11.10.11

Επιχείρηση ανασύνταξης από τον κ. Παπανδρέου...


Δήμητρα Κρουστάλλη
Συναντήσεις με υπουργούς και επαφές με το εξωτερικό θα έχει ο Πρωθυπουργός
Πρωτοβουλίες για να αναθερμάνει το κυβερνητικό έργο αλλά και για να απαντήσει στην κριτική ότι απουσιάζει από τις εξελίξεις θα αναλάβει τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Οι κινήσεις του θα...
κινηθούν παράλληλα τόσο στο εξωτερικό, όπου την Πέμπτη θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι. Επίσης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ενδεχομένως να έχει τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του στην ΕΕ.

Στο εσωτερικό, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις κατ΄ιδίαν με τους υπουργούς που συμμετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή, ένα αίτημα που είχε διατυπωθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις από τους κ.κ. Κ. Σκανδαλίδη και Α. Λοβέρδο. Σήμερα, θα συναντηθεί με τους Α. Λοβέρδο, Aννα Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδη, Χ. Καστανίδη και Ι. Ραγκούση.

Ο Πρωθυπουργός επίσης σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε υπουργεία, με στόχο να σηματοδοτηθεί η έμφαση στην ανάπτυξη. Ενδεχομένως να ξεκινήσει με το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ.

Δεν βέβαιο όμως ότι οι επισκέψεις θα γίνουν αυτή την εβδομάδα καθώς στο πρόγραμμα του υπάρχει και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αύριο και οι συναντήσεις με τους βουλευτές από τις περιφέρειες που δεν έχει προλάβει ακόμα να δει.

Το κλίμα πάντως βαραίνει μέρα με τη μέρα για τη κυβέρνηση. Ο τόνος των δηλώσεων της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί, ενόχλησαν υπουργούς και βουλευτές. Αλλά περισσότερο τους εξόργισε η εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν συμμετέχει στις διεργασίες και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος προσπαθούσε να πείσει ότι η κυβέρνηση «συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις». Ομοίως ο κ. Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση των διεργασιών και της κατάστασης.

Ωστόσο, κορυφαίοι υπουργοί επισήμαιναν ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε την Κυριακή με την κυρία Μέρκελ, πριν από τη συνάντηση της με τον κ. Σαρκοζί. Eπειτα δεν υπήρξε συνομιλία με κανέναν από τους δύο και ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον κ. Ρομπάι.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν γίνει σαφείς προς όλους τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις και αποτελούνται από το εξής τρίπτυχο: Να διασφαλιστεί η θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη, να θωρακιστούν οι τράπεζες (και οι καταθέσεις των πολιτών) καθώς και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Επίσης, η όποια λύση να καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Οσο διαρκούν οι εκκρεμότητες και το τοπίο παραμένει θολό, αυξάνεται η απογοήτευση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ.

Αλλά όχι μόνο αυτό: Βουλευτές όπως ο κ. Μ. Ανδρουλάκης διατυπώνουν ριζοσπαστικές απόψεις για το πολιτικό σύστημα, προτείνοντας μια «νέα ιδρυτική φάση της πολιτκής ζωής».

Η κυρία Λούκα Κατσέλη επιμένει στις απόψεις της για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ουδείς γνωρίζει μέχρι που θα τραβήξει το σχοινί.

Aλλοι βουλευτές στις συναντήσεις τους με τον Πρωθυπουργό έθεσαν ευθέως θέμα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες η δυσαρέσκεια των βουλευτών να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, χωρίς τον φόβο κυρώσεων καθώς όπως φαίνεται το Μέγαρο Μαξίμου θα αποφύγει να ανοίξει πλήγες αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπανδρέου δεν προτίθεται, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα ενημερώσει όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν θα αρνηθεί να συναντηθεί με όποιον του το ζητήσει.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: