέραντη θλίψη», λέει συγκινημένος ο Τζανταλί.
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: