7.9.11

Κουτσομπολιά...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΑ ΕΥΡΩΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ ή, τελοσπάντων, οι ψίθυροι που δεν πνίγονται από την ηχομόνωση των διαδρόμων με τις παχιές μοκέτες έχουν ως εξής: το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική. Το ελληνικό Δημόσιο είναι ...
τριτοκοσμικό. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα - παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης Παπανδρέου - δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις ενισχύονται στην Ελλάδα, όπου αναπτύσσεται ένα άτυπο πολιτικοεπιχειρηματικό λόμπι υπέρ της δραχμής. Η μισή ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να βγει στους δρόμους. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν αντέχει το ευρώ - είναι σαν μολύβι στις τσέπες της.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα η ευρωζώνη δεν αντέχει άλλο την Ελλάδα. Από τη μια είναι οι χώρες του Βορρά, όπως η Φινλανδία. Κυβερνήσεις και κοινωνίες δεν καταλαβαίνουν γιατί τα πλεονάσματα της δικής τους εγκράτειας πρέπει να επιδοτούν μια άσωτη μικρή χώρα του Νότου που παραχάραξε τα δημοσιονομικά της στοιχεία και βρίσκει πάντα μια δικαιολογία για να μη συμμαζευτεί. Συνεπώς ζητούν εγγυήσεις για τα λεφτά της βοήθειας. Από την άλλη, είναι οι μεγάλες χώρες του Νότου όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτές δεν είναι αλληλέγγυες με την Ελλάδα. Θεωρούν ότι είναι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους που έφερε τα τσακάλια των αγορών στην πόρτα τους κι έστειλε τα επιτόκιά τους πάνω από 6%. Ρώμη και Μαδρίτη επείγονται να εξηγήσουν ότι «εμείς δεν είμαστε Αθήνα». Και σκέφτονται πως αν δεν υπήρχε η Ελλάδα, πιθανώς να μην υπήρχε και κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
ΜΕ ΤΗΝ Ελλάδα στις Συμπληγάδες Βορρά και Νότου της ευρωζώνης, όλο το παιχνίδι γίνεται στο τρίγωνο Παρισιού, Βερολίνου και Βρυξελλών. Οι Γαλλογερμανοί βάζουν λεφτά και πλάτη, έχοντας την πολιτική διεύθυνση. Μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στις 16 Αυγούστου, είναι σαφές ότι υπολογίζουν να μετεξελιχθούν σε Διευθυντήριο της ευρωζώνης. Εν τω μεταξύ, η γραφειοκρατία κορυφής των Βρυξελλών - δηλαδή ο Ζοζέ Μπαρόζο και ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ - είναι η βιτρίνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέχρι να ληφθούν αποφάσεις, Ζοζέ και Χέρμαν πράττουν τα δέοντα. Δηλαδή κάνουν τηλεφωνήματα και δηλώσεις ότι όλα θα πάνε καλά. Οτι το ευρώ θα βγει πιο δυνατό από την κρίση και ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη.
ΣΟΒΑΡΑ; Τα κουτσομπολιά λένε ότι θα μας βγάλουν σ' ένα εξάμηνο - δηλαδή γρήγορα - για να απολυμάνουν το ευρώ. Οτι θα μας πάνε στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα είναι η μετεξέλιξη του EFSF, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οτι η έξοδος θα είναι προσωρινή για να μπορέσουμε να συμμαζευτούμε. Αλλά ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Οτι το μόνο που τους απασχολεί είναι μήπως η αποβολή της Ελλάδας κάνει τις αγορές να αναρωτηθούν ποια είναι η επόμενη χώρα που θα βγει έξω. Αρα θα χειροτερεύσει το πρόβλημα. Αυτό είναι και η μόνη μας ασφάλεια προς το παρόν...
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: