27.10.11

Οταν η ζωή τελειώνει, οι μπίζνες συνεχίζονται...


Μπορεί να έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον, αλλά ο βασιλιάς της ποπ παραμένει στην κορυφή των πιο πλούσιων νεκρών σταρ και ... γίνεται ακόμη πιο πλούσιος. Για δεύτερη χρονιά, ο Μάικλ Τζάκσον εμφανίζεται στην κορυφή της περίφημης λίστας που συντάσσει το «Forbes» κάθε χρόνο.
Μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες - σημειώνει το οικονομικό περιοδικό - η περιουσία Τζάκσον αυξήθηκε κατά 170 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις της μουσικής του αλλά και από το μερίδιό του στον κατάλογο της Sony/ATV.
Αυτό όμως - επισημαίνει επίσης το «Forbes» - δείχνει και μια μείωση από τα 275 εκατομμύρια που ήταν τα έσοδα για τον Τζάκσον τον προηγούμενο χρόνο. Είναι αρκετό ωστόσο για να τον αναδείξει τον δεύτερο πιο κερδισμένο οικονομικά στην ποπ - νεκρό ή ζωντανό. Με την πρώτη θέση να ανήκει στους U2 (που, αν μη τι άλλο, μπορούν και να το χαρούν).
Στο χρηματιστήριο των διασημοτήτων, ο θάνατος δεν είναι το τέλος. Ο Ελβις Πρίσλεϊ - με τις Επιχειρήσεις Πρίσλεϊ σε μια πολύ δημιουργική φάση - είναι ο δεύτερος στη λίστα που παρουσιάστηκε χθες.
Τα δικαιώματα που εισπράττονται είναι πολλά. Ο Μάικλ Τζάκσον, για παράδειγμα, έχει ξεκινήσει πάλι περιοδεία - χάρη στο σόου που δείχνει φέτος το Cirque du Soleil, «Michael Jackson: η αθάνατη παγκόσμια περιοδεία». Εκτός από τα χρήματα που πλήρωσε ο Οργανισμός για να χρησιμοποιήσει το όνομα, οι Επιχειρήσεις Τζάκσον θα εισπράττουν και ένα μεγάλο ποσό, κάθε βράδυ, από κάθε παράσταση αφού ακούγονται τραγούδια του (στα περισσότερα από τα οποία είναι και συνθέτης).
Οι εισπράξεις από το Viva Elvis σόου του Cirque du Soleil βοήθησαν ώστε και ο Ελβις να βρεθεί, με 55 εκατομμύρια δολάρια, στη δεύτερη θέση. Πολλά τα έσοδα από το Τσίρκο του Ηλιου και για τον Τζον Λένον (5ος στη λίστα) και για τον Τζορτζ Χάρισον (13ος). Το σόου Love με τη μουσική των Beatles συνεχίζει να παίζεται από το 2006 ώς σήμερα.
Το «Forbes» εκτιμά ότι για σελέμπτριτι που δεν έχουν μουσικό κατάλογο για να κερδίσουν από αυτόν μετά τον θάνατό τους βοηθάει το να είναι ιδιαίτερα λαμπερά πρόσωπα.
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η οποία πέθανε τον περασμένο Μάρτιο, βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας (ισοπαλία με τον Λένον) με 12 εκατομμύρια - τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα έρχονται από το πολύ πετυχημένο στην αγορά άρωμά της, το White Diamonds. Αλλά η πλευρά Τέιλορ αναμένει αύξηση των εσόδων, καθώς τους επόμενους μήνες βγαίνουν σε δημοπρασία από τον Οίκο Κρίστις κοσμήματα της σταρ.
Λέγεται μάλιστα από τους οικονομικούς εκτιμητές πως αν κινηθούν σωστά οι άνθρωποί της στο πώς θα διαχειριστούν την εικόνα της στο μέλλον, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη όσο η Μέριλιν Μονρόε, η οποία επανέρχεται στο Νο 3 της λίστας με κέρδη 27 εκατ. δολαρίων, έχοντας αναβαθμίσει την εικόνα της μέσα στη χρονιά - συμπρωταγωνιστεί με τη Σαρλίζ Θέρον στη διαφήμιση του αρώματος J' adore, ενώ έρχονται και τα καφέ «Μέριλιν».
Στην τέταρτη θέση είναι ο δημιουργός του Σνούπι, Τσαρλς Σουλτζ. Πιο κάτω στη λίστα είναι ο Αλμπερτ Αϊνστάιν (στο Νο 7), το όνομα του οποίου αγοράζουν ακριβά για προϊόντα τους η Ντίσνεϊ, η Κράισλερ, η Ναϊντέντο και μια ιταλική τράπεζα μεταξύ άλλων. Ο Τζίμι Χέντριξ και ο Στιγκ Λάρσον (του οποίου «Το κορίτσι με το τατουάζ» βγαίνει στις αίθουσες τα Χριστούγεννα) μοιράζονται την 9η θέση. Ο Στιβ ΜακΚουίν, στη συνέχεια, εισπράττει πολλά από τον κόσμο της μόδας.
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: