1.9.11

KYΠΡΟΣ: Νέο κύμα ακρίβειας απειλεί τα νοικοκυριά από το καπέλο στο ρεύμα...


Λευκωσία: Μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά και ισχυρούς κλυδωνισμούς στην οικονομία μεταφέρει η απόφαση για αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 8% προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές της Αρχής Ηλεκτρισμού από τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Οι επιχειρηματίες δηλώνουν αδυναμία να ...
απορροφήσουν το επαυξημένο κόστος ρεύματος και αναγνωρίζουν ότι θα το μετακυλίσουν στους καταναλωτές, προειδοποιώντας παράλληλα για διάβρωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών προϊόντων και αναθέρμανση των πληθωριστικών πιέσεων.

Για παράδειγμα, η Medochemie, μια από τις μεγαλύτερες κυπριακές επιχειρήσεις με δεκάδες θέσεις εργασίας και εξωστρεφή δραστηριότητα, θα επιβαρυνθεί επιπλέον €176.000 ως κόστος ρεύματος. ΟΕΒ και ΚΕΒΕ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προκαλεί έμφραγμα στην οικονομία, ενώ η ΣΕΚ σημειώνει ότι «ο ηλεκτρισμός τείνει να εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας για τους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα εισοδήματα των οποίων θα συρρικνωθούν περαιτέρω».

Ωστόσο, οι αυξήσεις του ρεύματος που ανακοινώθηκαν χθες (6,96% + ΦΠΑ) σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει μόνο το κόστος ενοικίασης των γεννητριών (περίπου €25 εκατ.) αποτελούν μόνο το πρώτο μέρος της εξίσωσης.

Το δεύτερο μέρος αποτελείται από την περιβόητη φόρμουλα της «ρήτρας καυσίμων», βάσει της οποίας θα υπολογιστούν οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος. Το τελικό κόστος στον καταναλωτή αναμένεται να είναι υψηλότερο από τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής από την ΑΗΚ.

Οι πραγματικές αυξήσεις στους τελικούς λογαριασμούς ρεύματος.

Διπλό το πλήγμα για καταναλωτές

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Πέτρος Μάρκου, σε δηλώσεις του στον «Φ», εξέφρασε την απογοήτευση και τη λύπη των καταναλωτών για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

«Αναμέναμε περισσότερη συνεισφορά από πλευράς του κράτους κι αυτό διότι ως καταναλωτές δεν είχαμε καμία ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί στο Μαρί», δήλωσε ο κ. Μάρκου. Πρόσθεσε ότι, «δυστυχώς με τη νέα εξέλιξη τώρα, δηλαδή της αύξησης του 8% στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα ακολουθήσει σειρά αυξήσεων σε καταναλωτικά αγαθά. Εμείς ως καταναλωτές θα κληθούμε να πληρώσουμε και το κόστος που θα έπρεπε να πληρώσουν οι επιχειρήσεις».

Ο κ. Μάρκου δήλωσε ότι ως Σύνδεσμος είχαν προβλέψει ότι θα επέρχονταν αυτές οι αλυσιδωτές επιπτώσεις και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σε συναντήσεις που έγιναν με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

«Αναμέναμε ότι το κράτος θα στήριζε περισσότερο το δίκαιο αίτημα των καταναλωτών», δήλωσε απογοητευμένος ο κ. Μάρκου, ο οποίος σημείωσε ότι παραμένουν επιπρόσθετα και άλλα βασικά ερωτήματα, όπως τι θα γίνει με τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού και άλλες ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι, οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος και οι συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις. «Αναμένουμε ότι οι ομάδες αυτές θα τύχουν εξαίρεσης από τις περικοπές που θα γίνουν στις κοινωνικές παροχές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα συνέλθει η εκτελεστική γραμματεία του Συνδέσμου για να μελετήσει το όλο θέμα.

Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου δηλώνουν στον «Φ» ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν το πρόσθετο αυτό κόστος, γι’ αυτό αναγκαστικά θα το μετακυλίσουν στους καταναλωτές.

Σημαντική αναμένεται να είναι η επίπτωση και στην Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή στο τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω και το κρατικό μισθολόγιο.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Medochemie, Δρ Ανδρέας Πίττας δήλωσε στον «Φ» ότι σε ετήσια βάση το κόστος του ρεύματος της εταιρείας του υπό κανονικές συνθήκες είναι €2,2 εκατ. και άρα κατ’ επέκταση η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι γύρω στις €176.000.
«Αυτό σημαίνει ελάττωση της ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να βρεθούν καινοτόμες λύσεις για την ενέργεια, οι οποίες να καταστήσουν τον ηλεκτρισμό πιο φθηνό για τις βιομηχανίες», πρόσθεσε.

«Οι επιχειρήσεις αυτή την περίοδο δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτό το κόστος και είναι βέβαιο ότι θα μετακυλιστεί στις τελικές τιμές», δήλωσε στον «Φ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, σημειώνοντας ότι αναμφίβολα η αύξηση της τάξης του 8% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. «Και δεδομένου ότι η χώρα μας θεωρείται ότι έχει ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, θα διαβρωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων μας», πρόσθεσε ο κ. Τσιακκής, συμπληρώνοντας ότι θα αποδυναμωθεί η ανταγωνιστική θέση των κυπριακών επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα. Σημείωσε επίσης ότι το κόστος για την οικονομία θα αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της συμπερίληψης του κόστους του ηλεκτρισμού στον υπολογισμό της ΑΤΑ. «Θα ήταν προτιμότερο το κόστος να το αναλάμβανε η κυβέρνηση και η ΑΗΚ και να το διεκδικούσαν από κάποιο ευρωπαϊκό ταμείο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να επανασχεδιαστεί έγκαιρα η πολιτική του κράτους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να μειωθεί η εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Πηλίκος δήλωσε στον «Φ» ότι η αύξηση της τιμής του ρεύματος θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, με τις τιμές των τροφίμων να παρουσιάζουν τις πρώτες και τις μεγαλύτερες αυξήσεις. «Δυστυχώς, ο πληθωρισμός στην Κύπρο είναι ήδη υψηλότερος από το μέσο όρο του πληθωρισμού των άλλων χωρών της Ευρωζώνης και η νέα αύξηση θα διαβρώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων μας», δήλωσε ο κ. Πήλικος και πρόσθεσε ότι «Δυστυχώς αυτή η αύξηση έρχεται σε μια περίοδο που η οικονομία μας εισέρχεται σε ύφεση μετά από την έκρηξη στο Μαρί και γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάπτυξη και την αναθέρμανση της οικονομίας».

«Μετά την έκρηξη στο Μαρί, ο ηλεκτρισμός που αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης, λόγω αυξημένου κόστους τείνει να εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας για τους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα εισοδήματα των οποίων θα συρρικνωθούν περαιτέρω», δήλωσε στον «Φ» ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της ΣΕΚ, Χρίστος Καρύδης, προσθέτοντας ότι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού είναι ιδιαιτέρα ανησυχητική. «Δυστυχώς θα δημιουργηθούν και αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις», πρόσθεσε.
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: