21.5.10

Ρηµαδιό...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
«ΧΡΗΣΤΟΣ ΙS back!» Μεταξύ πολλών άλλων, ζούµε αυτή την περίοδο και τη διστακτική επιστροφή του Χρήστου Παπουτσή. Υστερα από µια περίοδο προσωπικής απουσίας, αλλά και πολιτικής αυτοσυγκράτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί δειλά δειλά να ξαναβρεί τα βήµατά του στη σκηνή.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εύκολο, γιατί η σκηνή έχει γίνει στο µεταξύ ρηµαδιό. Προ ΔΝΤ ο Χρήστος είχε προσπαθήσει να εκφράσει το...
γνήσιο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας αντίσταση στα µέτρα. Μπορείς όµως να το παίζεις Παπανδρεϊκός µε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να λέγεται Παπανδρέου;

Ατοπο. Ο Παπουτσής παραλίγο να χάσει το κεφάλι του, βάζοντάς τα µε τον υφυπουργό Οικονοµικών Φίλιππο Σαχινίδη, ενώ ο Πρωθυπουργός πετούσε για Βερολίνο. Διεσώθη ως εκ θαύµατος, ενώ υπήρξε και γραπτή µετάνοια. Τελικώς, ο µόνος που έχει µείνει να παίζει αυτό τον ρόλο είναι ο _ µαλωµένος µε τον Χρήστο _ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος που έχει συνηθίσει στο πολιτικό περιθώριο.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ψάχνεις τις ευκαιρίες. Ο Παπουτσής θεώρησε πως τη βρήκε στην περίπτωση της Γκερέκου. Εχει ξεκινήσει λοιπόν µια εκστρατεία κατά της ανθρωποφαγίας και του κανιβαλισµού προσώπων. Η αλήθεια είναι πως το πολιτικό προσωπικό - οριζοντίως και καθέτως - έχει αγριευτεί µε τον συνδυασµό πρωτοβουλιών Καστανίδη και Παπακωνσταντίνου.

Οι µεν λένε πως, αν ισχύσουν οι νέες ρυθµίσεις περί ευθύνης υπουργών, δεν θα ξαναβάλουν υπογραφή σε καµία απόφαση. Οι δε επισηµαίνουν πως ο καθένας µπορεί να µη γνώριζε τι καταθέσεις είχε στους λογαριασµούς της η συµβία του και να µην τις είχε βάλει στο πόθεν έσχες του. Είναι λόγος αυτός να δηµεύονται περιουσιακά στοιχεία και να επέρχεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωµα;

ΣΑΝ ΗΘΟΠΟΙΟΣ που αναζητά το κοινό του, ο Χρήστος δοκιµάζει τις ατάκες του. Δεν είναι επιθετικός, δεν εκτοξεύει κορόνες. Ο κοινοβουλευτικός λεονταρισµός που είχε επιδείξει στα οικονοµικά, ανήκει στο παρελθόν. Ο νέος Παπουτσής είναι πιο προσεκτικός, εκφράζεται σε ήχο πλάγιο και επικαλείται όσο µπορεί την κοινή λογική και το αυτονόητο. Προτιµά να υπερασπίζεται την Αντζελα παρά να σηµαδεύει τους κυβερνητικούς που προωθούν τις δρακόντειες ρυθµίσεις. ΠΑΝΤΩΣ, ΑΞΙΖΕΙ να σηµειωθεί ότι το εντατικό ξεψάχνισµα υποθέσεων της διακυβέρνησης Καραµανλή έχει θορυβήσει και µέρος του ΠΑΣΟΚ. Η λογική είναι ότι µια εξεταστική επιτροπή συνιστά µέρος του πολιτικού παιχνιδιού. Αντε να γίνει και προανακριτική µε πιθανή - αν και όχι εύκολη - εµπλοκή της Δικαιοσύνης. Αλλά η επιστράτευση κρατικών υπηρεσιών - όπως το ΣΔΟΕ ή η Αρχή Ξεπλύµατος _ θεωρείται πως ανοίγει δρόµο για πολιτικές διώξεις άλλου τύπου, περνώντας µια από τις κόκκινες γραµµές της ελληνικής δηµόσιας ζωής. Οπως όµως στην οικονοµία, έτσι και στην πολιτική φαίνεται πως πάµε σφαίρα προς τα άκρα.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: