14.10.11

Βλέπει παντού φοροδιαφυγή ο Ευάγ. Βενιζέλος...


Μόνο μια φράση της μορφής «όλοι φοροδιαφεύγουν» δεν χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομίκών Ευάγ. Βενιζέλος που από το βήμα της Βουλής υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών θέσεων και ... προανήγγειλε δημοσιοποίηση καταλόγου με ονόματα οφειλετών την ερχόμενη εβδομάδα.

"Κανείς δεν συμπράτει στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας;" διερωτήθηκε ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, για να προσθέσει "ας σκεφτούμε όλοι τι συμμετοχή έχουμε στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής". Επανέλαβε στοιχεία, που όπως διευκρίνισε αφορούν στο 2009, σύμφωνα με τα οποία: - Συνολικά δηλώνεται εισόδημα 100 δισ. ευρώ από το οποίο λόγω και των διαφόρων απαλλαγών αφαιρούνται τα 70 δισ. Τα 30 δισ. που απομένουν αποδίδουν φόρο 9 δισ. ευρώ, περίπου 30% δηλαδή επί του εν λόγω ποσού.
- Σε "μόλις 25.000" ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ και σε 160.000 οι φορολογούμενοι με εισόδημα μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ.
- Στον αντίποδα, 3,3 εκατ. δηλώσεις αναφέρουν εισόδημα μικρότερο των 10.000 και 2,3 εκατ. δηλώσεις ίσο ή μικρότερο των 15.000 ευρώ.

Λίστα οφειλετών την ερχόμενη εβδομάδα

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση την επόμενη εβδομάδα του καταλόγου με τα ονόματα 9.000 φυσικών προσώπων που φέρονται να χρωστούν συνολικά 5 δισ. ευρώ στην Εφορία.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στην κυβερνητική πλειοψηφία που όπως είπε πάσχει από δυισμό. "Εχετε σώας τας φρένας; Ξέρετε τι κάνετε; Βγαίνετε στους τηλεοπτικούς σταθμού και λέτε πως δεν αντέχει άλλο η κοινωνία και την επόμενη ημέρα βομβαρδίζετε με φόρους" σχολίασε για να προσθέσει. "Την ίδια στιγμή που πάτε μισθωτούς και συνταξιούχους στο απόσπασμα, στο απυρόβλητο μένουν οι μεγαλοοφειλέτες".

Ο Ευάγ. Βενιζέλος απάντησε λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπηρεσιακών στελεχών της Ελλάδας και της Ελβετίας για το θέμα των Ελλήνων πολιτών που διατηρούν μεγάλες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες.

Νωρίτερα και απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε καταστροφική μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που θα οδηγήσει τη χώρα "στην εξαθλίωση και τη ζούγκλα".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: