27.9.11

Ρευστότητα στην Αθήνα, κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο...


Καθοριστική η συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ και η ονομαστική ψηφοφορία για το τέλος ακινήτων...
Τη στιγμή που η χρηματοδότηση της χώρας παραμένει σε δραματική εκκρεμότητα, μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές της συμπολίτευσης αποδύονται πλέον δημοσίως σε... αντιπαραθέσεις με θέμα… τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Σε αυτό το περιβάλλον, η πολιτική ρευστότητα πλησιάζει στο σημείο βρασμού και κατά πολλούς τα επόμενα 24ωρα, ίσως και οι επόμενες ώρες να είναι καθοριστικές για το μέλλον.

Συζητήσεις στο Βερολίνο

Υπό αυτές τις συνθήκες, στο απόγευμα της Τρίτης ενδεχομένως και να συμπυκνώνεται η ουσία ολόκληρης της περιόδου, καθώς με διαφορά λίγων ωρών τίθεται σε νέα δοκιμασία η κυβερνητική πλειοψηφία (κατά την ονομαστική ψηφοφορία για το τέλος ακινήτων στις 19.00 ώρα Ελλάδος), ενώ λίγη ώρα αργότερα (21.00 Ελλάδος), ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντάται με την καγκελάριο της Γερμανίας, κυρία Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Σε κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα κυριαρχεί η αντίληψη ότι η ατζέντα των συζητήσεων στο Βερολίνο θα περιλαμβάνει όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά ζητήματα, δεδομένου του οριακού σημείου στο οποίο έχει φτάσει η κυβέρνηση και του γεγονότος ότι για τους πιστωτές της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Η τρόικα παρακολουθεί
Κατά πολλούς, εντός και εκτός Ελλάδος, το θέμα της πολιτικής ρευστότητας είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και η εκτίμηση ότι η έλευση της τρόικας και η εκταμίευση της έκτης δόσης δεν συναρτάται μόνο με την προώθηση μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και από την αμφιβολία για την πολιτική κατάσταση στη χώρα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Κρίσιμη η ψηφοφορία της Τρίτης
Σε αυτό το κλίμα, προσλαμβάνουν πλέον διαφορετικό χαρακτήρα οι φραστικές διαφοροποιήσεις βουλευτών για το θέμα του φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Με βάση αυτές, η κυβερνητική πλειοψηφία τίθεται εκ των πραγμάτων το απόγευμα της Τρίτης σε δοκιμασία, καθώς διενεργείται ονομαστική η ψηφοφορία στη Βουλή.
Εν όψει αυτών, και καθώς πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν ανοιχτά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και εν συνεχεία προσφυγή στις κάλπες σε συμφωνημένο χρόνο, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τίποτε από τα δύο δεν είναι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα για την κυβέρνηση και πάντως όχι για το πρωθυπουργικό επιτελείο και μία μερίδα υπουργών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος είπε πάντως χθες ότι «η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΚΟ του ΠαΣοΚ» και προσέθεσε ότι της «αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη στάση, την οποία έχει δείξει μέχρι σήμερα».


Και «απειλή» για εκλογές
Πάντως άλλες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αν στην ψηφοφορία της Τρίτης υπάρχουν διαρροές που θα εξασθενήσουν έτι περαιτέρω την κυβερνητική πλειοψηφία, η προσφυγή στις κάλπες θα μετατραπεί σε μονόδρομο, με τα πάντα να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Υπό αυτήν την έννοια, αρκετοί είναι εκείνοι που θυμούνται τις τελευταίες ημέρες την φράση που είχε αποδοθεί στον Πρωθυπουργό πριν από μήνες, σύμφωνα με την οποία δεν είναι διατεθειμένος να κυβερνήσει με 153 βουλευτές…

Συγκυβέρνηση, απολύσεις υπουργών και αντιπαραθέσεις
Εν όψει αυτών, η εικόνα που παρουσιάζει η ΚΟ και η κυβέρνηση είναι πρωτοφανής. Μεγάλη μερίδα βουλευτών (π.χ. οι κκ. Καρτάλης, Κωνσταντινόπουλος, Γρηγοράκος, Λιντζέρης κ.ά) τάσσεται ανοιχτά ή παρασκηνιακώς υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας, με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό και εν συνεχεία προσφυγή στις κάλπες. Μία παραλλαγή αυτού του σεναρίου προκρίνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, μιλώντας για την ανάγκη συστράτευσης πολιτικών δυνάμεων σε μία κρίσιμη περίοδο.
Η κυβέρνηση επισήμως απορρίπτει κάθε σχετικό σενάριο, ενώ αντίθετοι με κάθε σκέψη περί εκλογών είναι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους υπουργοί όπως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, και οι κκ. Ρέππας και Χρυσοχοΐδης.
Αλλοι βουλευτές, όπως οι κκ. Θ. Οικονόμου και Οδ. Βουδούρης, ζητούν απομακρύνσεις υπουργών.
Την ίδια στιγμή μαίνονται αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών (και κυρίως μεταξύ των κκ. Ρέππα και Ραγκούση για την προεργασία εν όψει ενιαίου μισθολογίου και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ ΜΜΜ).
Σε όλα αυτά προστέθηκε χθες η πολιτική δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσή, ο οποίος ζήτησε «οι πάντες εντός και εκτός κυβέρνησης, να αποφεύγουν να δημιουργούν και να εμφανίζουν ένα πλεόνασμα ανευθυνότητας» και προσέθεσε: «μπορεί αρκετοί να ονειρεύονται εκλογές ωστόσο ο ελληνικός λαός ούτε στα πιο άσχημα όνειρά του θα μπορούσε να φανταστεί τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, να βαδίσει δηλαδή προς εκλογές».
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: