10.10.11

ΚΥΠΡΟΣ: Στο Προεδρικό μέχρι τα ξημερώματα οι «Αγανακτισμένοι»...


Λευκωσία: Τρεις μήνες συμπληρώνονται αύριο Τρίτη από τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», που οδήγησε στο θάνατο τους 13 ήρωες. Τρεις μήνες από την εθνική τραγωδία και οι αγανακτισμένοι πολίτες δεν θα μπορούσαν να λείπουν μια τέτοια μέρα από το Προεδρικό.

Τιμώντας τη...

μνήμη των θυμάτων και αξιώνοντας την τιμωρία των ενόχων, σήμερα οι πολίτες θα συγκεντρωθούν στις 16:50 στον κυκλικό κόμβο του Προεδρικού, όπου και θα πραγματοποιήσουν σιωπηρή εκδήλωση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 5:50 τα ξημερώματα της Τρίτης. Την ώρα δηλαδή που πριν από τρεις μήνες, τέτοια μέρα, σημειώθηκε «η έκρηξη της εγκληματικής αμέλειας», όπως τη χαρακτηρίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Τα πάντα στη σημερινή εκδήλωση είναι συμβολικά. Γι’ αυτό και το σύνθημά της είναι: «13 ώρες - 13 νεκροί - 13.000 φωνές για δικαίωση».
|
«Επί 13 ώρες τα πρόσωπα των νεκρών σμίγουν με την πιο ζωντανή από ποτέ ανάγκη του λαού για δικαίωση της θυσίας τους. 13 περιστέρια, σαν τις 13 ψυχές που βάρβαρα εξανεμίστηκαν, θα αφεθούν ελεύθερα την ώρα της έκρηξης, συμβολίζοντας την ελεύθερη σκέψη με την οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν όσοι είναι επιφορτισμένοι με το βάρος του καταλογισμού ευθυνών».

«13.000 πολίτες, που θα περάσουν απ’ εκεί σε διάστημα 13 ωρών, συμβολίζουν τη λαϊκή απαίτηση για απονομή δικαιοσύνης και δικαίωση των νεκρών».

«Χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και χωρίς μακροσκελείς, προετοιμασμένες ομιλίες, οι πολίτες φωνάζουν “αθάνατοι” και τραγουδάνε “των αθανάτων το κρασί”, κάθε μία ώρα, εις μνήμην έκαστου νεκρού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαίωσε συνάντησή του με αντιπροσωπεία των «Αφυπνισμένων πολιτών», οι οποίοι, όπως είπε, ζήτησαν πεντάλεπτη συνάντηση για να του επιδώσουν υπόμνημα στο οποίο αξιώνουν αυστηρό ψήφισμα της Βουλής.

Ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις επικρίσεις γύρω από τη συνάντηση, είπε «ας αφήσουν τις συνωμοσίες οι συνωμότες και ας αφήσουν τα πραξικοπήματα εκείνοι που έχουν εμπεδώσει το πολιτικό πραξικόπημα σε αυτόν τόπο με την εμμονή τους να μένουν γαντζωμένοι στην εξουσία».

Απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος δήλωσε ότι μετά την επιβεβαίωση από τον κ. Αναστασιάδη της μυστικής συνάντησης, «τα αμείλικτα ερωτήματα που θέσαμε προβάλλουν ακόμα εντονότερα» και, όπως είπε, «ολοκληρώνω τη δήλωσή μου με μία προσφιλή έκφραση του κ. Αναστασιάδη: Ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Για το καλό του τόπου και του λαού μας, σε τούτες τις καθοριστικές για το μέλλον της Κύπρου στιγμές, ας επιδείξουμε αλληλοσεβασμό και τον ελάχιστο σεβασμό στους θεσμούς».

Σήμερα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, η ηγεσία του κόμματός του θα συναντηθεί με την ομάδα «Αφυπνισμένων πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: