7.10.11

«Συμβόλαιο θανάτου» για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας...


Την κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης διάταξης και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας αποφάσισε σήμερα η ... κυβερνητική επιτροπή και ανακοίνωσε ακολούθως το υπουργείο Οικονομικών μέσα από το νομοσχέδιο για εργασιακή εφεδρεία, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και τις νέες φορολογικές διατάξεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται για δύο χρόνια προκειμένου να καλύπτονται όσοι είναι εκτός συνδικάτων και όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των αντίστοιχων εργοδοτικών ενώσεων.

Σημαντικό πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων είναι η κατάργηση της ευνοϊκότερης διάταξης, σύμφωνα με την οποία επικρατούσαν οι όροι όποιας σύμβασης (εθνικής συλλογικής σύμβασης, κλαδικής, επιχειρησιακής και ατομικής), ήταν ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο, οι κλαδικές συμβάσεις δεν μπορούν να εμπεριέχουν όρους δυσμενέστερους απ’ αυτούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, την κατάργηση της οποίας ζητά η τρόικα.

Όσον αφορά στις επιχειρησιακές συμβάσεις το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτές θα μπορούν να συνάπτονται ακόμα και σε εταιρείες με λιγότερα από 50 άτομα, αρκεί τα 2/3 των εργαζομένων να συστήσουν μια ένωση προσώπων. Δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας προβλέπεται ότι μπορεί να έχει και ο κάθε εργοδότης.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: