17.10.11

Κούκος...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΕ αντίθεση με τη φυσική, στην πολιτική δεν χωρούν πειράματα. Ο,τι γίνεται, γίνεται μια κι έξω - κι όποιος αντέξει. Παρ' όλα αυτά, εδώ και έναν χρόνο ο Δήμος Αθηναίων είναι πολιτικό εργαστήριο για όσα έρχονται.
ΣΤΗΝ επικράτεια του πρώτου δήμου της χώρας επισημαίνονται όλες οι τάσεις που οδηγούν τη χώρα σε...
αβέβαιο μέλλον. Τα οικονομικά του δήμου είναι σε κακή κατάσταση. Το πελατειακό μοντέλο πρόσληψης συμβασιούχων δεν είναι πλέον βιώσιμο. Οι κομματικοί στρατοί είναι ανεξέλεγκτοι. Σε πολλές υπηρεσίες υπάρχουν εστίες διαφθοράς. Την ίδια ώρα τα λουκέτα πέφτουν βροχή στο Ιστορικό Κέντρο της πρωτεύουσας. Εκεί συσσωρεύεται ο ανθρώπινος πολτός των λαθρομεταναστών. Η εγκληματικότητα αλλάζει τη φυσιογνωμία της Αθήνας. Οπως αλλάζει και τις πολιτικές συμπεριφορές: στην πρωτεύουσα και, συγκεκριμένα, στον Αγιο Παντελεήμονα έχουμε τις πρώτες συγκρούσεις των κόκκινων, της Ακρας Αριστεράς, και των μαύρων, της Χρυσής Αυγής. Τέλος, στην πρώτη πλατεία της χώρας έχουν πάρει θέση οι διαδηλωτές της νέας εποχής, δηλαδή οι «Αγανακτισμένοι».
Η Αθήνα είναι όμως μπροστά και σε θέματα πολιτικής εκπροσώπησης. Εκλεγμένος πριν από έναν χρόνο, ο Γιώργος Καμίνης ήταν ένας υποψήφιος από την κοινωνία πολιτών. Βρήκε απέναντί του όλα τα πολιτικο-αυτοδιοικητικά συστήματα - για να μη χρησιμοποιήσει κανείς τον φορτισμένο όρο μαφίες. Εχει επίσης ως ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Κοτζιά τον ευέλικτο, έμπειρο και αδίστακτο Νικήτα Κακλαμάνη.
ΟΠΩΣ συμβαίνει εδώ και έναν χρόνο, τα κύματα κάθε κρίσης ξεσπούν πρώτα στον Δήμο Αθηναίων. Φάνηκε και στα σκουπίδια. Εδώ και μερικές ημέρες, ανάμεσα σε ξεκοιλιασμένες σακούλες, αποφάγια και κουφάρια ζώων, δίνεται μια μάχη. Ο Γιώργος Καμίνης (όπως και ο Γιάννης Μπουτάρης ή ο Σίμος Δανιηλίδης) δέχεται την επίθεση της ΠΟΕ-ΟΤΑ μέχρι προπηλακισμού. Ούτε ο ορθός λόγος - ο Καμίνης είναι συνταγματολόγος - ούτε η κυβερνητική καταστολή μπορούν να βοηθήσουν. Ο ορθός λόγος γιατί οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, παρά τις εκβιαστικές πρακτικές τους, είναι οικονομικοί πρόσφυγες ενός αυτοδιοικητικού μοντέλου που δεν είναι πια βιώσιμο. Ασχετα από τις σκοπιμότητες των συνδικαλιστών και διαφόρων «συστημάτων» περί την αποκομιδή απορριμμάτων, υπάρχει και στοιχείο απελπισίας. Οπως όμως δεν υπάρχει περιθώριο και να περάσουν οι εκβιασμοί ότι θα πνιγούν οι πόλεις στα σκουπίδια. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι διατεθειμένο να πράξει μόνο τα ελάχιστα. Η Αστυνομία απελευθέρωσε τον ΧΥΤΑ, αλλά τα αμαξοστάσια των απορριμματοφόρων τελούν υπό πολιορκία.
Ο Καμίνης έχει δύο πλεονεκτήματα. Δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και είναι οπαδός του κράτους δικαίου. Οι επαγγελματίες της δημόσιας ζωής μας χρεοκόπησαν, ενώ το κράτος δικαίου είναι αυτό που δεν έχουμε. Ωστόσο, ένας γραβατωμένος κούκος δεν φέρνει την άνοιξη - ιδίως αν μεσολαβεί βαρύς χειμώνας...
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: