25.5.10

Μetrosexual...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου

ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ στην πολιτική, δεν έχουν πάντα πολιτικές εξηγήσεις. Παράδειγµα η πρόσφατη ερώτηση δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τον διακανονισµό των συναλλαγών στην αγορά οµολόγων. Το τι συνέπειες είχε η επέκταση του τριήµερου σε δεκαήµερο από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει λιγότερη αξία από µια ανάλυση της προσωπικότητας της Βάσως Παπανδρέου, η οποία ηγήθηκε της ερώτησης.

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ γενιάς. Η...
Βάσω ανήκει σε µια γενιά γυναικών που βρέθηκαν στον αφρό της πολιτικής τη δεκαετία του ‘80. Είχαν να αντιµετωπίσουν ένα σεξιστικό περιβάλλον. Και ο µόνος τρόπος να επιβληθούν ήταν µέσα από συγκρούσεις µε τους άνδρες. Ξεχάστε για µια στιγµή τη Βάσω και τους καβγάδες της µε τον Ανδρέα, τον Λαλιώτη, τους ανθρώπους του Σηµίτη και δεν συµµαζεύεται. Το ίδιο ακριβώς συγκρουσιακό στυλ είχε η γυναίκα-σύµβολο της πολιτικής τη δεκαετία του ‘80, δηλαδή η Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Θάτσερ τσακώθηκε µε τους πάντες για τα πάντα. Η καριέρα της τερµατίσθηκε το 1990 διότι τσακώθηκε µε το κόµµα της για την Ευρώπη. ΜΕ ΤΗΝ άδεια του Καρτέσιου, στην περίπτωση της Βάσως ισχύει το «τσακώνοµαι, άρα υπάρχω». Είναι δευτερεύον αν τσακώνεται µε τον Γιώργο Προβόπουλο - που ως Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έχει µια αναγκαστική απόσταση από τα πολιτικά πράγµατα - ή µε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο έγινε η ερώτηση στη Βουλή. Από την άλλη, το αµάρτηµα του Παπακωνσταντίνου είναι διπλό. Πρώτον, έχει συνηθίσει να κάνει πολιτική σε χρονική φάση όπου κυριαρχεί η επόµενη γενιά γυναικών. Η Ανγκελα Μέρκελ δεν τσακώνεται. Επιβάλλεται. Το ίδιο - εντός κυβερνήσεως Παπανδρέου - και η Λούκα Κατσέλη. Οι γυναίκεςπολιτικοί αυτής της γενιάς που επιµένουν να τσακώνονται δεν κερδίζουν. Παράδειγµα η Σεγκολέν Ρουαγιάλ που δεν ωφελήθηκε σε τίποτε, επιµένοντας να µαλώσει µε τον Σαρκοζί στο µεταξύ τους ντιµπέιτ. Ή η Χίλαρι Κλίντον που δεν κατάφερε τίποτε, επιχειρώντας κατ’ επανάληψη να αρπαχτεί µε τον Οµπάµα στα προκριµατικά των Δηµοκρατικών το 2008.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ αµάρτηµα του Παπακωνσταντίνου έχει να κάνει µε τον ίδιο. Ο υπουργός Οικονοµικών ανήκει σε µια γενιά «metrosexual» ανδρών πολιτικών. Μπορεί να µην είναι Τζουντ Λο - ή Αλέξης Τσίπρας - αλλά ο Παπακωνσταντίνου πολιτεύεται µε ένα µείγµα αυτοπεποίθησης και ναρκισσισµού. Οταν τον είχε στριµώξει η Βάσω σε έναν Κοινοβουλευτικό Τοµέα Εργασίας προ µηνών για τις ατέλειες ενός νοµοσχεδίου, ο Γιώργος είχε απαντήσει αυθορµήτως - λες και η δηµόσια ζωή είναι ντεκόρ - «ε, δεν νοµοθετώ και όλη µου τη ζωή…». ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΞΕΧΑΣΤΕ την αγορά οµολόγων. Το αταίριαστο ζεύγος Βάσως και Γιώργου κινείται από το χάσµα των γενεών και τις εντάσεις µεταξύ των φύλων στη µεταφεµινιστική περίοδο.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: