12.10.11

Μικρότερη από 3.000 τόνους η φετινή παραγωγή σύκων


www.eleftheriaonline.gr
Ούτε τους 3.000 τόνους δε θα φθάσει και η φετινή παραγωγή των σύκων, που ποιοτικά είναι πολύ καλή, η καλύτερη της τελευταίας 10ετίας. Οι εξαγωγές έχουν καθυστερήσει και φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στη διάθεση των σύκων της τρίτης ποιότητας. Για να ανταγωνιστούν τα τούρκικα που είναι πιο φθηνά, τα...
ελληνικά σύκα θα πουληθούν και με ζημιά. Για να σταθεί η συκοκαλλιέργεια θα πρέπει να γίνουν αναδιαρθρώσεις και να φτιαχθούν μικροφράγματα για την ξηρασία. Τα στοιχεία αυτά σημείωσαν στην "Ε" ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου και ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Κυριάκος Σκούλικας, αρμόδιος για τον ποιοτικό έλεγχο.
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Συκικής, που μας έδωσε ο κ. Παπαγεωργίου, στα απεντομωτήρια έχουν μπει 2.871 τόνοι. Απ’ αυτά στα χέρια των τυποποιητών (της Συκικής και των ιδιωτών) βρίσκονται 1.840 τόνοι και έχουν εξαχθεί μόλις οι 1.200 περίπου. Οι χώρες που έχουν διατεθεί, είναι σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιταλία, Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία και Ουγγαρία, ενώ ποσότητες βρίσκονται και στην ελληνική αγορά.
«Στην Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα με τα τρίτα σύκα. Είναι και πολλά φέτος, 1.000 τόνοι», παρατήρησε ο πρόεδρος της Συκικής, απαντώντας στην ερώτησή μας για τον κίνδυνο της μη διάθεσης όλης της παραγωγής. Διευκρίνισε ότι «είναι γερασμένες οι συκιές και τα σύκα που είναι καλά, είναι μικρά σε μέγεθος». Επιβεβαίωσε πως η χρονιά είναι πολύ καλή ποιοτικά, καθώς, όπως ανέφερε, «υπήρξε και φροντίδα στην εισαγωγή των σύκων στα απεντομωτήρια».
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αν είχαν εξαχθεί μεγαλύτερες ποσότητες σύκων το Σεπτέμβριο (καθυστέρησαν λόγω της απεντόμωσης που χρειάζεται) και σημείωσε πως για να ανταγωνιστούν τους Τούρκους θα πρέπει να πουλήσουν στις ίδιες ή και σε χαμηλότερες τιμές. «Στο τέλος θα κρίνουμε τη χρονιά. Δεν αποκλείεται να πουλήσουμε και να έχουμε ζημιά», παρατήρησε ο πρόεδρος, εξηγώντας ότι οι Τούρκοι μπορούν να κατέβουν πιο χαμηλά, καθώς έχουν μεγάλο περιθώριο κέρδους.
Σημαντικά στοιχεία μας έδωσε και ο γεωπόνος της Διεύθυνσης - αρμόδιος για τον ποιοτικό έλεγχο Κυριάκος Σκούλικας.
«Είναι καλά φέτος τα σύκα. Βοήθησε ο καιρός. Δεν έχουν ούτε έντομα, δεν είναι όξινα», ανέφερε και παρατήρησε: «Είναι από τις καλύτερες ποιότητες της τελευταίας 10ετίας. Ελεγχοι γίνονται στο 100% των σύκων που φεύγουν για Ευρώπη, για τρίτες χώρες και για την εσωτερική αγορά. Και οι έλεγχοι για αφλατοξίνες γίνονται σύμφωνα με τον κανονισμό 882 του 2004, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας του προϊόντος». Ενημέρωσε πως τα απεντομωτήρια της Συκικής και των ιδιωτών τυποποιητών έχουν ISO και HASCCP και ότι τα χωρικά απεντομωτήρια ήταν φέτος σε καλύτερη κατάσταση από πέρσι.
Για την καθυστέρηση στην απεντόμωση και για τη μοναδικότητα και την αποτελεσματικότητα της φωσφίνης εξήγησε: «Η δράση της φωσφίνης είναι για 72 ώρες στους 22 βαθμούς. Αν πέσει η θερμοκρασία, αυξάνουμε τις ώρες. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι ώρες για λόγους ασφαλείας των τροφίμων. Δεν έχει βρεθεί κάποιο άλλο φάρμακο με την αποτελεσματικότητα της φωσφίνης και του μεθυλίου, το οποίο έχει καταργηθεί. Είναι αποτελεσματικό φάρμακο για όλες τις μορφές εντόμων, εύκολο στη χρήση του και σχετικά ασφαλές. Και δεν υπάρχει πουθενά αλλού, άλλο φάρμακο εγκεκριμένο».
Ο κ. Σκούλικας θυμάται ότι «το 1986 είχαμε 12.000 τόνους εξαγώγιμους και σήμερα όλα μαζί τα σύκα δεν είναι 3.000». Εξήγησε ότι σ’ αυτό συντέλεσε «η συνεχιζόμενη ξηρασία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, που αφαίρεσε την ευρωστία από τα δέντρα. Οι συκιές δεν έχουν μεγάλο χρόνο ζωής, το πολύ 30 - 40 χρόνια». Και σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουν αναδιαρθρώσεις και η καλλιέργεια να βοηθηθεί με αρδεύσεις, με μικροφράγματα
για να εξακολουθήσει να υπάρχει το σύκο. Γιατί με δύο καύσωνες κινδυνεύει να τελειώσει»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: