29.10.11

Ιταλία: Η κεντροαριστερά προτείνει «εύκολες» απολύσεις, ο Μπερλουσκόνι υιοθετεί...


Σε πρόταση νόμου του γερουσιαστή Πιέτρο Ικίνο του Δημοκρατικού Κόμματος της κεντροαριστεράς για περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις δήλωσε ο Μπερλουσκόνι πως θα στηρίξει τις κυβερνητικές προτάσεις προς τους κοινωνικούς εταίρους, την ίδια ώρα που τα συνδικάτα ανακοινώνουν τη...

κήρυξη πανιταλικής απεργίας κατά των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα.

Ο Ικίνο (που έχει δεχθεί και απειλές από τις Νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες), θέτει ως κύριο στόχο την επέκταση των συμβάσεων αορίστου χρόνου χωρίς όμως δέσμευση μονιμότητας και παράλληλα με την παροχή αυξημένων εγγυήσεων στους εργαζόμενους, όπως μεγαλύτερες αποζημιώσεις (μέχρι και τρία χρόνια μισθοδοσιών) και επαρκές χρονικό διάστημα προειδοποίησης πριν την διακοπή της σχέσης εργασίας.

Η Ιταλία παρέχει από τις ισχυρότερες διεθνώς εγγυήσεις στους μόνιμους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις με πάνω από 15 υπαλλήλους: η απόλυση προϋποθέτει «βάσιμη αιτία», δηλαδή σοβαρά λάθη των εργαζομένων ή συνολική αναδιάρθρωση της επιχείρησης με κατάργηση συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών.

Με την υιοθέτηση της πρότασης Ικίνο, ο Καβαλιέρε φέρνει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση καθώς αυτή έχει ήδη υπογραφεί από πενήντα τρεις γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όμως, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας πάντως, Cgil, Cisl και Uil απορρίπτουν κάθε παρέμβαση και αλλαγή στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: