5.9.11

Καταθέτει ο Δημ. Χριστόφιας για την έκρηξη στο Μαρί...


Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση στο Μαρί της Κύπρου, καταθέτει σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας.

Ο Δημ. Χριστόφιας ξεκίνησε την... κατάθεσή του διαβάζοντας μια επτασέλιδη εισαγωγική δήλωση, στην οποία έθιξε, μεταξύ άλλων, το θέμα της διαχείρισης του φορτίου των εκρηκτικών από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι κάθε ενέργεια έγινε σε πλήρη συνεργασία με την Αρμόδια Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε από τις ΗΠΑ ότι πλοίο υπό κυπριακή σημαία το οποίο κατευθυνόταν μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Συρία πιθανό να μετέφερε στρατιωτικό υλικό από το Ιράν, κατά παράβαση απαγορευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Το ζήτημα ήταν από την αρχή πολύ σύνθετο και ευαίσθητο. Από την πρώτη στιγμή γίναμε δέκτες διαβημάτων (...). Την ίδια ώρα υπήρξε από πλευράς της Συρίας έντονη αντίδραση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ζητήθηκε από εμάς να αφεθεί το πλοίο να καταπλεύσει στη Συρία με την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση θα πληγούν οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Συρία και τον αραβικό κόσμο", δήλωσε ο Δημ. Χριστόφιας.

Ο πρόεδρος υποστήριξε ότι ζητήθηκε η παραλαβή του φορτίου από πλοίο με "μπλε σημαία", δηλ. σημαία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δεν έγινε δεκτή και κατόπιν αυτού αποφασίστηκε η κατάσχεση και αποθήκευση του φορτίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, απόφαση που, όπως υποστήριξε, ήταν ορθή και "η μόνη επιλογή", με βάση τα διεθνή και πολιτικά δεδομένα.

Όσον αφορά στη φύλαξη και τη διαχείριση του φορτίου, ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι η ευθύνη ανατέθηκε στην Εθνική Φρουρά. "Είναι ξεκάθαρο στη δική μου αντίληψη ότι το όλο συμβάν αποτελεί μια αποτυχία του συστήματος. Αποτυχία λειτουργιών και συστημικών διαδικασιών οι οποίες κτίστηκαν μέσα από τις δεκαετίες στη βάση σκοπιμοτήτων και πέρα από τις αρχές της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης. Υπάρχει στη λειτουργία της γραφειοκρατίας στον τόπο μας αδυναμία ελέγχου και αυτοελέγχου. Αυτές οι αδυναμίες δημιουργούν φαινόμενα αμέλειας, αναβλητικότητας και ευθυνοφοβίας".

Ο Κύπριος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011, η οποία εξέτασε την πιθανότητα καταστροφής του φορτίου.

Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζεται ενώπιον ερευνητικού οργάνου για να δώσει ένορκη μαρτυρία και να απαντήσει σε ερωτήσεις του επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: