26.5.10

Νέα προσπάθεια από τη ΒΡ να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου...


Μία ακόμα επιχείρηση ώστε να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού αναμένεται να αρχίσει σήμερα η ΒΡ, μετά από πολλές καθυστερήσεις και εν μέσω πιέσεων από την κυβέρνηση Ομπάμα, πέντε εβδομάδες μετά το δυστύχημα στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου.
Η ΒΡ ανακοίνωσε μάλιστα ότι...
τελικά δε θα διακόψει την ζωντανή μετάδοση βίντεο από το σημείο όπου διαρρέει πετρέλαιο στη διάρκεια της επιχείρησης, που αποκαλείται «top kill».

Αν αποτύχει και η «top kill», ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να αναλάβουν οι ΗΠΑ εξ’ολοκλήρου τον έλεγχο της επιχείρησης για την αντιμετώπιση της διαρροής που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία.

Προς το παρόν, την ευθύνη των επιχειρήσεων έχει αναλάβει η ΒΡ. Στη νέα απόπειρα διακοπής της διαρροής πετρελαίου, θα επιχειρηθεί η εισαγωγή υγρών γεώτρησης στην πετρελαιοπηγή, που βρίσκεται σε βάθος 1,6 χλμ, ώστε να «σφραγιστεί» το κοίτασμα. Πρόκειται για μία περίπλοκη διαδικασία που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ ξανά σε τόσο μεγάλο βάθος.

Η BP εκτιμά ότι οι πιθανότητές της για επιτυχία φθάνουν το 60-70%. Ειδικοί που επικαλέιται το πρακτορείο Reuters υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες είναι 50-50. Η διαδικασία ίσως χρειαστεί να διαρκέσει δύο ημέρες έως ότου να ολοκληρωθεί.

Η BP έχει κατηγορηθεί από πολλούς ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την πραγματική έκταση της διαρροής πετρελαίου--οι εκτιμήσεις της για την ποσότητα αργού που διέρρευσε ήδη αποδείχθηκε ότι ήταν υπερβολικά χαμηλές.

Ο Ομπάμα έχει καλέσει στελέχη της κυβέρνησής του και την BP να «κλείσουν επιτέλους την καταραμένη τρύπα» από όπου συνεχίζει να διαρρέει αργό πετρέλαιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος επικρίνεται για την αντίδρασή του μετά το δυστύχημα, αναμένεται να κάνει την δεύτερη επίσκεψή του στις ακτές της Λουιζιάνα την Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΒΡ Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Financial Times, τόνισε ότι η εταιρεία παραμένει «μια σημαντική επιχείρηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια μεγάλη και σημαντική αγορά για την BP και η BP παραμένει επίσης μια μεγάλη και σημαντική επιχείρηση για τις ΗΠΑ με τη συνεισφορά της στην άντληση και παραγωγή αερίου και πετρελαίου», επισήμανε, παραδεχόμενος ότι η φήμη της έχει υποστεί πλήγμα από την πετρελαιοκηλίδα.

«Θεμελιώδες λάθος» της ΒΡ

Εν τω μεταξύ, η ΒΡ παραδέχθηκε ότι διέπραξε ένα «θεμελιώδες λάθος», σύμφωνα με σημείωμα που παρουσίασαν δύο Αμερικανοί βουλευτές.

Επικαλούμενοι προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνα της BP για το καταστροφικό δυστύχημα, οι βουλευτές Χένρι Γουάξμαν και Μπαρτ Στιούπακ ανέφεραν ότι είχαν σημειωθεί τρεις ανησυχητικές ενδείξεις όσον αφορά τη ροή του αντλούμενου καυσίμου μέσα σε μια ώρα πριν το πολύνεκρο δυστύχημα. Σύμφωνα με τους ίδιους εργαζόμενοι της BP «αγνόησαν» αρκετές «προειδοποιητικές ενδείξεις» πριν την έκρηξη η οποία διέλυσε εξέδρα άντλησης πετρελαίου, στοιχίζοντας τη ζωή 11 εξ’αυτών.

Είχαν εντοπιστεί πολλά προβλήματα μέσα στις 24 ώρες που προηγήθηκαν του τραγικού δυστυχήματος--απροσδόκητες αυξήσεις της πίεσης, διαρροές υγρών, προβλήματα στο σκυρόδεμα που προστάτευε το κοίτασμα, και αποκλίσεις των εργαζόμενων στην πλατφόρμα από το καθορισμένο πρόγραμμα άντλησης.

Τα προειδοποιητικά σημάδια συνεχίζονταν έως και τα τελευταία λεπτά πριν σημειωθεί η έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon, την 22α Απριλίου, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες βαρέλια αργού να διαρρεύσουν στον ωκεανό.

Περίπου 51 λεπτά πριν το δυστύχημα, «άρχισε να βγαίνει από το πηγάδι περισσότερο υγρό από όσο διοχετευόταν σε αυτό», ανέφεραν σε μνημόνιό τους οι δύο βουλευτές, που συμπροεδρεύουν στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατόπιν, 41 λεπτά πριν την έκρηξη, παρότι κάθε εργασία είχε σταματήσει για να γίνει έλεγχος, η ροή υγρών από το κοίτασμα «συνεχιζόταν, αντί να σταματήσει, και η πίεση του σωλήνα άντλησης αυξήθηκε απροσδόκητα».

Μόλις 18 λεπτά πριν σημειωθεί η έκρηξη, «παρατηρήθηκαν αφύσικες πιέσεις και έξοδος λάσπης και η άντληση σταμάτησε απότομα», αναφέρει το μνημόνιο.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στην διάρκεια της μέχρι στιγμής έρευνας δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα επιχείρησαν να ελέγξουν τις πιέσεις με μηχανικά μέσα, αλλά δεν τα κατάφεραν και η πίεση «αυξήθηκε δραματικά», προκαλώντας την έκρηξη που κατέστρεψε την εξέδρα, που βρισκόταν σε απόσταση 50 μιλίων [80 χλμ.] από τις ακτές της Λουιζιάνα.

Η έρευνα--που οι βουλευτές επισήμαναν ότι βασίζεται στα ατελή δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα--έδειξε ότι είχαν υπάρξει και άλλες ενδείξεις κινδύνου περίπου 5 ώρες πριν την έκρηξη.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: