21.5.10

Gaius Julius Caesar (Nterbenterius)...

Hommo historicus. Στην αρχή αφηγήθηκε -σεμνά και ταπεινά- την ιστορία της "γυναίκας του Καίσαρα".

Νομίσαμε πως κάτι έπαθε (άρρωστος;). Τα μπινελίκια (καρφιά για τους εχθρούς του) ήταν παρακάτω. "Ο κάθε απατεώνας, το κάθε άθλιο κατακάθι της κοινωνίας". Etc.

"Η γυναίκα του Τόλη
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
ΚΑΠΟΤΕ,Ο Ιούλιος Καίσαρας αποφάσισε να χωρίσει τη γυναίκα του. Για λόγους προσωπικής στρατηγικής! Ηθελε να...

...παντρευτεί την κόρη του Ποµπηίου ώστε να διασφαλίσει µια συµµαχία µαζί του. Τι έκανε, λοιπόν; Εβαλε έναν άντρα να παρεισφρήσει στα γυναικεία δώµατα του σπιτιού του. Κι αµέσως µετά υπέβαλε αίτηση διαζυγίου.

Η ΚΥΡΙΑ Καίσαρα, όµως, ήταν µια σοβαρή και αξιοπρεπέστατη γυναίκα. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και αποδείχθηκε η σκευωρία που είχε στηθεί εναντίον της. «Η γυναίκα του Καίσαρα είναι τίµια», απεφάνθη το δικαστήριο.

ΤΟΤΕ, ΛΟΙΠΟΝ, ο µηχανορράφος Ιούλιος, έντροµος που έβλεπε να καταρρέει το σχέδιο της συµµαχίας µε τον Ποµπήιο, αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχυ. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίµια, πρέπει και να φαίνεται», δήλωσε. Και επέµεινε στην αίτηση διαζυγίου...

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ κόλπο. Τι πάει να πει «φαίνεται τίµια»; Πώς κάποιος φαίνεται ή δεν φαίνεται τίµιος; Και σε ποιον πρέπει να φαίνεται; Στον ίδιο τον Καίσαρα; Στο δικαστήριο; Στα καφενεία; Και πώς θα αποφασίζουµε αν φαίνεται ή δεν φαίνεται; Θα ψηφίζουµε ή θα βαράµε πέναλτι;

ΕΚΤΟΤΕ ΚΑΙ από άγνοια των πραγµατικών περιστατικών, το φτηνό κόλπο του Καίσαρα θεωρήθηκε µεγάλη εξυπνάδα και καθιερώθηκε περίπου ως ο απόλυτος κανόνας της πολιτικής ηθικής. Παρόλο που είναι ο κανόνας του µεγαλύτερου εντυπωσιασµού και του απόλυτου υποκειµενισµού. Στον καθένα µας µπορεί να φαίνεται ό,τι του αρέσει αλλά το τι αρέσει στον καθένα δεν µπορεί να αποτελεί µέτρο της κοινωνίας.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ θύµισα αυτά; Διότι όταν ακούω για το πώς πρέπει να φαίνεται η γυναίκα του Καίσαρα ή του Τόλη κουµπώνω το σακάκι µου. ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ όταν χρειάζεται να υπενθυµίσω ότι η γυναίκα του Τόλη αποµακρύνθηκε από την κυβέρνηση όχι λόγω της υπερβολικής ευαισθησίας της, ούτε επειδή φάνηκε να είναι έτσι ή αλλιώς. Αποµακρύνθηκε επειδή ο σύζυγός της είχε µια εκκρεµή υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 5,5 εκατοµµυρίων ευρώ.

Τελεία. Παράγραφος.

ΤΟ ΙΔΙΟ πρέπει να ισχύει, κατά τη γνώµη µου, για όλους τους πολιτικούς. Την εποχή που ο κάθε απατεώνας µπορεί να συκοφαντήσει ανωνύµως τον οιονδήποτε για οτιδήποτε, ουδόλως µε ενδιαφέρει πώς φαίνεται ο ένας ή ο άλλος πολιτικός. Μου αρκεί να είναι τίµιοι. Και για µένα θεωρούνται τίµιοι όσο δεν έχουν διαπράξει κάποιο ποινικό, ηθικό ή πολιτικό παράπτωµα.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ τον ασκό του Αιόλου. Και εκχωρούµε στο κάθε άθλιο κατακάθι της κοινωνίας το δικαίωµα να διαµορφώνει το πολιτικό προσωπικό της. Πράγµα που σηµαίνει ότι του εκχωρούµε τη δυνατότητα να το εκβιάζει. Και η ιδέα µιας κοινωνίας εκβιαστών και εκβιαζοµένων µού είναι ανυπόφορη.
Στήλη "Εμπιστευτικά" - ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: