16.9.11

Κατακραυγή για το χαράτσι στα ακίνητα...


Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η επιβολή του νέου τέλους στα ακίνητα. Οι υψηλοί συντελεστές και το κρυφό "καπέλο" που επιφέρουν υπέρογκες επιβαρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και η μη εξαίρεση των ανέργων βρίσκονται στο επίκεντρο της έντονης κριτικής που ασκείται στην...
κυβέρνηση


Γενική κατακραυγή προκαλεί το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Ιδιοκτήτες ακινήτων, έμποροι, βιοτέχνες, κατασκευαστές, απλοί πολίτες μέσω του Facebook, ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιβολή του υπέρογκου τέλους.

Κι αυτό γιατί αφενός επιφέρει τεράστιες επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αφετέρου δεν εξαιρεί ευπαθείς ομάδες όπως οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι. Θα πρέπει να τονιστεί πως η "λυπητερή" του νέου τέλους σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τον ένα μισθό, ενώ του χρόνου, που αναμένεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με κατοικία στο Χαλάνδρι 120 τετραγωνικών και σπίτι στο χωριό 60 τ.μ. θα κληθεί να καταβάλει 1.440 ευρώ. Θεωρείται βέβαιο ότι χιλιάδες νοικοκυριά δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν το τέλος, μια και για τη συντριπτική πλειονότητά τους οι συντελεστές διαμορφώνονται μεταξύ των 5 και 6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Μάλιστα το παραδέχθηκε ανοιχτά και ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει το ποσοστό μη καταβολής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και έχει κάνει τους υπολογισμούς της, αφήνοντας περιθώριο ώστε να μπορέσει να πιάσει τα έσοδα που προσδοκά και να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Βεβαιώσεις
Κατακραυγή για το χαράτσι στα ακίνητα
Στο μεταξύ, ταλαιπωρία περιμένει πολύτεκνους, αναπήρους, μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ για να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων με 0,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, εάν η περιοχή που κατοικούν έχει τιμή ζώνης έως 3.000 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι όχι μόνο δεν εξαιρέθηκαν από το νέο "χαράτσι", αλλά θα πρέπει να ζητήσουν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχετική βεβαίωση της ιδιότητάς τους, ώστε να την επισυνάψουν στον λογαριασμό της ΔΕΗ και να απαλλαγούν, ή διαφορετικά να υποβάλουν σχετική αίτηση εξαίρεσης στα ΚΕΠ.

Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ δεν έχει στοιχεία για την ιδιότητά τους. Η τροπολογία για το νέο τέλος στα ακίνητα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, με τον υπουργό Οικονομικών να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το μέτρο οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι "είναι λογικό να απαλλαγούν, γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για βιομηχανική εξαγωγική δραστηριότητα. Ούτως ή άλλως και η αγροτική και βιομηχανική δραστηριότητα απαλλάσσονται. Τα ξενοδοχεία είναι εργαλείο δουλειάς. Δεν είναι ιδιωτική κατοικία".

Αναφορικά με τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, σημείωσε ότι εξαιρούνται τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς και θρησκευτικούς λόγους και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

"Δεν πιστεύω ούτε στο 23% της εστίασης ούτε και στο να επιβάλλονται φόροι μέσω της ΔΕΗ, όμως στην παρούσα φάση που βρίσκεται ο τόπος πρέπει να έχουμε αποτελέσματα", προσέθεσε ο υπουργός.

Παραδείγματα φόρου

Φορολογούμενος έχει νεόδμητη κατοικία 120 τ.μ. στο Χαλάνδρι σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης είναι 2.300 ευρώ. Επίσης έχει σπίτι 60 τ.μ. 40 ετών στο χωριό με τιμή ζώνης 700 ευρώ το τ.μ. Για την κατοικία στο Χαλάνδρι: 120 (επιφάνεια κατοικίας) Χ 8 (συντελεστής ειδικού τέλους) Χ 1,25 (συντελεστής προσαύξησης) = 1.200 ευρώ. Για το σπίτι στο χωριό: 60 (επιφάνεια κατοικίας) Χ 4 (συντελεστής ειδικού τέλους) = 240 ευρώ.

Και για τα δυο ακίνητα θα πληρώσει: 1.440 ευρώ.

Φορολογούμενος που ιδιοκατοικεί σε διαμέρισμα 150 τ.μ. 15 ετών στον Χολαργό. Βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ το τετραγωνικό. Ο συντελεστής είναι 6 ευρώ το τ.μ. και ο συντελεστής προσαύξησης λόγω 15ετίας 1,1.

Το τέλος ακινήτων που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ανέρχεται σε 990 ευρώ.

Φορολογούμενος έχει πρώτη κατοικία 80 τ.μ στην Καισαριανή που απέκτησε πριν από 7 χρόνια σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ το τετραγωνικό . Η κατοικία έχει ειδικό τέλος 5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και συντελεστή προσαύξησης 1,2.

Θα πληρώσει: 480 ευρώ.

Κώστας Τσαχάκης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ
Η Εκκλησία δεν ζήτησε απαλλαγή

Η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να καταβάλει το έκτακτο ειδικό τέλος για την ακίνητη περιουσία της που αξιοποιεί εμπορικά, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

"Προς αποφυγήν παρανοήσεων διευκρινίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε έθεσε ζήτημα απαλλαγής της από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων όσον αφορά στην περιουσία της που αξιοποιεί εμπορικά, σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά".

Οσον αφορά στην απαλλαγή από την καταβολή του έκτακτου τέλους των ναών, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε: "Σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές η Εκκλησία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού της έργου, προς την εξυπηρέτηση του οποίου στοχεύει άλλωστε και η εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων της, για να επουλώσει τις πληγές που έχει προκαλέσει σε ευπαθείς και όχι μόνον πλέον ομάδες του πληθυσμού η πρωτοφανής κρίση".

ΠΗΡΕ "ΦΩΤΙΑ" ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Οργισμένες αντιδράσεις και συμβουλές για τον φόρο

Η επιβολή του νέου τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών και μεταξύ των χρηστών των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο, άρχισαν να δημιουργούνται στο Facebook οι πρώτες σελίδες στις οποίες καταγράφεται η αντίδραση των πολιτών. "Πληρώνουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αφαιρώντας τα ποσά που αναλογούν στο νέο τέλος, ΤΑΠ και ΕΡΤ. Φτάνει η αφαίμαξη!" λένε οι δημιουργοί ενός γκρουπ με περισσότερα από 700 μέλη.

"Τι να πρωτοπληρώσουμε; Ημιυπαίθριους, κεφαλικό φόρο, εισφορά αλληλεγγύης, ΤΑΠ, το νέο τέλος; Ασε που σε λίγο μπορεί να είμαστε και απολυμένοι. Ούτε στους πιο άγριους εφιάλτες μου" σχολιάζει η Popi Ef. Πολλοί χρήστες που δεν παίρνουν ρεύμα από τη ΔΕΗ αλλά από εναλλακτικούς παρόχους αναρωτιούνται αν μπορούν με κάποιο τρόπο να αποφύγουν την πληρωμή του τέλους. "Δεν μπορούν να σου κόψουν το ρεύμα. Είναι σύμβαση μεταξύ εσού και του παρόχου σου και δεν επιτρέπεται να γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης" γράφει η Mαρίνα Αλμπα. Η απαλλαγή της Εκκλησίας από την καταβολή του τέλους έχει προκαλέσει σειρά καυστικών σχολείων από τους χρήστες του Facebook. "Μη με ενοχλήσει κανείς για δυο - τρεις μέρες. Θα είμαι στην ταράτσα και θα χτίζω καμπαναριό, μπας και τη σκαπουλάρω" γράφει κάποιος...
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: