1.10.11

Το μαύρο κουτί...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΔΟΞΑ τω Θεώ είναι σήμερα Σάββατο! Και το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θα προχωρήσει σε νέες φορολογικές εξαγγελίες. Ολα αυτά έπειτα από ... ένα τρελό εικοσιτετράωρο που ξεκίνησε με τις αυθόρμητες ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου την Τρίτη το απόγευμα στη Βουλή για την αναγκαστική κατανάλωση του 50% των εισοδημάτων των πολιτών! Μετά, βέβαια, είχαμε αναστροφή.
Καμία κυβέρνηση που έχει ένστικτο αυτοσυντήρησης δεν παίζει με τους φόρους. Τι συμβαίνει στην Αθήνα; Είναι μάλλον απλό. Με την τρόικα ante portas το κυβερνητικό άγχος έχει χτυπήσει ταβάνι. Γιατί; Διότι υπάρχει ο κίνδυνος η αξιολόγηση για την έκτη δόση να αποτελέσει την Κερκόπορτα για μια γρήγορη ελληνική χρεοκοπία. Ετσι η ελληνική εκκρεμότητα θα πάψει να λειτουργεί διαλυτικά για τη διεθνή οικονομία. Και ποια κυβέρνηση θα ήθελε να σηκώσει αυτό τον σταυρό;
QQQ
Η ΑΓΩΝΙΑ φάνηκε ήδη από τη ΔΕΘ και το τέλος ακινήτων μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ηταν κίνηση πολιτικής απελπισίας. Παρ' όλα αυτά την υποστήριξε το Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς κιχ και την ψήφισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα χωρίς διαρροές. Γιατί; Διότι και οι μεν και οι δε πείσθηκαν ότι αν δεν έρθει το έλλειμμα εκεί που πρέπει το 2011, θα χρεοκοπήσουμε. Εκτοτε η κυβέρνηση έχει γίνει σοφότερη κατά τρία πράγματα. Πρώτον, οι ξένοι δεν θέλουν εφάπαξ ταμειακά μέτρα. Δεύτερον, η ελληνική πολιτική ζωή έχει μπει στο διεθνές μικροσκόπιο με αποτέλεσμα να έχει εξασφαλίσει ο Νίκος Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κάτι παραπάνω από τα 15 λεπτά διασημότητας που προβλέπει το αξίωμα του Αντι Γουόρχολ. Τρίτον, για λόγους που αφορούν τη συνοχή της ευρωζώνης και όχι μόνο, η ελληνική χρεοκοπία δεν θα σημαίνει επιστροφή στη δραχμή.
QQQ
ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ σκάσει, τότε οι φορολογικοί αυτοσχεδιασμοί της κυβέρνησης Παπανδρέου θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στο μαύρο κουτί ενός τραγικού οικονομικού ατυχήματος. Από τον Νοέμβριο του 2009, η κυβέρνηση συγχέει την επικοινωνία με τα έσοδα, τη φορολογική τρομοκρατία με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις διαρροές ή τις αυθόρμητες ανακοινώσεις με τον σοβαρό σχεδιασμό. Η σύνδεση των τραπεζικών λογαριασμών με τις φορολογικές δηλώσεις ήταν ο λόγος που άρχισαν να κάνουν φτερά οι μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό πριν από τα Χριστούγεννα του 2009. Αντίστοιχη ανησυχία στα μικρομεσαία στρώματα δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις Βενιζέλου μεσοβδόμαδα που τις μάζεψε μετά ο Μόσιαλος λέγοντας ότι δεν θα φορολογηθούν οι αποταμιεύσεις.
Φυσικά, όλα αυτά είναι λόγια. Αντί να παταχθεί η φοροδιαφυγή, είχαμε περαίωση. Και τα άδεια ταμεία έχουν ακυρώσει κάθε σκέψη για μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών μπας και πάρει λίγο μπροστά η αγορά. Το είπα - ξείπα στα φορολογικά και η έλλειψη εσόδων επιβεβαιώνει ξανά μια πολύ δυσάρεστη αλήθεια: ο έλεγχος της οικονομίας έχει χαθεί.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: