18.10.11

Αρνητική «πρωτιά» στο Δήμο Ευρώτα...


www.lakonikos.gr
Καμπανάκι από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κρούσματα ελονοσίας
...
Δεκάδες περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης εντόπισε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με την πλειοψηφία των ασθενών να συσσωρεύονται στο Δήμο Ευρώτα, όπου από την αρχή του έτους έως και σήμερα έχουν καταγραφεί
41 συνολικά μολύνσεις

Ιδιαίτερα ανησυχητικά κρίνονται τα πορίσματα της έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ όσον αφορά το ποσοστό μολύνσεων από ελονοσία, με τα πρωτεία να διατηρεί ο Δήμος Ευρώτα.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το καλοκαίρι εμφανίστηκαν περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης στο Δήμο Ευρώτα, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες, εμφανίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Ευβοίας, Λαρίσης, Ανατολικής Αττικής, και Βοιωτίας.

Ειδικότερα, διαγνώστηκαν 28 συνολικά κρούσματα σε έλληνες που δεν αναφέρουν ιστορικό μετακίνησης σε ενδημικές για την ελονοσία περιοχές. Από τους ασθενείς οι 22 διαμένουν στο Δήμο Ευρώτα, δύο στην Εύβοια, δύο στην Ανατολική Αττική, ένας στη Λάρισα και ένας στη Βοιωτία.

Σύμφωνα με το Κέντρο, στην ΠΕ Λακωνίας έχουν διαγνωστεί συνολικά 41 κρούσματα ελονοσίας, από τα οποία τα 22 σε έλληνες και τα 19 σε αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι 14 προέρχονται από το Πακιστάν, ένας από το Μαρόκο, ένας από το Αφγανιστάν και ένας από τη Ρουμανία. Άλλα δύο περιστατικά σε ρουμάνους ασθενείς που σχετίζονταν με παραμονή στην περιοχή, διαγνώσθηκαν στη Ρουμανία. Τέσσερις από τους ασθενείς ήρθαν στην Ελλάδα προ ενός έτους, ενώ για τρείς δεν είναι γνωστή η ημερομηνία άφιξης στη χώρα. Οι υπόλοιποι δηλώνουν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα για διάστημα λιγότερο ή ίσο με τρία έτη και δεν αναφέρουν ιστορικό ταξιδιού.

Σημειώνεται, ότι στην ίδια περιοχή, σημειώθηκε το 2009 συρροή οκτώ περιστατικών, εκ των οποίων τα έξι ήταν σε έλληνες χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική περιοχή, οι τρείς εκ των οποίων ήταν αθίγγανοι που διέμεναν σε καταυλισμό κοντά στη Σκάλα. Στον ίδιο καταυλισμό διέμενε το μοναδικό περιστατικό σε έλληνα, χωρίς ιστορικό ταξιδιού, που δηλώθηκε το 2010 και το πρώτο περιστατικό σε παιδί, που δηλώθηκε φέτος. Τα δύο αυτά κρούσματα είχαν επιδημιολογική σύνδεση πατέρας-υιός.

Οι ηλικίες των ελλήνων ασθενών, χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές περιοχές κυμαίνονται από 19 μήνες έως 79 έτη, με το 57% να είναι άνδρες.

Τι είναι ελονοσία
Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Η νόσος ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας.

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974 και έκτοτε καταγράφονται ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται -στη μεγάλη τους πλειοψηφία- με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα. Σποραδικά κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού καταγράφηκαν το 1991, 1999, 2000, 2009 και το 2010.

Μεταξύ των συμπτωμάτων της νόσου είναι τυπικό παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές έως και πέντε χρόνια μετά.

Παράγοντες κινδύνου στην Ελλάδα
Πολλοί παράγοντες που συνυπάρχουν στη χώρα μας στην παρούσα περίοδο παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση κινδύνου της κατάστασης:
• Η Ελλάδα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος.
• Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κυκλοφορούν κουνούπια του είδους «ανωφελούς» που αποτελεί το μέσο μετάδοσης της ελονοσίας.
• Σημειώνεται αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.

Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα χάραξης μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της νόσου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση των ιατρών για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των ασθενών με ελονοσία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι είναι αναγκαία η χάραξη ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της νόσου, με εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, ενημέρωση του κοινού και ευαισθητοποίηση των ιατρών για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των ασθενών με ελονοσία.

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα φάρμακα της ελονοσίας τείνουν να γίνουν αναποτελεσματικά, εάν δεν ελεγχθεί εγκαίρως η ανάπτυξη και διάδοση των ανθεκτικών σε αυτά πλασμωδίων. Επισημαίνει μάλιστα, πως η τεράστια πρόοδος κατά της ασθένειας, που έχει συντελεσθεί κατά την τελευταία δεκαετία, τίθεται υπό διακινδύνευση αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, που παρουσιάζονται στον παρακάτω χάρτη και το σχετικό πίνακα, συλλέχθηκαν βάσει του τόπου κατοικίας ασθενών με ελονοσία, χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα και αφορούν την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως και 5 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: