16.5.10

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν φεύγω από τη Νέα Δημοκρατία»...

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ της διαγραφής της αδελφής του κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης έφυγε για το Παρίσι μαζί με τον γιο του για να παρακολουθήσει το φάιναλ φορ στο μπάσκετ και τον Ολυμπιακό,την αγαπημένη του ομάδα.

«Εχω και...

...άλλα ενδιαφέροντα εκτός από την πολιτική» τονίζει σε όσους τον ρωτάνε γιατί διάλεξε την επομένη μιας δύσκολης ημέρας για τη ΝΔ να βρεθεί στο εξωτερικό. Ανεξαρτήτως της επιλογής του,είναι δύσκολο για τον γιο τού πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ κ. Κ.Μητσοτάκηνα αποκηρύξει την πολιτική,
την οποία έχει στο DΝΑ του. Αναπόφευκτα μια συνομιλία μαζί τουπεριστρέφεται γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις και τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος το επόμενο διάστημα, μετά τη διαγραφή της κυρίας Μπακογιάννη.

Το πολιτικό γραφείο του, στην οδό Χαλκοκονδύλη, δέχεται συνεχώς τηλεφωνήματα και δεν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι της αδελφής του οι οποίοι θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί του για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να τεθεί εκτός κόμματος η βασική του αντίπαλος στις εσωκομματικές εκλογές τροφοδότησε πολλές συζητήσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού κόμματος. Σε αυτά τα σενάρια ο κ. Μητσοτάκης έχει κεντρική θέση, αλλά ο ίδιος ξεκαθαρίζει στο «Βήμα της Κυριακής» ότι η θέση του είναι εντός της ΝΔ και δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να βρεθεί εκτός κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι στο επίκεντρο των αναλύσεων για το ποια στάση θα τηρήσει το επόμενο διάστημα και κυρίως για το εάν θα συμμετέχει σε τυχόν «ανταρτοπόλεμο». Ο ίδιος απορρίπτει τέτοιες προσεγγίσεις και απλώς σημειώνει ότι βασικός του στόχος είναι να παλέψει για τις «φιλελεύθερες ιδέες» του, όπως λέει, και να καταφέρει να τις κάνει πλειοψηφικές εντός του κόμματος. Υποστηρίζει ότι θα παραμείνει συνεπής στις αρχές και στις ιδέες του και θα μιλάει πλέον πιο απελευθερωμένα, τονίζοντας με έμφαση: «Ο στρογγυλοποιημένος πολιτικός λόγος έχει πεθάνει». Αιχμές για τη διαγραφή
Αν και δεν έχει στρατηγική εξόδου από τη ΝΔ, παρά τα όσα κυκλοφορούν στη δημοσιογραφική και πολιτική «αγορά», ο ίδιος επιμένει ότι είχε σταθερή άποψη για τη συμφωνία στήριξης και την εξέφρασε δημόσια, αλλά τελικά στη Βουλή πειθάρχησε στην κομματική γραμμή. «Το ΠαΣοΚ διέπραξε μεγάλα λάθη το τελευταίο επτάμηνο,αλλά εδώ που φτάσαμε, αν δεν υπερψηφιζόταν η συμφωνία, θα χρεοκοπούσαμε στις 20 Μαΐου» σημειώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Αντιτίθεται όμως στο μείγμα των μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας με βεβαιότητα ότι αυτό το πακέτο δεν θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και συμπληρώνει: «Πάλι την πληρώνουν οι πολίτες και το μεγάλο κράτος, που είναι η διαχρονική αιτία του κακού, μένει στο απυρόβλητο».

Εμφανίζεται επικριτικός για τη λειτουργία της ΝΔ λέγοντας ότι δεν συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα, εν αντιθέσει με ό,τι γίνεται στο ΠαΣοΚ, και αμφισβητεί με τον τρόπο του την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας, διευκρινίζοντας Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ μιλάει για τη διαγραφή της κυρίας Μπακογιάννη και για το μέλλον του στο κόμμα ότι αυτή «νομιμοποιείται όταν έχει προηγηθεί διάλογος στα όργανα ». Παραλλήλως εκφράζει τις ενστάσεις του για την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, τονίζοντας πως το κόμμα επιβάλλεται να εμφανιστεί με σύγχρονο πολιτικό λόγο και να μη διολισθήσει σε ακραίες και λαϊκιστικές θέσεις.

Πιστεύει ότι οι διαγραφές για ένα κόμμα δεν είναι λύση και τονίζει με έμφαση, τηρώντας μια μετριοπαθή στάση: «Η διαγραφή της Ντόρας θα μπορούσε ν΄ αποφευχθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από τέτοιες ιστορίες». Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα υποδεικνύει την περίπτωση του ΠαΣοΚ, όπου στην πρόσφατη ιστορία του δεν ετέθη εκτός κόμματος ο βασικός αντίπαλος του εκάστοτε αρχηγού, λέγοντας: «Στο ΠαΣοΚ, αν και είχαμε δύο αλλαγές στην ηγεσία του,τόσο ο Κ.Σημίτηςόσο και ο Γ.Παπανδρέου δεν διέγραψαν τον βασικό τους αντίπαλο:ο πρώτος τον Τσοχατζόπουλο και ο δεύτερος τον Βενιζέλο, αν και είχαν ευκαιρίες» υπογραμμίζει, αλλά δεν αποκλείει εξελίξεις στο μέλλον, σημειώνοντας: «Η συζήτηση για τις παρενέργειες της διαγραφής της κυρίας Μπακογιάννη περιστρέφεται και γύρω από το σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος. «Η παρούσα συγκυρία δεν ευνοεί τη δημιουργία νέων κομματικών σχημάτων» όμως δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον,ειδικά εάν προκύψουν συνταρακτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημαλόγω της κρίσης».

Θετικός για το Ασφαλιστικό
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται με αρκετές προωθημένες απόψεις λέγοντας ότι χρειάζεται να επέλθει ένα δημιουργικό σοκ στην κοινωνία και επιβάλλεται να γίνουν άμεσα διαρθρωτικές κινήσεις. «Δεν πρέπει να επιμένουμε μόνο σε περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά να γίνουν κι άλλα, όπως π.χ. απελευθέρωση ωραρίου καταστημάτων, πραγματικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.» τονίζει. Θέλοντας να δείξει ότι πλέον θα είναι επί της ουσίας πιο απελευθερωμένος και θα αποφύγει τον «στρογγυλεμένο» πολιτικό λόγο, ανεξάρτητα από τη γραμμή της ΝΔ, υποστηρίζει αρκετές από τις διατάξεις που προτείνει η κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. «Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση πολλές προτάσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να έχουμε το θάρρος να το πούμε» αναφέρει, αλλά διευκρινίζει ότι η θετική του άποψη για ορισμένες διατάξεις δεν σημαίνει αυτόματα και άρνηση να συνταχθεί με την όποια κομματική γραμμή επιβληθεί.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
«Αν είχε εισακουστεί, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα»
Ο κ.Κυρ.Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι ο πατέρας του δικαιώνεται σε πολλά από αυτά που έλεγε την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός και συνεχίζει:«Ξέρω ότι δεν ήταν ποτέ ιδιαιτέρως συμπαθής στην ελληνική κοινωνία,αλλά αν είχε εισακουστεί δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα». Στη γραμμή που κινείται ο πατέρας του προτάσσει την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται επανεκκίνηση (χρησιμοποιεί τον αγγλικό όρο «reboot») και λέει:«Αν δεν το κάνουμε εμείς θα το κάνουν οι πολίτες για εμάς.Πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού».

Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος υπενθυμίζει τις προτάσεις που έχει καταθέσει παλαιότερα,όπως την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και τη δημοσίευση του «πόθεν έσχες» των πολιτικών στο Διαδίκτυο και συνεχίζει:«Οταν το 2006 είχα πρωτοστατήσει στην κατάθεση πρότασης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών λίγοι έδωσαν σημασία.Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι τότε χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία.Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

«Δεν απολογούμαι για τον Καραμανλή»
Ο κ.Κυρ.Μητσοτάκης,παρά την απόφασή του να υπερασπιστεί πιο έντονα τις απόψεις του, δεν σκοπεύει όπως αναφέρει να απολογηθεί για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ.«Δεν είμαι διατεθειμένος να απολογούμαι για τις κυβερνήσεις Καραμανλή,ειδικά όσο ο πρώην πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται να μιλήσει ο ίδιος» υπογραμμίζει με αυστηρό ύφος και διευκρινίζει περαιτέρω για ποιο λόγο θα τηρήσει τη συγκεκριμένη στάση:«Δεν συμμετείχα στην κυβέρνηση και είχα κρούσει τον κίνδυνο της δημοσιονομικής εκτροπής εδώ και πολύ καιρό, αλλά κανείς δεν άκουγε».

Ουσιαστικά καυτηριάζει με έμμεσο τρόπο τη στάση του κ. Κ. Καραμανλή ο οποίος αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια στην κριτική που του ασκείται. Θεωρεί «λυτρωτική κίνηση» για τη ΝΔ τη γενναία αυτοκριτική που πρέπει να κάνει για τα λάθη των διακυβερνήσεών της και λέει: «Χρειάζεται επίπονη και βαθιά συζήτηση»...
Του Άρη ΡΑΒΑΝΟΥ - Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: