7.9.11

ΚΥΠΡΟΣ: Κίνδυνος για δεύτερο Μαρί στην Παλώδια......


Λευκωσία: Η προχειρότητα και η αμέλεια που αποδείχθηκε μετά την τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί σ’ ό,τι αφορά τη φύλαξη επικίνδυνων στρατιωτικών υλικών φαίνεται να μην ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο.

Η έκθεση, που...
ετοίμασαν Βρετανοί εμπειρογνώμονες μετά την επίσκεψή τους στις 5 Αυγούστου στο στρατόπεδο της Παλώδιας, καταδεικνύει το βάθος των προβλημάτων που υφίστανται σε σχέση με τη φύλαξη στρατιωτικών υλικών σε ανοικτούς χώρους.

Παράλληλα, μέσα από την έκθεση διαφαίνεται και ο μεγάλος κίνδυνος που διέτρεχε η περιοχή Παλώδιας από την ύπαρξη πεπαλαιωμένων πυρομαχικών (ορισμένα εκ των οποίων είχαν κατασκευαστεί από τη δεκαετία του ’40!) τα οποία έπρεπε να είχαν καταστραφεί εδώ και πολλά χρόνια.

Το πρώτο που κατέγραψαν οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι πήγαν στο στρατόπεδο μετά από σχετικό αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης, ήταν ο λανθασμένος τρόπος φύλαξης των πυρομαχικών. Σημείωσαν δε το γεγονός ότι αυτά βρίσκονταν μόλις 100 μέτρα από αυτοκινητόδρομο, 600 μέτρα από το χωριό και δίπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αναφορές που καταδεικνύουν τον κίνδυνο που υπήρχε για ολόκληρη την γύρω περιοχή. Ορισμένα από τα βλήματα, σύμφωνα με την έκθεση, είχαν ήδη υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ανάφλεξής τους.

Ο φόβος που προκάλεσε η έκρηξη στο Μαρί και η κινητοποίηση των επομένων ημερών πρόλαβε μια μεγαλύτερων διαστάσεων καταστροφή στην Παλώδια.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι Βρετανοί σημειώνουν και τον υψηλό βαθμό επαγγελματισμού των Κύπριων αξιωματικών κατά την όλη διαδικασία εξέτασης των βλημάτων.
Από το σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: