12.10.11

Να δοθεί η 6η δόση στην Ελλάδα «αν αυτό είναι δυνατό», λέει ο Γιούνκερ...


Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρότεινε ένα σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ευρωζώνη, το οποίο... μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αυτόματη επιβολή κυρώσεων στις δημοσιονομικά ανεύθυνες κυβερνήσεις, την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής και την απόδοση μερίσματος στους φορολογούμενους με τα χρήματα των οποίων διασώζονται τράπεζες.

Ειδικότερα όσον αφορά το πλάνο των 10 σημείων για τον τερματισμό της κρίσης πρότεινε:

1 - "Την αποδέσμευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, εφόσον αυτό είναι δυνατό"

2 - "Την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, διαφορετικά πρέπει να σκεφθούμε τι άλλα μέτρα μπορούμε να πάρουμε αφού προηγουμένως υπολογίσουμε όλες τις επιπτώσεις τους, ακόμη και εκτός Ευρώπης."

3 - "Αυστηρή συνέχιση βεβαίως της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, με αυτόματες κυρώσεις σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποτυχιών ικανοποίησης των στόχων του προϋπολογισμού”.

4 - "Οδικός χάρτης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τράπεζες με ελλιπή κεφάλαια πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να τα αναζητήσουν στις αγορές. Εάν οι απόπειρες αυτές αποτύχουν, τα κράτη πρέπει να εξετάσουν εάν μπορούν να αναπληρώσουν τα αναγκαία κεφάλαια. Οι φορολογούμενοι πρέπει να λάβουν μέρισμα για τη διάσωση των τραπεζών. Δεν μπορούμε απλά να χορηγούμε στις τράπεζες χρήματα χωρίς να συμμετέχουμε στα όργανα λήψης των αποφάσεων και στα κέρδη".

5 – “Εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.”

6 - "Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για τις προβληματικές χώρες."

7 - "Μία διαφορετική στάση της Ευρώπης σχετικά με τους προϋπολογισμούς. Είναι απαράδεκτο οι χώρες της ΕΕ να διαιρούνται σε αυτές που δίνουν και σε αυτές που παίρνουν."

8 - "Ισχυρότερη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών".

9 - "Ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης των διεθνών οίκων αξιολόγησης."

10 - "Χρειαζόμαστε μία οικονομική διακυβέρνηση και είμαι πολύ ευχαριστημένος που ο αριθμός όσων υποστηρίζουν την ιδέα ταχέως αυξάνεται."

Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup επέκρινε τον πολλαπλασιασμό των διμερών πρωτοβουλιών της Γερμανίας και της Γαλλίας, το 70% εκ των οποίων παραμένει.. στα χαρτιά. "Ο,τι αποφασίζουν η Γαλλία και η Γερμανία δεν μετατρέπεται αυτομάτως σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τονίζει ο Γιούνκερ. "Εάν κοιτάξετε τους τελευταίους 12 μήνες, περί το 70% των γαλλο-γερμανικών προτάσεων δεν έχει μετατραπεί σε απόφαση", πρόσθεσε αναφερόμενος ουσιαστικά στη τελευταία συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει και άλλοτε στο παρελθόν επικρίνει τις πρωτοβουλίες του γαλλο-γερμανικού διδύμου. Η οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης, υπό το σχήμα που οι χώρες μέλη της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν ότι θα συγκροτηθεί "δεν πρέπει να είναι μία γαλλο-γερμανική δύναμη κρούσης", τονίζει.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: