28.10.11

ΡΕΘΥΝΟ: Τι προβλέπει η μελέτη κατασκευής υφάλων στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο


ΜΕΙΩΣΗ ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ...

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ
Στην επίλυση του προβλήματος της διάβρωσης, την προστασία και ανάπλαση της ακτογραμμής και τη μείωση του προσπίπτοντος κυματισμού στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο, στοχεύει ο Δήμος Ρεθύμνου. Η δημοτική αρχή έχει παραλάβει την μελέτη που έχει εκπονήσει το... Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας, το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την Α1 φάση του σχεδίου και στην ερχόμενη συνεδρίαση του θα κληθεί να παραλάβει και να εγκρίνει τις φάσεις Α2 και Α3 της προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνου και του ΙΤΕ.
Η Α2 φάση αφορά τη διαστασιολόγηση και τη χωροδιάταξη του τεχνικού έργου, όπως για παράδειγμα τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι υποθαλάσσιοι ύφαλοι και το βάθος που θα έχουν.

Η Α3 φάση αφορά τη μελέτη τεχνητής αναπλήρωσης μέσω της οποίας θα εξισορροπηθεί το βάθος του πυθμένα και θα δοθεί η δυνατότητα επέκτασης της πλαζ.

Σύμφωνα με τη μελέτη (φάση Α2), προβλέπεται η τοποθέτηση 570 υποθαλάσσιων υφάλων σε έκταση 3 χιλιομέτρων, από το κτίριο Δελφίνι προς τα Μισίρια. Ο κάθε ύφαλος, που θα έχει σχήμα πυραμίδας, θα έχει ύψος 1,70, θα ζυγίζει 3.200 κιλά και θα βυθιστεί στα σημεία που ο πυθμένας θα έχει βάθος τρία μέτρα.

Στα πρώτα 800 μέτρα του παραλιακού μετώπου οι «πυραμίδες» προβλέπεται να τοποθετηθούν περισσότερο πυκνά, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι των 2.200 μέτρων θα είναι πιο αραιά.

Επάνω στους υφάλους αναπτύσσεται θαλάσσια ζωή, ενώ τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται, θεωρούνται απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον.

Αφότου ολοκληρωθεί η φάση Α2 (τοποθέτηση υποθαλάσσιων υφάλων) σχεδιάζεται να υλοποιηθεί η φάση Α3, που προσφέρει τη δυνατότητα ανάσυρσης άμμου από βάθος 12 χιλιομέτρων του πυθμένα με σκοπό την τεχνητή επέκταση της παραλίας, των σημείων δηλαδή όπου βρίσκονται τα ομπρελοκαθίσματα για τους λουόμενους.

Οι φάσεις Α2 και Α3 της μελέτης «συνεργάζονται» μεταξύ τους, καθώς για να επιτευχθεί η τεχνητή αναπλήρωση, θα πρέπει πρώτα να έχουν τοποθετηθεί οι υποθαλάσσιοι ύφαλοι, οι οποίοι βάση του σχεδίου, θα «σπάνε» τον κυματισμό κι έτσι θα πάψει να μεταφέρεται η άμμος από την ξηρά στη θάλασσα και αντιστρόφως.

Σημειώνεται ότι αυτό το φιλόδοξο έργο δεν έχει ακόμα ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ούτε έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Εφόσον το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου εγκρίνει τις φάσεις Α2 και Α3, η μελέτη θα προωθηθεί στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ), προκειμένου να ελεγχθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Το «πράσινο φως» της ΕΥΠΕ είναι απολύτως αναγκαίο για να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν τέτοιου είδους έργα.

Η φιλοσοφία της μελέτης κατασκευής υφάλων στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι η εξής: «Να μειώσει τον κυματισμό στην παραλία, ώστε αφενός να δημιουργηθούν καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες κολύμβησης για τους λουόμενους και αφετέρου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της προσάμμωσης.

Θα εξισορροπηθεί το βάθος του πυθμένα και η άμμος θα σταματήσει να μεταφέρεται από τον πυθμένα της θάλασσας στην αμμουδιά και αντιστρόφως, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων».
www.rethnea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: