28.5.10

Το τέλος της ασυλίας;...


Λώρη Κέζα
Καλά δεν ήταν στο Μπακού; Τι τα ήθελε και επέστρεψε για να καταθέσει στην Εξεταστική; Ο κ. Τάσος Μαντέλης θα παραμείνει στην Ελλάδα, όχι όμως για να απολαύσει τα καλοκαιρινά μπάνια του.
Απαγορεύτηκε η έξοδός του από τη χώρα και διώκεται για κακούργημα. Ο...
πρώην υπουργός θα κάτσει εδώ ώσπου να κριθεί αν αυτό που αποκάλεσε «προεκλογική χορηγία» της Siemens είναι νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι εισαγγελικές αρχές αντέδρασαν ακαριαία μετά την πολύ ψύχραιμη ομολογία του.

Ολα τα ενδεχόμενα είναι τώρα ανοικτά, καθώς μπορούν να του προσάψουν διάφορες κατηγορίες πέρα από όσες υπάγονται στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Παίρνοντας τη «χορηγία», ο κ. Μαντέλης παραβίαζε και τη νομοθεσία περί προεκλογικών δαπανών των βουλευτών.

Να σημειώσουμε κάτι: ο κ. Μαντέλης ομολόγησε. Βρέθηκε στριμωγμένος από συγγενικό του πρόσωπο που περιέγραψε επακριβώς πώς άνοιξε ο λογαριασμός στην Ελβετία. Θα μπορούσε εν τούτοις να παριστάνει τον τρελό, όπως οι υπόλοιποι. Θα μπορούσε να λέει ότι ο κουμπάρος τον φθονεί και να τον απειλήσει με αγωγή. Θα μπορούσε να λέει ότι δεν συναντήθηκε ποτέ με υπάλληλο της Siemens, πως τα ραντεβού στα ημερολόγια είναι κατά φαντασίαν κάποιας γραμματέως. Ο κ. Μαντέλης θα μπορούσε να καλέσει τους ρεπόρτερ σε έναν επαγγελματικό χώρο όπου όλες οι ηλεκτρικές συσκευές είναι Siemens, θα μπορούσε να αποκαλεί τον σκύλο του Siemy και να απαιτεί- έμπλεος αθωότητας- να μην ποινικοποιούμε τη χρήση τοστιέρας. Αυτό κάνουν όλοι οι άλλοι που είχαν αδιαφανείς δοσοληψίες με τη γερμανική εταιρεία.

Την πιο εύστοχη εκτίμηση της υπόθεσης Μαντέλη έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης. Είπε: «Από τα 100 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για μίζες μέχρι τώρα γνωρίζουμε για το 1 εκατ. μάρκα που πήρε ο Τσουκάτος και για τα 200.000 μάρκα που πήρε ο Μαντέλης. Αυτά είναι το 0,7%. Ψάχνουμε για το υπόλοιπο 99,3%». Υπάρχουν τρόποι για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των υπόλοιπων, απλώς κανείς δεν τους ενεργοποίησε. Αυτό το ρημάδι το «πόθεν έσχες» είναι εν τέλει μια άχρηστη εθιμοτυπική διαδικασία γιατί όχι μόνο δεν εντοπίζεται το «πόθεν», δεν καταγράφεται ούτε το «έσχον». Κάθε βουλευτής δηλώνει ό,τι θέλει, μπορεί να διατηρεί εξωχώριες εταιρείες, μπορεί να έχει αδικαιολόγητα τεκμήρια. Τα 100 εκατομμύρια σε μίζες κολαούζο δεν θέλουν.

Δεν ξέρουμε ποιοι είναι πιο επικίνδυνοι, εκείνος που ομολόγησε τις πράξεις ή όσοι παριστάνουν τους έκπληκτους και τους ενοχλημένους στο άκουσμα των αποκαλύψεων.

Πόσο καιρό σέρνεται το σκάνδαλο της Siemens, πόσος καιρός πέρασε από την ημέρα που ο κ. Θ. Τσουκάτος παραδέχτηκε ότι έλαβε χρήματα για το ταμείο του κόμματος; Δεν έγινε καμία προσπάθεια ούτε από το ΠαΣοΚ ούτε από τη Νέα Δημοκρατία να διερευνηθεί το θέμα. Τουναντίον κάποιοι υψηλά ιστάμενοι φύλαγαν τσίλιες στα στελέχη της Siemens για να μη γίνουν τσακωτά.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις αλλάζουν άρδην οι συσχετισμοί. Ηρθε η ώρα να κελαηδήσουν όσοι βρέθηκαν μπλεγμένοι για να κάνουν μια εξυπηρέτηση, όσοι δάνεισαν το όνομά τους, μετέφεραν τα δώρα, παρείχαν κάλυψη με οιονδήποτε τρόπο. Αυτό που επέτρεψε στους λαδωμένους πολιτικούς να ξεσαλώσουν ήταν το πλήθος των συνεργών και των μουγκών παρατηρητών. Σε κάθε πολιτικό γραφείο οι υπάλληλοι ξέρουν από πού ξεκίνησε ο βουλευτής τους, σε τι σπίτι γεννήθηκε, ως πού μπορούν να τον φτάσουν τα εισοδήματα. Υπάρχει λοιπόν πολύς κόσμος που μπορεί να κομίσει χρήσιμες «ενδείξεις» ώστε να στοιχειοθετηθούν όσα ακούγονται αλλά δεν γράφονται.

Μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε στην εκπαραθύρωση των λιγδωμένων; Μάλλον όχι. Γιατί όση προθυμία και να υπάρξει σε μάρτυρες, όσα ενοχοποιητικά στοιχεία κι αν αποκαλυφθούν, το νομοθετικό πλέγμα λειτουργεί υπέρ του απατεώνα της δημόσιας ζωής. Λίγο η ασυλία, λίγο ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, λίγο οι Εξεταστικές, υπάρχουν πολλές παρακαμπτήριοι. Μόνο αν έχει ζήσει κάποιος επί μακρόν στα ξένα ξεχνά τη δύναμη του ψεύδους και τις αναρίθμητες εναλλακτικές λύσεις που έχει ένα πολιτικό πρόσωπο για να γλιτώσει. Μήπως γι΄ αυτό ήταν τόσο cool ο κ. Μαντέλης;
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: