20.10.11

Οι όροι που θέτουν Γερμανία και Γαλλία για την τελική συμφωνία...


Το κλίμα ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία δεν φαίνεται να είναι και το καλύτερο λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή.

Οι δραματικές χθεσινές δηλώσεις Σαρκοζί για το ... μέλλον του ευρώ με σαφείς αιχμές για την Γερμανία και την πολιτική της αλλά και η έκτακτη μίνι Σύνοδος Κορυφής σήμερα στην Φρανκφούρτη που ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις, δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές που κάνουν το γαλλογερμανικό άξονα να τρίζει.

Μπορεί αξιωματούχοι να δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών προχωράνε με ικανοποιητικό ρυθμό αλλά οι διαρροές κυρίως από το Γαλλικό στρατόπεδο για ζητήματα που κολλούν τις διαπραγματεύσεις, δείχνουν ότι ακόμα όλα είναι ανοιχτά σχετικά με την κοινή γαλλογερμανική πρόταση για λύση στην κρίση χρέους του ευρώ.

Βασικά σημεία τριβής ο ρόλος του EFSF στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο τρόπος ενίσχυσης του για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο ρόλος της ΕΚΤ στην ενίσχυση του, το χρονοδιάγραμμα των τελικών αποφάσεων και το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Τι ζητούν οι Γάλλοι

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αλλά και τα δημοσιεύματα των διεθνών πρακτορείων οι Γάλλοι φαίνεται να επιδιώκουν:

- Μεγαλύτερες απώλειες από το 21% που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου για τους ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, αλλά σε καμία περίπτωση στα επίπεδα του 50%, όπως φέρεται να προτείνει το Βερολίνο. Και αυτό γιατί η Γαλλία φοβάται για τις συνέπειες ενός τόσο μεγάλου κουρέματος κυρίως για τις γαλλικές τράπεζες οι οποίες είναι πιο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος. Επιπλέον η προειδοποίηση από την Moody’s για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας τους επόμενους μήνες χτύπησε καμπανάκι στο Παρίσι , καθώς η Γαλλία δεν επιθυμεί μπει στο ίδιο τσουβάλι με χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία , για αυτό φέρεται να αντιπροτείνει «κούρεμα» στα επίπεδα του 30 – 40% για το ελληνικό χρέος.

- Ενισχυμένο ρόλο του EFSF στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και εγγύηση των ομολόγων των «προβληματικών» χωρών της Ευρωζώνης. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν ενστάσεις και η ξεκάθαρη άρνηση των Γερμανών για μετατροπή του EFSF σε τράπεζα ή σε οργανισμό παροχής άμεσων εγγυήσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους περιορισμούς της ΕΕ σχετικά με τις εγγυήσεις , όπως τονίζουν αξιωματούχοι στην εφημερίδα WSJ.

- Περαιτέρω μόχλευση του προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones Newswires, Γερμανία και Γαλλία συμφωνούν πλήρως πως το EFSF δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ. Άλλωστε ένας από τους λόγους που κόλλησαν οι συνομιλίες ήταν το ζήτημα της σχέσης του ταμείου διάσωσης EFSF με την ΕΚΤ. Για αυτό και στην σύσκεψη στην Γερμανία πήραν μέρος τόσο ο νυν επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, όσο και ο διάδοχος του από 1η Νοεμβρίου Μάριο Ντράγκι.

Τι ζητούν οι Γερμανοί

Η Γερμανία όσον αφορά το ύψος του ενδεχόμενου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους φέρεται να ξεκινά από το 50%. Σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών είναι τακτική διαπραγμάτευσης που ακολουθεί το Βερολίνο, ξεκινώντας από μεγάλα ποσοστά έτσι ώστε να πιέσει για άλλα ζητήματα που αφορούν άμεσα την Γερμανία, χωρίς όμως να αποκλείεται να επιμείνουν σε αυτή την πρόταση μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της Μέρκελ, του Σόιμπλε αλλά και ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων του Βερολίνου, οι Γερμανοί ζητούν :

- Μόνιμη εποπτεία για τις υπερχρεωμένες χώρες

- Περιορισμένη εθνική και δημοσιονομική κυριαρχία με παρέμβαση στους προϋπολογισμούς υπερχρεωμένων χωρών. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε Γερμανία και Ολλανδία πρόσφατα έθεσαν ζήτημα επιτρόπου του ευρώ για τις δημοσιονομικά "απείθαρχες" χώρες

- Πιο "σκληρή" δημοσιονομική πολιτική για τις χώρες του ευρώ

- Δραστικές αλλαγές στους κανόνες ή ακόμη και στις Συνθήκες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό έγκειται και η επιμονή της Γερμανίας για πιο γρήγορη λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που αναμένεται να αντικαταστήσει τον EFSF από το 2013 και προβλέπει ελεγχόμενη χρεοκοπία μέλους του ευρώ και αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών) σε μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους για κράτος μέλος της Ευρωζώνης.

- «Οροφή» για τα διαθέσιμα κεφάλαια του EFSF στα 440 δισ. ευρώ.

- Λόγο στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και έλεγχο στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων όσον αφορά την Ελλάδα.

Δεν αναμένεται οριστική λύση την Κυριακή

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με εντατικό ρυθμό μέχρι την Κυριακή. Οι προσδοκίες για την Σύνοδο πάντως έχουν περιοριστεί. Σήμερα η Μέρκελ μιλώντας στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον Τρισέ, δήλωσε πως η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής δεν θα είναι το τελικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς, αλλά θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

H ίδια επανέλαβε πως "αν το ευρώ αποτύχει, τότε θα αποτύχει και η Ευρώπη, αλλά δε θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό".

Η Μέρκελ εξήγησε πως τα ευρωπαϊκά παραστρατήματα "δεν μπορούν να σβηστούν ξαφνικά με ένα μαγικό ραβδί. Υπάρχει μακρύς και δύσκολος δρόμος μπροστά".

Αναφερόμενη στην επερχόμενη συνάντηση των Βρυξελλών, είπε πως θα συζητηθούν "πολύ σημαντικά ζητήματα", αλλά τόνισε πως δεν θα είναι το τελευταίο βήμα στο μονοπάτι προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, αλλά θα είναι ένα μεγάλο βήμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως οι τράπεζες έχουν περιθώριο για την ανακεφαλαιοποίηση τους μέχρι το 2012.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι οι Γερμανοί μετατοπίζουν την συνολική λύση ίσως για του χρόνου , γεγονός που αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τον Σαρκοζί που βλέπει τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και για τον ίδιο...

Τέλος η Ελληνική πλευρά για άλλη μια φορά είναι απούσα από τις εξελίξεις με τους Ευρωπαίους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς...


0

0

0
Email
New
Share
Εκτύπωση

Οικονομία
Απώλειες 2,52% για το αργό

Με πτώση 2,52% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το αργό, λόγω της απροσδόκητης πτώσης των αμερικανικών αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και των αναταράξεων που προκαλεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το αργό...

"19/ 10/ 2011 22:51"

Δείτε περισσότερα Δείτε Περισσότερα
Οικονομία
Μικρές οι απώλειες σήμερα για το χρυσό

Μικρές απώλειες σημείωσε σήμερα η τιμή του χρυσού κυρίως εξαιτίας του μικρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο φαίνεται να υποχωρεί ενόψει των αποφάσεων της Κυριακής.

Ειδικότερα η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 5,80...

"19/ 10/ 2011 22:42"

Δείτε περισσότερα Δείτε Περισσότερα
Οικονομία
Beige Book: Η απασχόληση «αγκάθι» για την αμερικανική οικονομία

Ήπια ανάκαμψη κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα το Σεπτέμβριο στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ, καθώς οι καταναλωτές διέθεσαν μεγαλύτερα ποσά για δαπάνες, αναφέρει σε έκθεσή της η Fed, που διαπιστώνει ωστόσο ότι η οριακή βελτίωση των δεικτών στον τομέα...

"19/ 10/ 2011 22:34"

Δείτε περισσότερα Δείτε Περισσότερα
Οικονομία
Απαισιόδοξος ο Φιλανδός ΥΠΟΙΚ για το αποτέλεσμα της Κυριακής

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, σχετικά με το ενδεχόμενο εξεύρεση λύσης την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής για την κρίση χρέους.

«Δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί τη Κυριακή, μια λύση, η οποία θα διορθώσει τα πάντα. Είμαι όμως σίγουρος ότι...

"19/ 10/ 2011 22:26"

Δείτε περισσότερα Δείτε Περισσότερα
Οικονομία
Νουαγιέ: Οι γαλλικές τράπεζες αντέχουν μια χρεοκοπία

Πεπεισμένος ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές για να αντέξουν μια χρεοκοπία κράτους-μέλους της ευρωζώνης εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, σύμφωνα με το Reuters.

Ερωτηθείς για το εάν οι γαλλικές τράπεζες...
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: