2.10.11

Το παρασκήνιο της ερευνητικής γεώτρησης στην Κύπρο...


Δεν προφθάσαμε να επαινέσουμε τον κ. Χριστόφια για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να εκκινήσει η ερευνητική γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12» και γρήγορα πληροφορηθήκαμε το παρασκήνιο, παίρνοντας πίσω τους επαίνους.

Το θέμα το ανέδειξε περισσότερο ο... τουρκικός Τύπος και φυσικά λεπτομέρειες έγιναν γνωστές μετά από έρευνες των Κυπρίων δημοσιογράφων. Τα τουρκικά ΜΜΕ έγραψαν ότι ο κ. Χριστόφιας ήθελε αναβολή της εξόρυξης, αλλά αντέδρασε έντονα ο διευθυντής Ενέργειας κ. Σόλων Κασίνης, και απείλησε ότι θα αποκαλύψει στον Τύπο τις συνομιλίες με τον κ. Χριστόφια. Ο τουρκικός τύπος προέβη σε καλά σχόλια για τον κ. Χριστόφια, αλλά επιτέθηκε στον κ. Κασίνη χαρακτηρίζοντάς τον ως «ξεροκέφαλο».

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Υπήρξαν δηλώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ αλλά και μεμονωμένων κρατών που αναγνώριζαν το δικαίωμα της Κύπρο να προβεί σε ενεργειακές έρευνες, αλλά ταυτόχρονα και κάποια μισόλογα. Ειπώθηκε, ότι δεν πρέπει να υπάρξει δυσχέρεια στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες, ενώ ο κ. Έρογλου είχε δηλώσει ότι αυτές θα δυσχερανθούν.

Ειπώθηκε επίσης, ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να υπάρξει συνεννόηση Κύπρου - Τουρκίας μέσω του ΟΗΕ, αλλά και ότι πρέπει τα κέρδη να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους. Εμείς είχαμε και την πληροφορία, ότι υπήρχε σκέψη να συμμετάσχει και η Τουρκία σε ένα «κονσόρτσιουμ» εταιριών που θα εκμεταλλευόταν τις πηγές της περιοχής (ίσως γίνει στο Αιγαίο).

Υπήρχαν επομένως στο παρασκήνιο πιέσεις για αναβολή της γεώτρησης, με το πρόσχημα ότι θα πληγεί η διαδικασία των ενδοκοινοτικών συνομιλιών. Δυτικός διπλωμάτης είπε στην εφημερίδα της Λευκωσίας «Καθημερινή», πριν από δύο εβδομάδες, ότι «θα ήταν πολύ καλύτερα αν υπήρχε αναστολή των εργασιών της γεώτρησης για ένα ή δύο μήνες, αλλά από τη στιγμή που οι διεργασίες για αναστολή δεν έγιναν έγκαιρα, η έναρξη της γεώτρησης ήταν μονόδρομος για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Χριστόφιας ήταν πρόθυμος για μια αναβολή, αλλά προσέκρουσε σε δύο υψηλά εμπόδια: αφενός τις οικονομικές αποζημιώσεις που θα έπρεπε να καταβάλει στη Noble για κάθε μέρα καθυστέρησης, και αφετέρου ίσως αποφάσιζε η Τουρκία να δεσμεύσει την περιοχή.

Η Κύπρος πρόφθασε και προέβη εκείνη στη δέσμευση NAVΤEX και NOTAM. Αν προλάβαινε η Τουρκία να δεσμεύσει την περιοχή για τρεις μήνες, θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο οικονομικά, ενώ για την κυβέρνηση θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα, πιο ηχηρό ακόμα και από το Μαρί, γιατί το «Οικόπεδο 12», θα τελούσε υπό την ομηρία της Τουρκίας, που είχε το δικαίωμα να το δεσμεύσει π.χ. για ναυτικές ασκήσεις.

Έτσι, γράφει η «Καθημερινή», εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία ο Πρόεδρος και δήλωσε ότι «έχουμε αποφασίσει η εταιρεία να προχωρήσει στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα σε διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης». Ήταν όμως σε όλους γνωστό, ότι δεν εναπόκειτο στον Πρόεδρο η έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης αλλά στη Noble.

Εδώ εμπλέκεται και ο διευθυντής Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, κ. Σόλων Κασίνης, ο οποίος αφού σε συνεδρίαση διαπίστωσε ότι αναζητούνται τρόποι αναβολής, απείλησε ότι θα αποκαλύψει τα συμβάντα στον Τύπο. Ο ίδιος δε, αιφνιδιάζοντας τους πολιτικούς προϊσταμένους του, ανήγγειλε ότι η Noble ενεργοποίησε το γεωτρύπανό της στο βυθό της «Αφροδίτης».

Η υπουργός Εμπορίου της Κύπρου του απαγόρευσε ουσιαστικά, μετά από αυτό, να προβαίνει σε δηλώσεις, αλλά ο κ. Κασίνης, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, χαρακτήρισε ως «μεσαιωνικές πρακτικές» τις προτροπές προς το πρόσωπο του να μην προβαίνει σε δηλώσεις, καθώς, όπως σημείωσε, «ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ούτε και η υπουργός Εμπορίου, γνωρίζουν για τα τεχνικά θέματα των γεωτρήσεων».

Νομίζω, ότι στη σκέψη όλων μας βρίσκεται το ερώτημα «γιατί να μην υπάρχει από ένας Κασίνης σε κάθε ελλαδικό υπουργείο»;
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: