4.10.11

Βενιζέλος: Νυν υπέρ πάντων οι αγορές...


Να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, λέγοντας μεταξύ άλλων πως τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου επαρκούν για ... μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, και να διαβεβαιώσει πως δεν προβλέπονται νέα μέτρα για την προσεχή περίοδο επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος.
"Το ζητούμενο δεν είναι η 6η δόση αλλά η λήψη σημαντικότερων αποφάσεων για μέχρι το 2014" σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει πως "μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου δεν έχουμε πρόβλημα". "Το ζήτημα δεν είναι η εκταμίευση" της 6ης δόσης αλλά "να πεισθούν οι αγορές ότι έχουμε ριζική λύση".

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις αστοχίες που καταγράφει για τη φετεινή χρονιά το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 λέγοντας πως η αναθεώρηση του ελλείμματος στο 8,5% προκαλείται από τη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση. Σημειώνεται πως το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 5,5%.

Επανέλαβε την ανάγκη να στηρίξουν τα μέτρα οι πολίτες σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, ενώ τόνισε πως "οι λαοί των κρατών-μελών δεν δωρίζουν αλλά δανείζουν, τους διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε συνεπείς απέναντί τους".

Ο Ευάγ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε των προσφάτων μέτρων, για τα οποία σημείωσε πως πέρασαν από τη Βουλή μόνο με τη στήριξη των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, "κάτι που συμβαίνει μόνο εδώ" όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για "εκφοβιστικά μηνύματα στα ΜΜΕ" περί λήψης νέων μέτρων. Οπως είπε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup "ουδείς έθεσε τέτοιο θέμα", για να προσθέσει πως δεν υπάρχουν σχέδια για νέα μέτρα φέτος ή το 2012. Σημειώνεται πάντως πως τόσο ο Ζ.Κ. Γιούνκερ όσο και ο Ολι Ρεν δήλωσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup πως θεωρούν πιθανή τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα για τη διετία 2013-2014.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για την εργασιακή εφεδρεία 30.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Ισχυρίστηκε πως "η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι κατά της μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων" και πως "υπάρχουν υπερβολικές αμοιβές" σε δημοσίους υπαλλήλους των υπουργείων. "Οταν όμως εφαρμόζουμε σχέδιο μείωσης υπάρχουν αντιδράσεις... Ας αποφασίσουμε τι ισχύει στη χώρα μας και πώς θέλουμε να πορευτούμε".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: