29.10.11

Αντώνης Κανάκης: «Θα ήταν ευτύχηµα αν άλλαζε η τηλεόραση»...


Εχουν φανατικούς θαυµαστές, αµφισβητούνται έντονα, προκαλούν συζητήσεις. Οι «Ράδιο Αρβύλα» αποτελούν σίγουρα σηµείο αναφοράς στο τηλεοπτικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια. Μιλώντας στο «Βήµα» ο... Αντώνης Κανάκης σχολίασε όσα λέγονται και ακούγονται για την εκποµπή στην οποία είναι επικεφαλής, µίλησε για την τηλεόραση και τα πρόσωπά της και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πώς αντιµετωπίζει την κρίση την οποία, όπως οµολόγησε, βιώνει και ο ίδιος.

– Το τηλεοπτικό περιβάλλον άλλαξε. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει και η ματιά σας;

«Πολύ φοβάµαι ότι το τηλεοπτικό περιβάλλον δεν άλλαξε, ή τουλάχιστον δεν άλλαξε όσο θα έπρεπε να είχε αλλάξει. Αυτό που άλλαξε είναι το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, αλλά ένα κοµµάτι της τηλεόρασης συνεχίζει να βρίσκεται στην κοσµάρα του. Θα ήταν ευτύχηµα αν είχε αλλάξει καθολικά το τηλεοπτικό περιβάλλον. Οσον αφορά τη δική µας µατιά... όλοι οι άνθρωποι εξελίσσονται, αλλάζουν όσο περνάνε τα χρόνια και υπό αυτή την έννοια όλα µεταλλάσσονται. ∆εν νοµίζω όµως ότι υπάρχουν συνταρακτικές αλλαγές στη “µατιά” µας. Περισσότερο αλλάζουν τα γεγονότα και από τη στιγµή που αλλάζει έστω και ένας από τους παράγοντες της εξίσωσης, αλλάζει και το αποτέλεσµα».

– Υπάρχουν στιγμές που η σάτιρά σας τα προηγούμενα χρόνια ξέφευγε λίγο και άγγιζε τα όρια του χαβαλέ. Εφέτος υπάρχουν τέτοια περιθώρια;

«Αν αυτό που εννοείτε είναι ότι λόγω των άσχηµων συνθηκών πρέπει να περιοριστούν οι εκτός σατιρικού πλαισίου της εκποµπής αυθόρµητες στιγµές πλάκας, νοµίζουµε πως όχι, ίσως το αντίθετο. Κοιτάξτε, το “Ράδιο Αρβύλα” είναι µια κυρίως σατιρική εκποµπή, αλλά δεν είναι µόνο αυτό. Είναι µια ζωντανή εκποµπή, ένα ζωντανό talk show µέσα στο οποίο δεν υπάρχουν περιορισµοί και στεγανά, µπορεί να γίνει το οτιδήποτε ανά πάσα στιγµή και προς την κατεύθυνση της πλάκας, αλλά και προς την τελείως αντίθετη κατεύθυνση. Και µπορεί η βάση µας να είναι µεν η σάτιρα και το προετοιµασµένο υλικό, αλλά σε µια ζωντανή εκποµπή, ζωντανή και σε τεχνικό επίπεδο και σε ουσιαστικό, είναι κατά την άποψή µας σχεδόν απαραίτητο το στοιχείο του απρόβλεπτου αυθορµητισµού, και αν όχι απαραίτητο, είναι σίγουρα ανθρώπινο και κατά συνέπεια όµορφο. Ολα αυτά δεν τα σχεδιάζουµε ποτέ. Μας έχει τύχει σε εκποµπή να µην ασχοληθούµε καθόλου µε το υλικό που είχαµε ετοιµάσει, γιατί νιώθαµε όλοι ότι η διάθεσή µας είναι άλλη».

– Ωστόσο δεν θεωρείτε ότι πλέον το τηλεοπτικό περιβάλλον δεν σηκώνει κάποια πρόσωπα ή εκπομπές;

«∆εν νοµίζω ότι είναι θέµα προσώπων ή εκποµπών, θεωρώ ότι είναι θέµα περιεχοµένου. Νοµίζω ότι το τηλεοπτικό περιβάλλον δεν σηκώνει άλλο αυτό το “τίποτα”, το οποίο κατά την προσωπική µου άποψη και παλαιότερα δεν το πολυσήκωνε, πόσω µάλλον σήµερα».

– Για να μπούμε στην ουσία, τι σημαίνει για σας καλή τηλεόραση;

«Θα ήθελα να θέσω το θέµα αυτό σε µια αντικειµενική βάση και να µην απαντήσω υποκειµενικά, λέγοντας ότι το µοναδικό αντικειµενικό κριτήριο που κατά την άποψή µου ισχύει για την αξιολόγηση της τηλεόρασης σε επίπεδο ουσίας και περιεχοµένου και όχι τεχνικό είναι η τηλεόραση που δεν προσβάλλει την αξιοπρέπεια κανενός, ούτε αυτών που την παρακολουθούν ούτε αυτών που την παράγουν. Νοµίζω ότι αυτό για µένα είναι η βάση και από εκεί και πέρα όλα είναι λίγο - πολύ υποκειµενικά».

– Αν κάποιο κανάλι σάς ζητούσε να μη θίξετε κάποια πρόσωπα ή καταστάσεις θα το δεχόσασταν;

«Οχι, δεν είναι κάτι το οποίο θα δεχόµασταν. Εχουµε πει πολλές φορές ότι η απόλυτη ελευθερία λόγου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εµάς».

– Δηλαδή δεν κάνετε εξαιρέσεις;

«∆εν κάνουµε πολλές εξαιρέσεις, σχεδόν ποτέ. Οταν κάνουµε, νοµίζω ότι ο µοναδικός λόγος είναι το “στοµάχι” µας, δηλαδή η αίσθησή µας που µας λέει για κάποιον λόγο: “Ασ’ το αυτό”».

– Νιώθετε ότι ως σήμερα ενδεχομένως να έχετε κάνει κάποια λάθη;

«Ως άνθρωποι στις ζωές µας σίγουρα έχουµε κάνει πολλά λάθη. Και στις εκποµπές µας έχουµε κάνει κάποια λάθη, απλά δεν νοµίζουµε ότι είναι ούτε τόσο πολλά ούτε τόσο σηµαντικά».

– Θεωρείτε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία η δική σας εκπομπή δεν νομιμοποιείται να «αγγίξει»;

«Ναι, δεν µπορούµε να έχουµε άποψη για θέµατα µαγειρικής, αν και τώρα που το σκέφτοµαι ο Στάθης γνωρίζει πολύ καλά από µαγειρική, οπότε ίσως και να µπορούµε. Επίσης, δεν µπορούµε να µιλήσουµε για ζώδια, ούτε για τη µόδα έχουµε να πούµε πολλά, ό,τι και να λέγαµε θα ήταν αυθαίρετο. Σίγουρα δεν ξέρουµε πολλά για το µπάντµιντον, οπότε καλό θα ήταν να µην αναφερθούµε ποτέ σε αυτό».

– Ο στόχος της σάτιράς σας; Να γελάσει ο κόσμος, να αποκαλύψετε κάτι, ή κάτι άλλο;

«Κυρίαρχα για εµάς η σάτιρα είναι τρόπος έκφρασης. Ολο αυτό το πράγµα ξεκίνησε και σε έναν µεγάλο βαθµό συνεχίζεται επειδή νιώθαµε ότι έχουµε την ανάγκη να εκφράσουµε τη δική µας θέση, τη δική µας άποψη για όλα αυτά που συµβαίνουν γύρω µας µε αυτόν τον τρόπο. ∆εν υπάρχει απαραιτήτως κάποιος συγκεκριµένος στόχος, αλλά σίγουρα δεν µας ενδιαφέρει µόνο να γελάσει ο κόσµος. Ως γνωστόν, η σάτιρα είναι ένας ισχυρός καθρέφτης και, όσο και αν χρησιµοποιεί παραµορφωτικά εργαλεία, το αποτέλεσµα κάθε άλλο παρά παραµορφωτικό είναι, είναι πιο ξεκάθαρο ακόµη και από την ίδια την πραγµατικότητα. Και επειδή λοιπόν η σάτιρα έχει αυτές τις ιδιότητες, ελπίζουµε ότι κάποια πράγµατα τα παρουσιάζουµε σε κάποιους ανθρώπους από µιαν άλλη σκοπιά, άλλες φορές πιο καθαρή, άλλες πιο ανάποδη κτλ. Βέβαια, υπάρχει και το στοιχείο της “λαϊκής εκδίκησης”, αδόκιµος ίσως ο όρος. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, εκτός όλων των άλλων, αισθάνοµαι ότι η σάτιρα, προς όλες τις εξουσίες, παίζει και τον ρόλο τού “όχι µόνο καταλαβαίνουµε ότι µας κοροϊδεύετε, αλλά σας το επιστρέφουµε κιόλας, ξεγυµνώνοντάς σας από τον µανδύα της ψευτοεντιµότητας και αφήνοντάς σας απόλυτα εκτεθειµένους”».

– Είστε συγκεντρωτικός στη δουλειά σας;

«Ναι, είµαι αρκετά. Στο παρελθόν ήµουν πολύ περισσότερο, τώρα όχι τόσο για τα δεδοµένα µου, αλλά δεν παύω να είµαι συγκεντρωτικός».

– Εχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να κάνετε κάτι άλλο τηλεοπτικά;

«∆εν σκεφτόµαστε ιδιαίτερα για το τι θα κάνουµε τηλεοπτικά. ∆εν έχουµε αυτή τη σχέση µε την τηλεόραση, δεν µας ενδιαφέρει να είµαστε ντε και καλά σε αυτήν ή πάντα να βρίσκουµε κάτι να κάνουµε. Για εµάς η τηλεόραση είναι ένα µέσο το οποίο χρησιµοποιούµε όταν έχουµε κάτι συγκεκριµένο στο µυαλό µας και θέλουµε να το πραγµατοποιήσουµε, και πάντα αυτό το συγκεκριµένο µάς έρχεται µε τη µορφή µιας ιδέας ή µιας ανάγκης για έκφραση».

«Να αρχίσουμε να αγανακτούμε και με τους εαυτούς μας»

– Κύριε Κανάκη, πόσο έχει αλλάξει τη ζωή σας η κρίση;

«Νομίζω ότι η κρίση έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας. Θέλω να πω ότι, αν και βρίσκομαι σε μια καλή περίοδο της ζωής μου, τα πράγματα πηγαίνουν καλά για εμένα επαγγελματικά, παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να το απολαύσω. Ψυχολογικά δηλαδή δεν μπορείς να είσαι καλά. Πώς μπορείς να είσαι καλά όταν οι περισσότεροι γύρω σου δεν είναι;».

– Τι σας εξοργίζει περισσότερο;

«Νομίζω η αδικία και η απανθρωπιά».

– Τι πιστεύετε ότι φταίει και οδηγηθήκαμε εδώ που φτάσαμε;

«Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση όλο αυτό, περιληπτικά θέλω να πω ότι είναι το εξής: Εννοείται ότι φταίνε οι πολιτικοί και το τονίζω, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να στεκόμαστε μόνο σε αυτό, γιατί και αυτονόητο είναι και φοβάμαι ότι έχει αρχίσει να χρησιμεύει ως άλλοθι. Παράλληλα με την απόλυτη κατανόησή μας για τις πρωταρχικές και τεράστιες ευθύνες των πολιτικών, χρήσιμο θα είναι να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τις δικές μας ευθύνες, ως πολιτών, όλα αυτά τα χρόνια. Και όσο λογικό, υγιές και χρήσιμο είναι να αγανακτούμε με τους πολιτικούς, θα κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου και θα αποδειχθεί ίσως ακόμη πιο υγιές και χρήσιμο το να αρχίσουμε να αγανακτούμε και με τους εαυτούς μας».

– Εσείς πώς αντιδράτε;

«Είμαι μεγάλος υποστηρικτής τού “Οταν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα γύρω σου, άλλαξε τον εαυτό σου”. Οπότε αυτό που προσπαθώ να κάνω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα καταφέρνω πάντα, είναι να υιοθετώ επιλογές σε όλα τα επίπεδα της ζωής μου και έναν τέτοιον τρόπο ζωής ώστε να μη διαιωνίζω ή συμμετέχω με τον τρόπο μου σε όλα αυτά τα φαινόμενα που μας έχουν οδηγήσει σήμερα εδώ».

– Θα πετούσατε γιαούρτι σε κάποιον;

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πετούσα γιαούρτι σε κανέναν. Μπορεί να έκανα πολύ πιο ισχυρά και σημαντικά πράγματα, αλλά γιαούρτι δεν θα πετούσα».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: