19.10.11

Γκάρντιαν: Κοντά σε συμφωνία Γαλλία και Γερμανία για το Ταμείο...


Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν ανέφερε χθες πως Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν να ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο διάσωσης με 2 ττρισ. ευρώ, ωθώντας έτσι ανοδικά τις αμερικανικές μετοχές και το ευρώ παρά τις αμφιβολίες για την ύπαρξη σχετικής συμφωνίας.

Πάντως, λίγο...

νωρίτερα η Μέρκελ είχε προειδοποιήσει πως οι ηγέτες δεν θα έλυναν την κρίση του χρέους σε μία μόνον συνάντηση κορυφής.

Από την πλευρά του ο Γκάρντιαν, αναφέροντας ως πηγή ανώτατους διπλωμάτες της ΕΕ, δήλωνε πως η Ευρωζώνη θα υποστηρίξει τον πενταπλασιασμό των κεφαλαίων του Ταμείου (από 440 σε 2000 δισ. ευρώ) προκειμένου να βοηθήσει προβληματικά κράτη και τράπεζες να επιβιώσουν σε περίπτωση που χρεοκοπούσε η Ελλάδα ή κάποια άλλη υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης.

Επίσης, ανέφερε πως έχει τονωθεί η εμπιστοσύνη σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στη συνάντηση κορυφής της Κυριακής, μετά την απόφαση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει την Ισπανία, να προειδοποιήσει για επανεξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας και να αναφερθεί στο κόστος διάσωσης προβληματικών τραπεζών και άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Εάν αποδειχθεί αληθινή η είδηση "θα είναι αυτό που οι αγορές περίμεναν εδώ και καιρό και 2 τρισ. είναι περίπου ότι χρειάζεται" δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής του Forex.com, Brian Dolan.

Σύμφωνα με τον Γκάρντιαν, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν στο επίπεδο του 9% που ζητά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή μετά από έρευνα που κατέδειξε πως υπάρχουν 60-70 τράπεζες εκτεθειμένες στον "συστημικό" κίνδυνο.

Τέλος, αναφέρεται πως το Βερολίνο και το Παρίσι είναι επίσης πιο κοντά σε μία συμφωνία σχετικά με την αύξηση της συμβολής του ιδιωτικού τομέα σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης 109 δισ. προς την Ελλάδα. Το εκούσιο κούρεμα των κατόχων ελληνικών ομολόγων είχε ορισθεί στο 21% τον Ιούλιο, αλλά η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών ώθησε την Γερμανία να πιέσει για αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής σε ζημιές μέχρι 50%.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: