27.10.11

FIFA: Αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου...


Εξετάζονται περιπτώσεις αποβολών, οφσάιντ, «fair play» και χρήση της τεχνολογίας...
Αλλαγές και διασαφηνίσεις σε κρίσιμους κανονισμούς του ποδοσφαίρου και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν προτείνει η Task Force, μία από τις τέσσερις επιτροπές που έχει συγκροτήσει η FIFA με ...
στόχο την ανανέωση του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος. Υπό την προεδρία του κ. Φραντς Μπεκενμπάουερ η Task Force επικεντρώνει την προσοχή της στην ποινή που επιβάλλεται για ανατροπή παίκτη που έχει καθαρή ευκαιρία για γκολ, στο οφσάιντ, στο «fair play» και στη χρήση της τεχνολογίας.

Η επιτροπή του κ. Μπεκενμπάουερ ζητά να καταργηθεί η «αυτόματη» κόκκινη κάρτα σε παίκτη που ανατρέπει αντίπαλο, ο οποίος βρίσκεται εντός της μεγάλης περιοχής και σε προφανή θέση για γκολ, και προτείνει να αντικατασταθεί με κίτρινη κάρτα (όπως συμβαίνει τώρα με τους τερματοφύλακες) αφήνοντας ένα παράθυρο. Να δίνεται δηλαδή κόκκινη κάρτα μόνο σε περίπτωση σκληρού φάουλ. Φυσικά η ανατροπή εντός περιοχής θα τιμωρείται και με πέναλτι. Την ίδια στιγμή η Task Force συμφωνεί να παραμείνει η τιμωρία με κόκκινη κάρτα για ανατροπή παίκτη που βρίσκεται εκτός περιοχής και σε προφανή θέση για γκολ, αφού στην περίπτωση αυτή δεν δίνεται πέναλτι αλλά μόνο φάουλ.

Στην πρόσφατη σύσκεψη της Task Force συζητήθηκε επί μακρόν το θέμα του οφσάιντ και ο κ. Μπεκενμπάουερ ζήτησε «τη μέγιστη δυνατή απλοποίηση γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ απλό», κυρίως όσον αφορά το θέμα του ενεργητικού και του παθητικού οφσάιντ.

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπήρξε για το θέμα των παραβιάσεων του «fair play» αφού διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετές ακραίες καταστάσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα «μπολ μπόις» που προσπαθούν να ευνοήσουν με τον τρόπο που επιστρέφουν την μπάλα, τη γηπεδούχο ομάδα.

Τέλος η Task Force ζητεί να μπει τέλος στη χρήση της τεχνολογίας στη διάρκεια ενός αγώνα από τους προπονητές. Ετσι θέλει να απαγορευθεί η δυνατότητα χρήσης iPad και iPhone από τους προπονητές ή τους βοηθούς τους στον πάγκο. Οπως εξήγησε το μέλος της επιτροπής και πρώην διεθνής ιταλός ποδοσφαιριστής κ. Ντεμέτριο Αλμπερτίνι «δεν γίνεται να επιτρέψουμε την τεχνολογία του βίντεο. Ο προπονητής θα μπορούσε να ξαναδεί όλα τα στιγμιότυπα ενός αγώνα και σε αργή κίνηση. Τότε θα ανοίγαμε ολοκληρωτικά τον δρόμο σε νέες τεχνολογίες. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί η FIFA».

Σημειώνεται ότι σε άλλα αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ) η τεχνολογία βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στην υπηρεσία των προπονητών...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: