1.10.11

ΠΑΤΡΑ: "Φωτογραφικός" διαγωνισμός 2,5 δις για τον γραμμικό επιταχυντή;...


Tο θέμα έχει απασχολήσει ήδη τη δημοσιότητα, όμως ο «Κόσμος» δημοσιεύει συγκλονιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι «κάτι συμβαίνει» με την προμήθεια του «γραμμικού επιταχυντή» στο... Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Όπως είναι γνωστό, μετά από ένα διαγωνισμό - σκάνδαλο, η διοίκηση του νοσοκομείου της Πάτρας, αποφάσισε, με μια και μοναδική προσφορά, να προχωρήσει την ανάθεση της προμήθειας ακτινοθεραπευτικού συγκροτήματος δαπάνης 2.5000.000 ευρώ, σε εταιρεία που -σύμφωνα με καταγγελίες- «φωτογράφιζε» η προκήρυξη.
Οι όροι και οι τεχνικές προδιαγραφές ήταν τέτοιοι και με τέτοιο τρόπο διατυπωμένοι, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας περί προμηθειών και των κοινοτικών οδηγιών περί ανταγωνισμού, ώστε να φωτογραφίζουν συγκεκριμένο κατασκευαστή, με αποτέλεσμα να αποκλείονται άλλοι από το συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Το «κόλπο» ήταν απλό, για να προδικαστεί η κατεύθυνση της προμήθειας και να αποκλειστούν άλλοι υποψήφιοι διαγωνιζόμενοι. Είναι προφανές ότι ο διαγωνισμός διενεργήθηκε με περιοριστικούς όρους για τους υπόλοιπους προμηθευτές, καθώς ένας από αυτούς ήταν η παράδοση σε 60 ημέρες.
Η έρευνά μας έδειξε ότι τα συστήματα αυτά δεν είναι σε γραμμή παραγωγής, κατασκευάζονται κατά παραγγελία και χρειάζονται τουλάχιστον 120 ημέρες.
Μόνο μια εταιρεία που έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων την προμήθεια ή έχει μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας μπορεί να συμφωνήσει σε τέτοιους όρους παράδοσης.

Έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα, όπως οι συντάκτες των όρων και των τεχνικών προδιαγραφών της προκήρυξης, προφανώς το επιθυμούσαν. Στο διαγωνισμό που πραγματοποιείται στις 13 Δεκεμβρίου 2010, εμφανίστηκε μόνον ένας προμηθευτής. Αντί να επαναληφθεί ο διαγωνισμός, όπως προβλέπεται από το ισχύον εθνικό και ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, η διοίκηση του νοσοκομείου προχωρεί σε κατακύρωση του διαγωνισμού στον μοναδικό προμηθευτή!

Σύμφωνα με το απόσπασμα των πρακτικών της συνεδρίασης του στις 9/9/2011, που έχουν αναρτηθεί στη diavgeia.gov.gr, το Δ.Σ. αποφάσισε:

«Την συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας με την αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της μοναδικής προσφέρουσας εταιρείας (... - αναφέρεται το όνομά τους) εφόσον τα συγκριτικά στοιχεία τιμών που θα προκύψουν κατά την οικονομική αξιολόγηση θα είναι προς όφελος του Νοσοκομείου, σύμφωνα με το υπ' αριθμ' 30729/5-9-2011 πρακτικού της επιτροπής Αξιολόγησης».

Αλλά από πού θα προκύψουν τα συγκριτικά στοιχεία, αφού η προκήρυξη, είχε αποκλείσει άλλους προμηθευτές από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό;

Ερωτηματικά προκαλεί και η εκ διαμέτρου αντίθετη θέση που εξέφρασε η Προϊσταμένη Οικονομικών στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. για το ίδιο αντικείμενο, στις 6/7/11 και 9/9/11.

Σύμφωνα με το απόσπασμα των πρακτικών που αναρτήθηκαν στη diavgeia.gov.gr, στις 6/7/11 ή Προϊσταμένη Οικονομικών είχε ζητήσει: «Την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού διότι έχει κατατεθεί μία προσφορά και δεν είναι δυνατόν λόγω της ιδιαιτερότητας του είδους να γίνει σύγκριση τιμής «Αντίθετα στις 9/9/11, η γνώμη της ήταν: "Συνέχιση της διαγνωστικής διαδικασίας σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης"».
Αυτό που το αρμόδιο υπουργείο δεν θέλει να δει, το είδαμε εμείς μπαίνοντας στη «Διαύγεια». Διαπιστώσαμε ότι δεν είναι καθόλου συμπτωματικό, ότι τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν προμηθευτεί γραμμικούς επιταχυντές από τη συγκεκριμένη εταιρεία!

Εκ πρώτης όψεως οι προσφορές δείχνουν ότι είναι οικονομικότερες, καθώς το προδιαγραφόμενο σύστημα δεν περιλαμβάνει πολλές σύγχρονες δυνατότητες, οι οποίες προσφέρονται στη συνέχεια ως έξτρα με ανάθεση για αναβαθμίσεις του συστήματος.



Τα ίδια και στη Λάρισα
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Όπως προκύπτει από πρακτικά αποφάσεων του Δ.Σ. του νοσοκομείου, η συγκεκριμένη εταιρεία διεκδικεί μεγάλα ποσά για αναβαθμίσεις και επισκευές του ίδιου ακτινογραφικού συστήματος, που έχει εγκαταστήσει εκεί.

Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις αποφάσεις συνεδριάσεων του Δ.Σ. (Αρ. Πρωτ 40206/17/08/2011 και 40376/19/08/2011). Με δύο ημέρες διαφορά εγκρίνει δαπάνες για επισκευές 42.770 ευρώ 14.597 ευρώ αντίστοιχα.

Είναι προφανές ότι η δαπάνη έσπασε στα δύο, καθώς ο νόμος ορίζει ρητά ότι για δαπάνες άνω των 45.000 διεξάγεται δημόσιος διαγωνισμός. Με άλλη απόφασή του στις 7/2/11 το Δ.Σ. αποφασίζει «τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του τμήματος ακτινοθεραπείας συνολικής ενδεικτικής δαπάνης 180.320 ευρώ συν ΦΠΑ».

Τα προβλήματα του μηχανήματος
Πιο σοβαρό και από τα χρήματα, είναι ο χρόνος που το μηχάνημα αυτό μένει εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, καθώς -όπως προκύπτει επίσης από αναρτήσεις στη «Διαύγεια» - η εταιρεία προσέρχεται αρκετές ημέρες μετά την αναγγελία της βλάβης, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η θεραπεία των καρκινοπαθών. Αλλά και η αποκατάσταση της βλάβης διαρκεί συνήθως αρκετές ημέρες και μάλιστα με υψηλό κόστος.
Όλα αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στη Λάρισα αλλά και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Δεν θα αμφισβητήσουμε την καλή πρόθεση και την αποτελεσματικότητα του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στην εξοικονόμηση σημαντικών ποσών στον τομέα των φαρμάκων. Στον τομέα των εξοπλισμών όμως φαίνεται πως το πάρτι συνεχίζεται. Αυτή τη δύσκολη συγκυρία που ο λαός υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες κάποιοι συνεχίζουν να βουτάνε με την κουτάλα στο μέλι!
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: