16.9.11

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του eurogroup...


Ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει αυτή την ώρα στη συνεδρίαση του eurogroup στην Πολωνία, τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πήρε το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, με αποκορύφωμα το... Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ενώ Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, έκαναν δηλώσεις για την ελληνική οικονομία πριν μπουν στην σύσκεψη.

"Πρόθεση της Ελλάδας είναι να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το τρέχον έτος και το επόμενο έτος, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλίσεις και να εφαρμοστεί το PSI", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του eurogroup, υπογραμμίζοντας πως πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους, φέτος και του χρόνου.
Όσοι από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών συμμετέχουν στο eurogroup τονίζουν ότι είναι άμεσα συνδεδεμένη η κρίση στην Ευρώπη με αυτή της Ελλάδας, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις για την Ελλάδα.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, σύμφωνα με το Bloomberg: "Καλούμε όλες τις αρχές να εφαρμόσουν γρήγορα όλες τις αποφάσεις (της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου) και να είναι συνέχεια μπροστά από τις εξελίξεις".

Από την πλευρά της Γερμανίας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν προσέλθει στη σύσκεψη τόνισε αναφερόμενος και στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ότι πρέπει να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να επανέλθει η σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές: "Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση τις ισχύουσες συνθήκες. Αλλαγές της Συνθήκης θα πάρει χρόνο."

Αντίθετα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ότι ίσως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας να αποτελεί προτιμότερη λύση από μία υψηλού κόστους διάσωση, "Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον δικό μας δρόμο, αλλά, εάν οδηγούμασταν σε μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι υψηλότερου κόστους από μία εναλλακτική λύση, όπως η χρεοκοπία, θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο".

"Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι θα βρούμε μία λύση μέχρι το βράδυ", τόνισε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, θεωρώντας ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει λύση για το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί το Ελσίνκι, με αντάλλαγμα την χορήγηση νέων δανείων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, τόνισε: "Με μία τέτοια κρίση σε διάφορες χώρες μέλη οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα...η μόνη λύση δεν είναι να πάμε προς τα πίσω, αλλά προς τα εμπρός", τονίζοντας ότι χρειάζονται "περισσότερο καινοτόμες λύσεις".

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, δεν έχει φτάσει ακόμα στη συνεδρίαση.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: