22.10.11

ΚΥΠΡΟΣ:«Καμία συσκότιση δεν υπήρξε στο Εθνικό Συμβούλιο», λέει ο Στ.Στεφάνου...


Λευκωσία: Καμία συσκότιση δεν υπήρξε στο Εθνικό Συμβούλιο, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, υποδεικνύοντας πως «όπως πάντοτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενδελεχώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε...


αυτή την εντατική φάση» από τη συνάντηση στη Γενεύη μέχρι και τη συνάντηση της Νέας Υόρκης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος κλήθηκε, να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ και Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου περί συσκότισης στο Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με το Κυπριακό, υπενθύμισε παράλληλα ότι δεν είναι λίγα τα κοινά ανακοινωθέντα του Εθνικού Συμβουλίου τα οποία σημειώνουν ότι ο Πρόεδρος ενημερώνει ενδελεχώς και πλήρως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και ακολουθεί συζήτηση και κατάθεση των θέσεων, των απόψεων των κομμάτων.

«Το ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να αναφέρονται σε συσκότιση είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους πολίτες», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζουν και την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις δυσκολίες που έχουμε, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε τον δρόμο προς μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της πρότασης του ΔΗΚΟ περί αναβολής της συνάντησης της Νέας Υόρκης, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε πως «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει συγκαλέσει τη συνάντηση της Νέας Υόρκης» και σημείωσε πως «πάντοτε η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκρινόταν στα καλέσματα και στις προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα για έναν αυτονόητο λόγο».

«Εμείς», πρόσθεσε, «απευθυνόμαστε στα Ηνωμένα Εθνη και ζητούμε από τον διεθνή οργανισμό να συνδράμει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των δικών του αποφάσεων».

Εξήγησε πως, ως εκ τούτου, «όταν μας προσκαλεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν υπάρχει χειρότερο μήνυμα που θα μπορούσε να σταλεί αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρινόταν θετικά σε αυτήν την πρόσκληση».

«Αλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε κάθε συνάντηση που έχει με τον Γενικό Γραμματέα πολύ ξεκάθαρα καταθέτει τις θέσεις μας, τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας, αλλά και τις δικές μας αξιολογήσεις αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως θα κάνει και τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση της Νέας Υόρκης», συμπλήρωσε.

Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν ότι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου χθες ήταν κατώτερη των περιστάσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει ότι οι πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως των διαφωνιών, θα πρέπει να στηρίζουν τον όποιον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και ειδικά όταν υπάρχουν συναντήσεις και εν εξελίξει προσπάθειες.

«Αυτή η στήριξη θα πρέπει να είναι από όλους, ανεξαρτήτως των διαφωνιών που υπάρχουν», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά δηλώσεις του κ. Ομήρου περί αχρησίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο δεν είναι σε αχρησία», προσθέτοντας πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να αξιοποιήσει το Εθνικό Συμβούλιο ως ένα συλλογικό σώμα προβληματισμού».

«Αν κάποιοι», δήλωσε, «επιλέγουν να υποβιβάζουν τις συζητήσεις ή να προκαλούν προβλήματα, είναι δικό τους θέμα».

«Οπως είναι και θέμα της ΕΔΕΚ και του κ. Ομήρου το πώς προσεγγίζουν το Εθνικό Συμβούλιο. Και εδώ υπάρχει μια ιστορία. Δυστυχώς, κατά καιρούς διάφορες πολιτικές δυνάμεις επέλεξαν να μην συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο ή να χαρακτηρίζουν απαξιωτικά το Εθνικό Συμβούλιο. Αυτό δεν κάνει καλό ούτε για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο ούτε για τον ίδιο τον θεσμό που δημιούργησε ο Μακάριος, για να μπορεί να έχει τη γνώση και τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του τόπου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι, «από κει και πέρα, το ΔΗΚΟ έκανε μια πρόταση για αναβολή της συνάντησης της Νέας Υόρκης» και υπέδειξε πως «το αν κάποιος διαφωνεί αυτό δεν σημαίνει πως απαξιώνει την όποια πρόταση, όπως ασφαλώς δεν σημαίνει πως όποτε υπάρχουν προτάσεις αυτές γίνονται αποδεκτές και προχωρούμε παρακάτω».

«Ο Πρόεδρος κάνει προτάσεις και απορρίπτονται από τα κόμματα. Σημαίνει ότι ο Πρόεδρος πρέπει να απευθυνθεί στις πολιτικές δυνάμεις και να πει ότι τον απαξιώνουν; Δημοκρατία έχουμε, διάλογο έχουμε, και πρέπει να έχουμε. Από κει και πέρα υπάρχουν θέσεις, απόψεις, πολιτικές που ακολουθούμε και η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό είναι πολύ συγκεκριμένη», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: